Slutt på stikkontakten for elbillading

Det er den nye versjonen av installasjonsbransjens bibel, NEK 400, som strammer inn kravene til lading hjemme. Den store endringen nå er at både ordinære stikkontakter og industrikontakter er fjernet som alternativer for å lade bilen hjemme. Nå må du montere en ladestasjon for å få ladet bilen din hjemme på lovlig vis.
- Dette handler om sikkerhet, sier Gjøby som har vært med på å utarbeide den nye installasjonsnormen. – En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Den tåler mer strøm og ladestasjoner har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere. Alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner er innebygd i systemet, fortsetter han.
Heldigvis har ingen store brannerskyldtes lading av elbil i stikkontakt, men det har vært mange tilfeller av varmgang i både kontakter og resten av det elektriske opplegget i hus og bygg.
- Krav om ladestasjon fjerner faren for varmgang og brann. Det er viktig med sikkerhetsmarginer for å unngå farlig elbillading, forklarer Gjøby. – Det er mange som lader bilen på natten når hele familien ligger og sover. Derfor må vi redusere mulighetene for feil og mulig brann til et minimum. Lading på ladestasjoner vil øke sikkerheten betraktelig sammenlignet med den tradisjonelle stikkontakten, sier NAFs ladeekspert.
Legg inn ladestasjon i bilbudsjettet
Vurderer du å kjøpe elbil og ikke har lading hjemme, må du legge inn montering av ladestasjon i bilbudsjettet.
- Dette har alltid vært lurt, men nå må du det faktisk også for å lade lovlig hjemme, sier Gjøby.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Tore GjøbyRådgiver for lading og infrastruktur
Tel:+47 456 14 341jantore.gjoby@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Unngå startvansker i kulda - Lad opp det lille batteriet i elbilen1.12.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Startvansker er den hyppigste årsaken til at NAFs bilbergere må rykke ut, også til elbiler. - Det lille batteriet i elbilen må også være i toppform for å komme seg gjennom kuldeperioder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Derfor er det viktig å sjekke bruktbilen nøye30.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er flere fallgruver når du skal kjøpe bruktbil. - De dyreste feilene kan koste deg mer enn du betalte for bilen. Derfor er det ekstremt viktig å undersøke bilen nøye før du kjøper den, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Politikerne må rydde opp i veivedlikeholdsproblemet29.11.2023 11:42:57 CET | Pressemelding
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité støtter Riksrevisjonens kritikk av drift og vedlikehold av veiene i Norge. - Dette er en marsjordre fra Stortinget til de som forhandler statsbudsjett i disse dager. De må få bedre kontroll på vedlikeholdet av veiene og mer for pengene slik at veiene blir tryggere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier27.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
NAF har regnet ut hva det vil koste å sikre de 10 mest rasfarlige strekningene på riks- og fylkesveiene. Samlet er kostnaden 14,2 milliarder, fordelt med 8,7 på riksveier og 5,5 på fylkesveier. - Det haster å sette i gang skredsikring av flere strekninger, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Skraper du ikke frontruta kan lappen ryke24.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Slurver du med iskrapingen eller kjører med dugg på rutene, risikerer du førerkortbeslag. - Verre er det at du kan kjøre ned noen som er ute og går eller sykler, advarer NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom