Bekymret for fartsforvirring på sjøen

Det sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, om den første båtsommeren med reglene som ble innført 1. januar 2022.
- I det nye regelverket er det blant annet egne fartsgrenser for fritidsbåter. Flere forskrifter om fart lokalt er opphevet. Det er vel og bra, men når skiltene ikke er byttet ut i tide til båtsesongen må folk være ekstra oppmerksomme, sier fagsjefen i Frende.
Sjåførens ansvar uansett
Han forstår at det tar tid å få endret alt.
- Men det hjelper ikke båtførerne. Det er båtførerens ansvar å vite hvilken grense som gjelder der de ferdes. Så hvis du ser et skilt må du selv vite om det er den gjeldende grensen. Det er klart det er forvirrende, sier Edmond Wold Gaulen.
Her finner du fartsgrensen der du er
På nettsidene til Kystverket kan du som båtfører finne tips og videoer om hvordan du enklest kan vite hva fartsgrensen er akkurat der du er.
- Last ned appen BåtFart og få vite grensen der du er, og få varsel hvis du kjører for fort
- Gå inn på kystinfo.no
- Det er veldig viktig å vite grensen der du er, både for din egen og andres sikkerhet, sier Wold Gaulen.
Mange stoler ikke på andre båtførere
En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at 1 av 3 ikke stoler på førerevnene til andre de møter på sjøen.
- Vi husker gjerne de som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre best. Det bidrar til at folk blir mer skeptiske til andre på sjøen generelt, og denne fartsforvirringen bidrar, sier Wold Gaulen.
Dette kommer på toppen av en sommer hvor mange velger båtferie i hjemlandet, fremfor passkaos og køer på flyplasser i utlandet.
- Vi vet også at mange har kjøpt båt under pandemien, slik at det er en betydelig mengde urutinerte førere der ute, sier fagsjefen.
- Sikkerhet først!
Edmond Wold Gaulen har en klar oppfordring til båtfolket i år.
- Ta det med ro. Er du usikker på fartsgrensen, ta det heller litt roligere enn du har lyst til. Så er du sikker. Sikkerheten må komme først. Husk for all del også redningsvest til alle, også deg selv, sier han.
De oppdaterte fartsgrensene og reglene gjelder i hoved- og biled. Dette er sjøveiene Kystverket har ansvar for. Utenfor disse har kommunen ansvaret.
- Det er mye å få oversikt over. Bruk hjelpemidlene Kystverker har tilgjengelig for å sikre at du følger fartsgrensene, sier Edmond Wold Gaulen i Frende Forsikring.
Nøkkelord
Kontakter
Heidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder

Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Dette tror bilister de kan – men stemmer det?28.5.2025 07:48:00 CEST | Aktuelt
9 av 10 sier at de blinker inn og ut av rundkjøringer. Samtidig irriterer 70 prosent seg over folk som ikke kan bruke blinklys. - Mange aner tydeligvis ikke hva de driver med.
2 av 5 sliter med å få lønna til å strekke til27.5.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
37 prosent sier i en ny undersøkelse at de ikke sitter igjen med noe av lønna før neste lønning kommer inn på konto. - Det er bekymringsverdig, sier privatøkonom.
10 800 anmeldt i fjor: Dette skremmer bilistene mest22.5.2025 08:02:00 CEST | Aktuelt
Nordmenns desidert største frykt i trafikken er rusede sjåfører. I fjor ble 30 politianmeldt, hver eneste dag. - Det kan jo skremme livet av noen og enhver.
Skogbrannfare: Nesten 400 branner så langt i år21.5.2025 07:44:00 CEST | Aktuelt
Det er sendt ut oransje og gule farevarsler om skogbrannfare for store deler av Sør-Norge. Så langt i år er det meldt om 389 skog- og gressbranner her til lands.
1 av 3 har blitt svindlet: - Det er ikke farlig å ta telefonen20.5.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Å ta telefonen når en svindler ringer er ikke farlig. Det er når du gir fra deg informasjon at det koster deg dyrt. Når svindlerne til og med ringer fra nummeret til en du kjenner, har de overtaket fra start.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom