ABB

Vafos kutter klimagassutslipp med elektrisk tørking av papirmasse

Del
• Vafos i Kragerø erstatter olje med strøm og eliminerer 14 000 CO2 årlig • Kraftstyringssystem fra ABB gir presis kontroll over de nye lufttørkerne og minimerer innvirkning på kraftnettet • Avkarboniseringen tilsvarer å ta 7000 biler av veien
Vafos i Kragerø elektrifiserer tørking av masse og kutter CO2-utslipp tilsvarende 7000 biler (Foto: Vafos Pulp).
Vafos i Kragerø elektrifiserer tørking av masse og kutter CO2-utslipp tilsvarende 7000 biler (Foto: Vafos Pulp).

Vafos Pulp i Kragerø produser ubleket masse til papproduksjon. Den energikrevende tørkeprosessen endres fra olje til elektrisitet, noe som reduserer anleggets karbonutslipp kraftig. Selskapet vil erstatte en ni megawatt (MW) oljefyrt kjele med elektrisk tørking, styrt av ABB-teknologi.

Massefabrikken i Kragerø, som produserer 80 000 tonn masse hvert år, vil fra sommeren 2022 eliminere 14 000 tonn CO2 årlig. Det tilsvarer de årlige utslippene fra ca. 7000 biler med forbrenningsmotor, flere enn alle kjøretøy i kommunen.

De nye lufttørkerne krever en betydelig mengde strøm. Ti ABB DCT880-kraftkontrollere styrer strømmen til de elektriske varmeelementene. Det er nøkkelen til å opprettholde anleggets sikkerhet, effektivitet og minimere nedetid.

Kraftkontrollerne er montert i containere og bruker en optimaliseringsfunksjon for å skape en jevn belastning som minimerer forstyrrelser på det lokale strømnettet. Integreringen av systemene ble gjort i fellesskap av ABB og systemintegratorene Elektro & Automasjon Systemer og Actemium Electro.

Kraftkontrollerne DCT880 har lang levetid og inneholder den nyeste styringsteknologien og grensesnittene. Dette vil gjøre det mulig for operatørene i Kragerø å kontrollere tørkeprosessen mer presist enn da de brukte olje.

- Tiden med å brenne tungolje i Norge er over, sier Roar Paulsrud, administrerende direktør i Vafos Pulp. - Kundene forventer at vi er en del av det grønne skiftet med bærekraftig produksjon. Det er også viktig at vår industri bidrar til å redusere utslippene i Norge.

- Prosjektet i Kragerø er et godt eksempel på hvordan organisasjoner kan kutte klimagassutslipp ved å bruke moderne, elektriske alternativer, sier Lars-Fredrik Mathiesen, leder for ABB Motion i Norge. - Siden Norges strømproduksjon hovedsakelig er fornybar, vil grep som dette fra Vafos Pulp vise vei for andre i industrien, og vil være nøkkelen til å nå regjeringens mål om å halvere CO2-utslippene innen 2030.

ABB Motion holder verden i gang – samtidig som vi sparer energi hver dag. Vi innoverer og flytter teknologiens grenser for å muliggjøre morgendagens lavkarbonsamfunn. Med våre digitalt aktiverte frekvensomformere, motorer og tjenester oppnår våre kunder og partnere bedre ytelse, sikkerhet og pålitelighet. Vi tilbyr en kombinasjon av domeneekspertise og teknologi for å levere den optimale driv- og motorløsningen for et bredt spekter av bruksområder i alle industrielle segmenter. Gjennom vår globale tilstedeværelse er vi alltid nære for å betjene våre kunder. Vi bygger på over 130 års kumulativ erfaring innen elektriske drivlinjer, og vi lærer og forbedrer oss hver dag.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vafos i Kragerø elektrifiserer tørking av masse og kutter CO2-utslipp tilsvarende 7000 biler (Foto: Vafos Pulp).
Vafos i Kragerø elektrifiserer tørking av masse og kutter CO2-utslipp tilsvarende 7000 biler (Foto: Vafos Pulp).
Last ned bilde

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Energianalyse av motordrifter i industrien avdekker et sparepotensiale på 2,1 TWt22.11.2023 15:34:41 CET | Pressemelding

Energianalyser utført på mer enn 2000 motordrevne systemer viser en gjennomsnittlig potensiell energibesparelse på 31 prosent per motor. Total energibesparelse i motordriftenes levetid tilsvarer årlig forbruk* i 1,25 millioner husholdninger. Kutter opp mot 1,5 millioner tonn av CO2-utslipp med en tilbakebetalingstid ned mot 3 måneder, avhengig av regional energimiks og -kostnad.

ABB E-mobility støtter Scania globalt med ladeløsninger for elektriske kjøretøy2.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding

ABB E-mobility har tegnet en global rammeavtale med Scania for å leverere hele sin portfølje av DC-ladeløsninger Avtalen bygger på et langvarig partnerskap mellom de to selskapene og innebærer at ABB E-mobility vil støtte Scania i deres kundetilbud ABB E-mobilitys portefølje gjør det mulig for Scania å tilby en komplett løsning for kunder som elektrifiserer sin kjøretøysflåte - gjennom å leverere både kjøretøy, ladere, service og programvare

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom