Norsk Friluftsliv

Barn leker mindre ute i nærområdet

Del
Andelen foreldre som oppgir at barna deres leker ute daglig, er mer enn halvert siden 2015. – En bekymringsverdig utvikling, mener forsker.
SJELDNERE ENN FØR: Mindre enn 1 av 5 foreldre oppgir at barna deres leker ute hver dag. Foto: Nina Volstad
SJELDNERE ENN FØR: Mindre enn 1 av 5 foreldre oppgir at barna deres leker ute hver dag. Foto: Nina Volstad

Kun 18 prosent av småbarnsforeldre oppgir nå at barna deres leker ute 5-7 ganger i uka, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos. Det er en kraftig nedgang siden 2015, da 41 prosent svarte dette.

Det er Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene i Norge, som har tatt initiativ til kartleggingen.

– Det å se en såpass stor nedgang på bare syv år er bekymringsfullt. Funnene samsvarer dessverre også med andre studier gjort den siste tiden. En mulig forklaring er at endrede vaner under pandemien, med mer innetid og skjermbruk, er vanskelige å snu, forteller Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Hun viser blant annet til en rapport fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) som viste at fire av ti barn var mindre ute under koronapandemien, og at seks av ti også brukte mer tid foran skjermen.

Merete Lund Fasting er førsteamanuensis ved fakultet for helse og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder, og har forsket på barns lek utendørs i mange år. Hun mener tallene gir grunn til bekymring.

 Når du har vært mye ute i barndommen har du kjent mye på dette med glede, frihetsfølelse og undring. Dette har de unge voksne vi har snakket med om barndommen med seg videre i livet, sier Fasting.

Hun mener foreldrene må ta ansvar for å få barna vekk fra skjermene.

– Det skjer ikke helt av seg selv, for barn er ofte veldig glad i å være i den opplevelsen de er i akkurat nå. Så de trenger kanskje et skyv. Noen gange kan vi bli med ut og få gode opplevelser sammen utendørs. Etter hvert vil barna kjenne på mestring og glede, og få selvtillit. Dette kan bidra til et uteliv også seinere i livet, sier Fasting.

Også Norsk Friluftsliv er opptatt av å oppmuntre og tilrettelegge for mer fri lek ute. Det innebærer også sette av utendørs tid i løpet av skole- og barnehagehverdagen, mener Bente Lier.

 Som voksne har vi et ansvar for å gi barna våre gode opplevelser ute og mer tid borte fra skjermene, det er ikke minst viktig for den psykiske og fysiske helsen. For å få til det må vi se på alt fra hvordan hverdagen i skoler og barnehager er lagt opp, til hvordan vi som foreldre disponerer fritiden, sier Lier.

Nøkkelord

Kontakter

Merete Lund Fasting
Førsteamanuensis
Fakultet for helse og
idrettsvitenskap
Universitetet i Agder
Telefon arbeid: +47 37233057
Mobiltelefon: +47 48295737
E-post: merete.l.fasting@uia.no

Bilder

SJELDNERE ENN FØR: Mindre enn 1 av 5 foreldre oppgir at barna deres leker ute hver dag. Foto: Nina Volstad
SJELDNERE ENN FØR: Mindre enn 1 av 5 foreldre oppgir at barna deres leker ute hver dag. Foto: Nina Volstad
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene, med nær en million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger. Vi jobber med å inspirere flere til å komme seg ut oftere, informere om allemannsretten, stoppe nedbygging av naturen, mer friluftsliv i skoler og barnehager, og inkludering gjennom friluftsliv.

Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.

Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom