Norske Kvinners Sanitetsforening

Mange er bekymret for barna

Del
En ny undersøkelse viser at mange i befolkningen er bekymret for barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. -Bekymringen er høyst reell. Det handler om at barna faller utenfor, noe som kan få alvorlige konsekvenser senere i livet. Nå er ukrainske flyktninger en ny utsatt gruppe, sier fagsjef Elisabeth Dahl Hansen i Norske Kvinners Sanitetsforening
Maiblomsten - Barnas blomst
Maiblomsten - Barnas blomst

Det er rundt 115 000 barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt ifølge Statistisk Sentralbyrå. En undersøkelse utført av Kantar (2022) på oppdrag fra Sanitetskvinnene, viser at 500 000 nordmenn kjenner til familier med så dårlig råd at gratis mat er kjærkomment.

Fritidsaktiviteter viktig for ferdigheter

Undersøkelsen viser videre at seks av ti nordmenn er bekymret for at barn i familier med veldig dårlig råd, står dårligere rustet til å delta i fritidsaktiviteter. Dermed går de glipp av en viktig arena hvor de kan treffe andre og få mulighet til å utvikle viktige ferdigheter.

-Dette er urovekkende. Det handler om at barna faller utenfor, noe som kan får alvorlige konsekvenser senere i livet. Frivillige organisasjoner kan gi støtte til aktiviteter og utstyr slik at barn kan delta på linje med andre. Sanitetskvinnenes arbeid finansieres blant annet av salg av Maiblomster som skjer i disse dager. Samtidig er det viktig å finne langsiktige løsninger, sier Elisabeth Dahl Hansen som er fagsjef i Sanitetskvinnene. 

Stort behov for hjelp

Sanitetskvinnene har de siste årene registrert en markant økning om henvendelser om støtte fra sårbare familier. -Det er stort behov for gratis matvarer og økonomisk støtte til fritidsaktiviteter, klær og utstyr til barna. Denne våren har vi fått tre ganger så mange henvendelser om gratis matutdeling i samarbeid med Orkla enn det vi kunne hjelpe til med. Dette er ikke bare et «byproblem», men spredt rundt i hele landet, legger Dahl Hansen til.

Nyankomne fra Ukraina
Ukrainske flyktninger er nå en ny utsatt gruppe. Norge har så langt tatt imot rundt 14 000 flyktninger fra Ukraina og myndighetene mener det er realistisk at det totale antallet blir rundt fem ganger så stort. -Mange trenger klær og utstyr når de kommer, men minst like viktig er møtene med lokalbefolkningen. Våre frivillige arrangerer møteplasser der en kan bli kjent og spørre om det en lurer på. Det er mange spørsmål om den nye tilværelsen i Norge, ikke minst er mødrene opptatt av hvordan det blir for barna deres, om de snart kan begynne på skolen osv., sier Dahl Hansen.

Må finne langsiktig løsning

-Vi som frivillig organisasjon kan «bøte på» med ulike former for støtte. Det kan bety mye for den familien og ikke minst det barnet det gjelder. Barn vil bare ha det andre barn har, som en sykkel, nye klær til skolestart eller et kinobesøk, legger hun til.

Sanitetskvinnene mener at det er viktig å bistå familiene i hverdagen, men at myndighetene må jobbe for å finne langsiktige løsninger. -Det krever tverrfaglig samarbeid både internt i offentlig sektor, men også offentlig, ideell og privat sektor seg imellom for å endre de grunnleggende årsakene til fattigdommen, avslutter Dahl Hansen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Maiblomsten - Barnas blomst
Maiblomsten - Barnas blomst
Last ned bilde
Maiblomsten - til inntekt til arbeid for barn og unge i Norge
Maiblomsten - til inntekt til arbeid for barn og unge i Norge
Last ned bilde
Sanitetskvinnene har mange aktiviteter for barn og unge som høytlesning.
Sanitetskvinnene har mange aktiviteter for barn og unge som høytlesning.
Last ned bilde

Om Norske Kvinners Sanitetsforening

Norske Kvinners Sanitetsforening
Norske Kvinners Sanitetsforening
Kirkegata 15
0153 Oslo

24 11 56 20http://www.sanitetskvinnene.no

Sanitetskvinnene er Norges største kvinneorganisasjon med 43.000 medlemmer fordelt på 600 lokalforeninger. I 125 år har våre frivillige bidratt gjennom aktiviteter og fellesskap, og stått i front for kvinneliv og folkehelse.

Sanitetskvinnene fremmer kvinners helse og livsvilkår, bidrar til en inkluderende oppvekst og skaper trygge lokalsamfunn. Dette gjør vi gjennom frivillighet, forskning, politisk påvirkning og ideelle virksomheter. 

Hvert år selger Sanitetskvinnene Maiblomster til inntekt til arbeid for barn og unge. I 2022 går inntektene til sårbare barn og flyktninger.

Følg pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norske Kvinners Sanitetsforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom