Norsk rabarbra til 17. mai

Det er jo som bestilt, for hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Norges største rabarbraprodusent i gang med høstingen
Norges største rabarbraprodusent Jørgen Kase holder til i Rygge der han dyrker rabarbrasorten Victoria på ca. 50 mål jord.
- Vi har akkurat startet høstingen av årets første rabarbra. Sesongen varer gjennom hele sommeren og avsluttes i september. Vi høster to ganger fra samme plante. Hver eneste stilk skjæres for hånd. Det store bladet skjæres av. Bladet er ikke spiselig, men blir liggende igjen på jordet og gjør god nytte for seg der. Bladene hindrer ugress å vokse opp mellom radene og gir ny næring tilbake til jorda.
En myte at rabarbra ikke kan spises etter sankthans
Kase forteller at man kan ha friske nye planter gjennom hele sommeren.
- På plantene som høstes tidlig kommer som regel 15 – 20 stilker, og når disse er skåret ned kommer nye friske stilker ganske raskt. Myten om at rabarbra ikke kan høstes og spises etter sankthans kommer nok av at dersom stilkene bare blir stående blir de hule og harde, og på 80-tallet var det noen som hevdet at det skulle være farlig, mener Kase.
Trendy og anvendelig
I dag er det mange av stjernerestaurantene som har begynt å interessere seg for rabarbra.
- Du finner garantert en rett med rabarbra på menyen i restauranter med respekt for seg selv. Blant mange kokker er rabarbra blitt veldig trendy. Den er norsk, kortreist og ikke minst en anvendelig sak med nydelig smak, sier Gulbrandsen.
Friske fristelser til 17.mai
Rabarbra er frisk og syrlig, og mange er glad i å bruke rabarbra i desserter.
- En klassiker som aldri slår feil og som garantert vil falle i smak blant gjestene på 17. mai er en tradisjonell og god rabarbrasmuldrepai. Vil du overraske kan du lage en frisk rabarbrasorbet, sier Gulbrandsen.
- Rabarbrasaft er blitt veldig trendy, og det er ikke så rart. Så friskt og godt. Rabarbrasyltetøy, rabarbrakompott og rabarbrasuppe er tradisjonsrikt og godt, og er absolutt å anbefale, forteller kokken.
Fakta om rabarbra:
- Rabarbra er botanisk sett en grønnsak, men brukes like gjerne som en frukt.
- Rabarbra er en fin kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. På grunn av rabarbraens høye innhold av oksalsyre skal ikke inntaket overdrives - men de færreste av oss spiser store mengder rabarbra hver dag, så det er ingen fare. Har du nyreproblemer skal du være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre.
- Opprinnelig ble planten brukt til medisin. Det sies at en kilo malte rabarbrarøtter var like kostbart som en kilo gull i Asia.
- Først på andre halvdel av 1800-tallet ble sorten Victoria utviklet i Storbritannia, og dette er fortsatt den sorten som er mest vanlig i Norge.
- Det er kjent at vikingene brukte rabarbra i kosten.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom