Norsk teknologi i kjøleskap og varmepumper kan redusere global oppvarming

Kjøle- og varmesystemer har siden 90- tallet brukt hydrofluorkarboner (HFK) som arbeidsmedium. Grunnen til at HFK ble tatt i bruk, var at det ikke har ozonnedbrytende egenskaper, noe som var tilfellet med gassene som ble brukt tidligere.
Men det har vist seg at HFK er en svært kraftig klimagass som bidrar til global oppvarming. Klarer vi å erstatte den med naturlige kjølemedier, vil klimapotensialet være svært stort.
Bruk av CO2 kan hindre global temperaturøkning med en halv grad
Tidligere professor ved NTNU, Gustav Lorentzen, var pådriver for å bytte ut HFK-gasser med CO2 og forskningsmiljøet på NTNU og SINTEF er fremdeles verdensledende. De har vist at det er et enormt potensiale for teknologien i resten av verden, og mye av potensialet finnes i utviklingsland. I utviklingsland er HFK dominerende og en overgang til mer langsiktige og bærekraftige løsninger vil gi en stor klimaeffekt.
Hvis systemer som bruker HFK i dag går over til CO2 og nye systemer utelukkende bruker CO2, vil vi spare en halv grad global oppvarming.
Denne uken samlet 350 forskere seg i Trondheim til den 15. utgaven av konferansen «Gustav Lorentzen Conference on Natural Refrigerants». En av hovedtalerne, Klaas Visser, holdt et av åpningsforedragene på konferansen hvor han fortalte hvordan bruk av CO2 som kjølemedium kan kjøle ned og varme opp bygninger med mindre energi, mindre utslipp og redusert vannforbruk. Klaas Visser møtte Gustav Loretzen første gang i 1976 i Melbourne og de hadde et sterkt faglig samarbeid.
Teknologien er allerede tatt i bruk i Norge
Flere dagligvareforretninger i Norge og Europa har tatt i bruk teknologien i kjøleanlegg allerede. En av de første butikkene som tok det i bruk, var Rema 1000 i Søndregate i Trondheim. Under konferansen var det en demonstrasjon av teknologien i en Rema1000 butikk for konferansedeltakerne.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder

Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter, og utfører hvert år flere tusen oppdrag – for små og store kunder. Vi er et bredt, flerfaglig forskningsinstitutt med internasjonalt ledende spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Vi utfører forskning som FoU-partner for næringsliv og forvaltning og er blant de største instituttene for oppdragsforskning i Europa.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Sterk vekst i EU-prosjekter løfter SINTEFs resultater – advarer mot sviktende støtte til norsk næringsliv12.5.2025 11:19:05 CEST | Pressemelding
SINTEF hadde brutto driftsinntekter på 4,4 milliarder kroner i 2024 – en økning fra året før – drevet av sterk vekst i internasjonale forskningsprosjekter. Samtidig peker konsernsjef Alexandra Bech Gjørv på at svekket norsk støtte til næringslivets forskningsprosjekter truer både innovasjon og verdiskaping i Norge.
Detaljerte energimåledata fra 48 Oslo-skoler er nå tilgjengelig for forskning og næringsliv12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et omfattende datasett er nå åpent tilgjengelig. Dette kan gi nye muligheter for å utvikle smartere, mer energieffektiv og klimavennlig drift av bygninger, ifølge SINTEF.
Arealet under byene må brukes smartere8.5.2025 13:22:57 CEST | Pressemelding
Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom