ABB

ABB leverer teknologi til Northern Lights, verdens første åpne CO2-transport- og lagringsinfrastruktur

Del
• ABBs løsninger for automatisering, elektrifisering og digitalisering skal benyttes i det norske karbonfangst -og lagringsprosjektet • Prosjektet akselererer industriell avkarbonisering og fjerning av CO2 med transport og permanent lagring i reservoarer 2600 meter under havbunnen • Planer for lagring av over fem millioner tonn CO2 per år, tilsvarende utslippene fra 1 million biler
ABB leverer teknologi til Northern Lights CCS (Ill. ABB).
ABB leverer teknologi til Northern Lights CCS (Ill. ABB).

Aker Solutions har tildelt ABB kontrakt for å levere elektro-, automatiserings- og sikkerhetssystemene til Northern Lights, verdens første åpne infrastruktur for CO2-transport og -lagring.

Northern Lights, et joint venture mellom Equinor, Shell og TotalEnergies, er det første industrielle karbonfangst- og lagringsprosjektet for en åpen og fleksibel infrastruktur for trygg lagring av CO2 fra industri over hele Europa. Første fase av prosjektet skal være ferdig medio 2024, med kapasitet for lagring av inntil 1,5 millioner tonn CO2 per år. Neste fase har ambisjon om å utvide kapasiteten til over fem millioner tonn per år.

ABBs automatisering, elektrifisering og digitalisering inngår i Northern Lights-prosjektet for fjerndrift av en ny terminal i Energiparken industriområde i Øygarden kommune og for å sikre at anlegget får optimal effektivitet.

Med styringssystemet ABB Ability™ System 800xA vil operatørene få større innsikt i driften av terminalen, blant annet med analyserer av både sanntids- og historiske data og umiddelbar visning av målinger og nøkkeltallsindikatorer. Resultatet er at operatørene kan ta mer nøyaktige og informerte beslutninger og vurdere alternativer for å optimalisere ytelsen til utstyr og prosesser.

- ABB er markedsleder innen distribuerte kontrollsystemer og en langvarig partner med en solid forståelse av vår virksomhet og ekspertise innen både onshore-, offshore- og subsea-prosjekter, sier Kristin Glenna, prosjektleder for Northern Lights i Aker Solutions. - Det var sentralt i vår beslutningsprosess. Vi trengte å overlate vår fjernoperasjon til en partner med en vellykket merittliste innen pålitelighet og optimalisering for å legge et sterkt grunnlag for det viktige prosjektet.

- Evnen til å fange og lagre industrielle CO2-utslipp, som foreløpig ikke kan forhindres, er avgjørende hvis verden skal oppnå klimanøytralitet innen 2050. Det krever en global fangst- og lagringskapasitet på 1,7 milliarder tonn CO2 innen 20301, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge. - Northern Lights er et viktig prosjekt, ikke bare for å rebalansere karbonkretsløpet, men også på grunn av innovasjonen. Vi setter pris på å være en del av dette spennende prosjektet som vil bidra til en tryggere, smartere og mer bærekraftig fremtid.

Spesialbygde skip skal frakte flytende CO2 fra utslippskilder til terminalen i Øygarden. Den skal fjernstyres fra Equinors Stureterminal som ligger ca. 7 km unna. For å muliggjøre fjernoperasjoner vil ABB levere avanserte operatørstasjoner til Northern Lights-terminalen som vil spille sammen med det sentrale kontrollrommet på Stureterminalen, med sømløs integrasjon for å minimere responstider og støtte fjernoperasjon døgnet rundt.

ABBs kraftteknologi vil også drive hele anlegget, med unntak av landstrømsløsningen. Kraftsystemet inkluderer blant annet styringssystem, høy- og lavspenningspenttavler og transformatorer.

Fotnote

[1]https://www.iea.org/fuels-and-technologies/carbon-capture-utilisation-and-storage

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ABB leverer teknologi til Northern Lights CCS (Ill. ABB).
ABB leverer teknologi til Northern Lights CCS (Ill. ABB).
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Topsøe, ABB og Fluor inngår allianse for å utvikle standardisert konsept for SOEC elektrolysefabrikk19.6.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding

Den nye alliansen vil bygge Topsøes Solid Oxide Electrolysis Cells (SOEC) fabrikk i Virginia, USA basert på en standardisert tilnærming, forutsatt endelig investeringsbeslutning. Fabrikken vil levere toppmoderne elektrolysatorer for effektiv produksjon av grønt hydrogen. Grønt hydrogen og dets derivater, som grønn ammoniakk og eMethanol, kan brukes som e-drivstoff eller kjemikalier som er nøkkelen til å avkarbonisere energikrevende næringer og langdistansetransport.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye