UNICEF Norge

Strammere økonomi gir større ferieforskjeller

Del
Inntektsforskjeller og prisøkningen slår sterkt ut i årets sommerferieundersøkelse fra UNICEF Norge. Mer enn hver tredje av de spurte (37 %) svarer at de tror strammere økonomi som følge av økte strøm-, mat- og drivstoffpriser vil påvirke sommeren negativt.

I gruppen familier med yngre barn er det hele 46 % som svarer at strammere økonomi påvirker sommeren negativt, mens det blant pensjonistene kun er 30 % som svarer det samme.

Lavinntektsfamilier gruer seg

Nesten 1 av 5 spurte (18 %) svarer at de gruer seg til sommerferien i gruppen med lavest husstandsinntekt, mens kun 5 % i gruppen med høyest inntekt svarer dette.

- Nok en gang ser vi at det er familiens inntekt som sterkest påvirker foreldres syn på sommerferien. Mange foreldre gruer seg til den ni uker lange ferien der de ikke kan tilby barna sine noen hyggelige ferieopplevelser på grunn av økonomien. Og prisøkningen i år kommer på toppen av dette, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer i UNICEF Norge.

Det er særlig gruppen med små barn som svarer at de gruer seg til ferien. I denne gruppen svarer 13 % at de i stor grad gruer seg, som er like mange som i 2021.

I gruppen med lavest inntekt (husstandsinntekt under 300`) svarer 18 % at de gruer seg til sommerferien, som er samme tall som i fjor. I gruppen med høyest husstandsinntekt (over 700`) er det kun 5 % som svarer det samme.

Eldre barn

På spørsmålet om i hvilken grad foreldre føler at de kan gi barna den ferien de fortjener, svarer 23 % av de med hjemmeboende barn at de i liten grad evner dette. Det er en prosent oppgang fra i fjor. Menn svarer hyppigere enn kvinner at de ikke evner å gi barna den ferien de fortjener (25 mot 20 %).

Det er flest familier med eldre barn som mener de ikke evner å gi barna ferien de fortjener. 27 % svarer dette i denne gruppen, mot 18 % i gruppen med små barn.

Rekordstor pågang til Feriesentralen
 
Hvert år driver UNICEF Norge tilbudet «Feriesentralen». På nettsiden feriesentralen.no kan familier i en vanskelig situasjon finne en oversikt over ulike ferieopplevelser til seg og barna sine, som andre har lagt ut som tilbud. Feriesentralen formidler alt fra kinobilletter til lån av telt, kanoer, båter og ferieboliger. I år er pågangen rekordstor.

- Vi har aldri tidligere hatt så høyt besøk på nettsiden, og rekordmange legger ut ønsker og behov for seg og barna sine for den kommende ferien. Majoriteten er aleneforeldre med flere barn, og en god del av disse har funksjonsnedsettelser, sier Kristin Oudmayer.

Flere av de som legger inn sine ønsker forteller at de aldri har kunnet gå på kino eller reise på ferie med barna sine. - Det gjør sterkt inntrykk, sier Oudmayer.

Trenger flere bidrag

Feriesentralens største utfordring er at det er langt flere som trenger og ønsker seg gode opplevelser, enn det er tilbud. UNICEF Norge håper derfor at flere som har mulighet til å bidra vil gjøre dette.

- Det er ikke mye som kreves. De fleste familier vil bli glade for å kunne låne turutstyr, en kinobillett, en fisketur eller en tur i en fornøyelsespark. Det kan også være tilbud om transport, sier Oudmayer.

I tilknytning til Feriesentralen er det også opprettet et eget Vipps-nummer. Pengene som samles inn her går direkte til å gi familier som trenger det gode sommeropplevelser.

Tallene i undersøkelsen til UNICEF Norge er samlet inn fra en tradisjonell omnibusundersøkelse med 1009 respondenter. Se hele undersøkelsen vedlagt i pdf.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom