Kystordførere frykter å miste lokalt eide oppdrettselskaper og lokale arbeidsplasser

Kystordførerne mener forslaget om ny verdifastsettelse på oppdrettskonsesjoner beheftes med mye usikkerhet om konsekvenser og likebehandling. Dermed må dette utredes nærmere. Den foreslåtte måten å fastsette verdien på, kan gi store skattemessige utslag. Flere havbrukskommuner står nå sammen om å be regjeringen utrede forslaget nærmere før innføring.
– Endringen om verdisetting av tillatelser vil øke skattetrykket dramatisk for eierne til små og lokalt, norskeide havbruksselskap. Disse bedriftene er svært viktige for sine lokalsamfunn der de i stor grad har investert pengene sine, sier ordfører Kari-Anne Opsal fra Harstad.
- Økt skattetrykk på eierne vil igjen kunne føre til svekket konkurranseevne til bedriftene. Bedriftene er ikke bare veldig viktige for lokalsamfunnene, men de har også bygget opp underliggende selskaper som produserer smolt, lokale brønnbåtrederier, slakting og lokal videreforedling, følger ordfører Sigrun W. Prestbakmo opp.
I statsbudsjettet for 2022 vedtok Stortinget, uten tilstrekkelig utredning, å endre skattleggingen av eldre havbrukstillatelser. Konsekvenser ble store for lokale, familieeide oppdrettsselskaper.
Vil svekke investeringsevne
Endringene i verdifastsettelse, og dermed grunnlaget for formueskatten, vil sterkt svekke selskapenes evne til å investere i bærekraftig omstilling og utvikling. Regelverket vil ikke gi likebehandling, fordi det spesielt rammer havbruksselskap med lokalt eierskap. Selskapene tvinges til betydelig omstrukturering i form av utsalg eller børsnotering. Det kan svekke lokale havbruksselskapers positive utvikling av lokalsamfunn.
Børsnoterte selskap med utenlandske eiere som ikke betaler formuesskatt, vil ha en konkurransefordel. De vil ha høyere avkastning enn lokale, norskeide selskap, som derved på sikt vil kunne presses til å selge til disse børsnoterte selskapene.
- Min påstand at den vedtatte endringen vil favorisere de store børsnoterte selskapene med utenlandske og andre eiere som ikke betaler formuesskatt. Den foreslåtte endringen kommer på en tid hvor lønnsomheten i næringen er svekket med økte produksjonskostnader. For store deler av kysten er disse lokalforankrede selskapene selve grunnstammen i bosetting og bolyst, sier ordfører Sture Pedersen.
Må ikke berike seg på bekostning av kysten
Oppdrettskonsesjoner er å betrakte som immaterielle eiendeler eller immaterielle rettigheter. Slike finnes det mange andre typer av både innen næringslivet og på private hender. Ofte kan det knyttes store merverdier til dette, uten at det er bokført og/eller blir skattlagt. Dersom man nå skal innføre et nytt og eget prinsipp for oppdrettskonsesjoner, så må det skje samtidig med at andre immaterielle verdier underlegges samme behandling.
- Vi kan ikke godta at man beriker statskassen på bekostning av kysten, sier Pedersen.
- Her forventer jeg at både fiskeriminister og finansminister kjenner sin besøkelsestid og møter oss i Oslo, sier Opsal.
Slik kystordførerne ser det, gir næringa klare signaler om å ta samfunnsansvar. Og når man bidrar tungt til spleiselaget gjennom skatt, forventer man rettferdighet og et tydelig likebehandlingsprinsipp. Derfor krever kysten at skatteendringene må stoppes inntil virkningene er vurdert gjennom en konsekvensutredning for samfunn og næring.
Kontakt:
Ta gjerne kontakt med:
Kari-Anne Opsal – 91898732
Sigrun W. Prestbakmo – 48180945
Sture Pedersen - 90744959
Nøkkelord
Kontakter
Steinar Q. AndersenKommunikasjonsdirektør
Tel:90671341steinar@samfunnsbedriftene.noBilder
Lenker
Om Samfunnsbedriftene
Medlemmene i NFKK dekker store deler av havområdet langs den norske kystlinjen fra Nordkapp i nord til Farsund i sør. Per i dag har vi over 75 medlemmer og vi blir stadig flere i nettverket.
Følg pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samfunnsbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene
Statsbudsjett: Arbeidsmarkedstiltak treffer feil4.10.2023 12:54:39 CEST | Pressemelding
– Det er et problem at regjeringens satsing på arbeidsmarkedstiltak er mye lavere enn behovet NAV rapporterer. I tillegg treffer man feil målgruppe, sier Rune Kvarme i Samfunnsbedriftene.
Et uforståelig valg som kan svekke tilliten til Statnett1.9.2023 12:25:50 CEST | Pressemelding
Samfunnsbedriftene Energi registrerer at Statnett SF fra nyttår skifter arbeidsgiverforening fra Spekter til NHO og Fornybar Norge. Vi mener det er et svært spesielt valg og svekker tilliten til Statnett.
– Regjeringen må lytte til brannfaglige råd!16.6.2023 09:30:00 CEST | Pressemelding
I dag fikk justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) rapporten fra arbeidsgruppen som har gjennomgått brann- og redningstjenesten. – Dette er en fagrapport som det brede flertallet i Brann-Norge stiller seg bak. Regjeringen må lytte til de svært tydelige signalene.
Enighet om lakseskatt – nå må regjeringen følge opp25.5.2023 18:22:04 CEST | Pressemelding
– Selv om vi gjerne skulle sett et bredere forlik, er vi fornøyde med de positive signalene i enigheten om lakseskatten. Nå er det viktig at regjeringen følger opp Stortingets anmodningsforslag om økt bearbeiding av sjømat i Norge, styrking av miljøprofilen og satsing på teknologiutvikling, sier styreleder Amund Hellesø i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK).
Lakseskatten bør utsettes16.5.2023 12:57:52 CEST | Pressemelding
Så lenge det ikke er mulig å komme fram til et bredt politisk forlik om lakseskatten, bør den utsettes, mener Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom