Arkivverket

Arkivverket åpner historisk utstilling om store europeiske oppdagelser

Del
I «Europeiske oppdagelser – fra den nye verden til ny teknologi» presenterer Arkivverket hvordan store oppdagelser har vært med å forme utviklingen av samfunnet, utvide horisontene og skape et rikere liv. Utstillingen åpner i Arkivenes hus i Stavanger og viser dokumenter fra arkiver i hele Europa.

Som dokumentene i utstillingen viser, skjedde oppdagelser over hele Europa i de forskjelligste sammenhenger og de involverte mennesker fra mange ulike land. Bak oppfinnelsene sto det noen ganger enkeltpersoner, andre ganger store grupper. Oppdagelsene kunne skje i stillheten og roen i et bibliotek eller i mer kaotiske situasjoner som på byggeplasser og i gruver. 

Vi har valgt ut 43 nøkkeldokumenter, og innholdet i disse dokumentene formidler det store europeiske engasjementet for å oppdage og finne opp noe nytt. På denne måten kommer vi tettere innpå hendelsene og menneskene som sto for oppfinnelser og oppdagelser.

Riksarkivar Inga Bolstad sier: – Ved å presentere originale kilder håper vi at utstillingen vil gjenspeile UNESCOs verdenserklæring om arkiver, som sier at arkiver «spiller en betydelig rolle i samfunnsutviklingen ved å ivareta og bidra til individets og fellesskapets hukommelse».

Utvalget av dokumenter viser den enorme rikdommen av materiale som finnes i arkivsamlinger i Europa. Hvert arkiv inneholder deler av vår felles historie. Ved å sette sammen arkiver fra ulike institusjoner fra hele Europa, kan vi vise et mangfoldig bilde av det store bildet: vår felles historie.

Utstillingen består av tre deler:

-       Den første delen er viet utviklingen innen medisin. Nysgjerrigheten rundt de mystiske og fascinerende funksjonene til menneskekroppen, samt en endeløs kamp mot sykdom, har alltid vært til stede der det har vært mennesker.

-       Den andre delen viser utviklingen innen energi og industri. Maskiner har blitt brukt til å styrke og øke kraften til menneskekroppen siden antikken. Gjennom århundrene har maskiner gradvis blitt mer sofistikerte, i en nærmest ustoppelig, teknologisk utvikling.

-       Den tredje delen handler om transport og impulsen til å reise. Dokumentene som vises handler om maskiner, innretninger, oppfinnelser, kart og en rekke andre gjenstander som vitner om europeernes konstante interesse for å reise og oppdage noe nytt.

Utstillingen er en aktivitet i prosjektet «European Digital Treasures», der Arkivverket deltar sammen med partnere fra flere andre land i Europa. De andre partnerne er nasjonalarkivene I Spania, Portugal, Malta og Ungarn samt det internasjonale arkivforskningssenteret Icarus i Østerrike og Munster tekniske universitet i Irland.

Utstillingen er åpen i Arkivenes hus i Stavanger fra 31. mai.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Arkivverket

Arkivverket
Arkivverket
Postboks 4013 Ullevål Stadion
0806 Oslo

480 55 666http://www.arkivverket.no/

Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.

Følg pressemeldinger fra Arkivverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arkivverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom