NAF

Strømprisene bremser elbilinteressen

Del
En av fire er mindre interessert i elbil på grunn av de høye strømprisene. - Dette er overraskende tall når vi vet at strøm fortsatt er det desidert billigste drivstoffet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Når det fortsatt lønner seg med elbil når strømprisene er rekordhøye, lønner det seg enda mer når strømprisene blir mer normale igjen. (Foto: NAF)
Når det fortsatt lønner seg med elbil når strømprisene er rekordhøye, lønner det seg enda mer når strømprisene blir mer normale igjen. (Foto: NAF)

- Det er ingen tvil om at det koster mindre å kjøre elbil enn andre biler. Lader du elbilen hjemme slipper du unna med om lag en tredjedel av drivstoffkostnadene til en bensin- eller dieselbileier i året, sier Sødal.

Likevel svarer én av fire at de har mindre interessert i å eie elbil på grunn av strømprisene. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av NAF.

El fortsatt billigst

NAF har regnet på ulike bilmodellers drivstoffkostnader, basert på drivstofftype og forbruk. Eksempel-elbilene som er brukt i utregningene spenner fra store Audi e-tron, med høyt strømforbruk, til den lille folkebilen Nissan Leaf 40. 

Den bilen som kom billigst ut er Volkswagen ID.4. Den har bare 26 prosent av drivstoffkostnadene til en gjennomsnittlig dieselbil.

- Dette viser at selv med økte strømpriser slipper du fortsatt billigere unna om du kjører elbil, mener Sødal.

Beregningene til NAF bygger på siste tilgjengelige priser på strøm- og drivstoffstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Drivstoffprisene er fra gjennomsnittet i februar for hele landet. Dette er noe lavere enn de aller høyeste toppene i mars. Strømprisene er gjennomsnittet for de siste tre månedene i 2021, inkludert nettleie, avgifter og strømstøtte.

- Når det fortsatt lønner seg så mye med elbil når strømprisene er rekordhøye, lønner det seg enda mer når strømprisene blir mer normale igjen. Husk at bilen du kjøper skal du ha i ganske mange år, sier Sødal.

I dagens situasjon er det store variasjoner mellom nord og sør i landet. 

- Det har aldri vært mer lønnsomt enn nå å velge elbil i Nord-Norge, der bensin og diesel vanligvis er dyrest og strømmen fortsatt er billig, slår NAF-rådgiveren fast.

Selv om undersøkelsen NAF har gjort viser at en av fire har lavere interesse for elbil på grunn av de høye strømprisene, viser ikke dette seg i registreringsstatistikken.

- Elbiler dominerer nybilsalget mer og mer. Så langt i år er fem av seks nye biler en elbil, og nylig rullet elbil nummer 500 000 ut på norske veier, avslutter Nils Sødal.

Fakta:

Regneeksempler:

Bensin- og dieselbil

Årlig kjørelengde Pris per liter i februar 2022 Drivstofforbruk per kilometer  Totalkostnad per år 
Dieslbil 12 000 18,23 kr 0,065 liter 14 219 kr
Bensinbil 12000  19,28 kr 0,065 liter 15 038 kr

Elbiler

Totalkostnad per år (100% lading hjemme) Andel av utgiftene for en gjennomsnittlig dieselbil Andel av utgiftene til en gjennomsnittlig bensinbil
Volkswagen ID.4 3964 kr 28 % 26 %
Audi e-tron 55 5205 kr 37 % 35 %
Nissan Leaf 40 kWt 4487 kr 32 % 30 %

Regnestykkene under er med en årlig kjørelengde på 12 000 kilometer. For elbilene som er brukt som eksempel er det regnet med en snittpris for fjerde kvartal 2021 som var på 164,8 øre per kilowattime inkludert nettleie, avgifter og strømstøtte. For bensin- og dieselbil er utregningen gjort basert på gjennomsnittlig forbruk per kilometer.

Har de høye strømprisene gjort at interessen din for å eie elbil har sunket?

Kjønn
Total Mann Kvinne
Ja 26 % 26 %  26 %
Nei 50 % 53 %  46 %
Vet ikke /ingen mening 25 % 21 % 28 %

Landsrepresentativ undersøkelse med 1000 respondenter gjennomført av Norstat for NAF i mars 2022

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Når det fortsatt lønner seg med elbil når strømprisene er rekordhøye, lønner det seg enda mer når strømprisene blir mer normale igjen. (Foto: NAF)
Når det fortsatt lønner seg med elbil når strømprisene er rekordhøye, lønner det seg enda mer når strømprisene blir mer normale igjen. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye