Fortsatt trygt, sunt og viktig å spise fisk
Det viser en ny nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold gjort av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Vurderingen er gjort på oppdrag fra Mattilsynet.
- Rapporten er et omfattende og kunnskapsbasert vitenskapelig grunnlag for å øke dagens inntak av fisk opp til det som er anbefalt ukentlig inntak, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Tredje gang fisk vurderes
Det er godt dokumentert at fisk er bra for helsen. Samtidig kan fisk også inneholde forurensninger og andre uønskede stoffer. Derfor overvåker Mattilsynet innholdet av forurensende stoffer, veterinære legemidler og ulovlige stoffer i oppdrettsfisk og villfisk.
Det er imidlertid ikke nok å vite hva maten inneholder for å gi forbrukerne gode råd for at de kan ta informerte valg om mat.
- Vi må også ha vitenskapelig gjennomganger av de positive og negative sidene ved viktige matvarer, og vurderinger om det totalt sett er positivt å spise en matvare eller ikke. Det får vi fra blant annet VKM, sier Godal.
VKM vurderte nytte og risiko av fisk i norsk kosthold i 2006 og 2014. 2014-rapporten konkluderte med at det er godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdom. Fisk bidrar også positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn.
Siden 2014 har det er kommet nye relevante data i tillegg til at tålegrenser for dioksiner og fluorholdige stoffer (PFAS) har blitt senket. Derfor ba Mattilsynet i 2019 VKM om en ny vurdering.
- Konkret har VKM sett på hvilke konsekvenser det vil ha hvis den norske befolkningen opprettholder dagens konsum av fisk, eller øker fiskeinntaket opp til det nivået som Helsedirektoratet anbefaler.
Fisk er viktig for helsen
VKMs beregninger viser at om vi spiser 150 gram i uken, det vil si mindre fisk enn dagens gjennomsnitt, vil det gi flere tilfeller av sykdom eller død i befolkningen.
Beregningene viser også at hvis vi øker fiskeinntaket, og spiser like mye fisk som er anbefalt, reduseres sannsynligheten for en rekke sykdommer som for eksempel hjerneslag, og det blir færre tilfeller av demens og Alzheimer.
- Samlet sett tyder resultatene fra VKM på at både kvinner og menn vil ha positiv helseeffekt av å spise mer fisk og helst øke inntaket opp mot de anbefalte 450 gram per uke, sier Godal.
Miljøgifter
Mat inneholder viktige næringsstoffer, men den kan også inneholde miljøgifter som dioksiner, dioksinlignende PCBer og PFAS. Eksponering for disse miljøgiftene kan føre til redusert sædkvalitet og at barn responderer dårligere på vaksiner.
I Norge og EU er inntaket av disse stoffene gjennom vanlig kosthold over tålegrensene. Fisk, kjøtt, melk og egg er eksempler på matvarer som er kilde til dioksiner og PFASer i kosten.
- VKMs gjennomgang viser til at selv om en reduksjon i inntaket av fisk sannsynligvis vil føre til en viss reduksjon i eksponeringen, er det trolig ikke tilstrekkelig for å få eksponeringen ned under tålegrensene. Konklusjonen om at nytten av å spise fisk oppveier risikoen står seg uansett, sier Godal.
Vil bruke rapporten i videre arbeid
- Denne vurderingen viser hvor viktig det er å se helhetlig på myndighetenes råd og advarsler. Vi skal gå grundig gjennom rapporten, men kan allerede nå si at den vil være et godt grunnlag for kommende gjennomgang av advarslene våre og i planlegging av fremtidige analyser av miljøgifter i fisk, avslutter administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.
Les rapporten og mer om resultatene på Vitenskapskomiteen for mat og miljø sine nettsider
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom