Sommerdekk – slik bytter du hjul selv

- Det er ikke vanskelig å bytte fra vinter- til sommerhjul på bilen, men du må ta visse forhåndsregler. Skulle for eksempel bilen ramle av jekken, kan konsekvensene bli store, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
Kryp ikke under bilen
NAF anbefaler at man parkerer bilen på et jevnt og fast underlag, at man setter den i gir, eller i Park om man har automatgir, og trekker håndbrekket før man jekker bilen opp.
- Kryp aldri under bilen når den er jekket opp. Det er livsfarlig om bilen skulle dette ned fra jekken, noe som kan skje. Det samme gjelder om man stikker hodet inn i hjulbuen, advarer NAF.
Før man jekker bilen opp kan det også lønne seg å løsne hjulboltene.
- Før man bytter hjul må man selvsagt sjekke at sommerdekkene fra i fjor ikke har skader og at de har nok mønsterdybde. NAF anbefaler minst 3 millimeter mønsterdybde på sommerdekk. Sjekk også vinterdekkene, og gi hjulene en god vask før du lagrer dem liggende eller hengende fra felg, mørkt og kjølig, sier Svendsen.
Husk å etterstramme
Våren er høysesong for hjul som løsner mens man kjører. Ofte skyldes det at man ikke har strammet hjulboltene riktig og at man har glemt å etterstramme.
- Det er viktig å stramme hjulboltene med riktig moment. Til det kan man enten bruke en momentstav eller en momentnøkkel. I tillegg må man etterstramme boltene etter noen mil for å være sikker på at de sitter slik de skal. Da skal de igjen trekkes til med korrekt moment – og det finner man i bilens instruksjonsbok, sier Svendsen.
Her finner man også hvor bilens jekkfester er plassert.
- Man kan ødelegge bilen ganske kraftig om man jekker den opp uten å bruke jekkfestene. Jekkfestene er punkter som er forsterket slik at de skal tåle belastingen fra jekken når bilen jekkes opp. På elbiler kan til og med batteriet skades dersom man gjør dette feil, og da snakker vi om skader som blir svært kostbare og som kan føre til at man må bytte hele batteriet, sier Svendsen.
- Det siste man gjør er å sjekke lufttrykket, og det bør også sjekkes jevnlig. Vi anbefaler at man tar en sjekk hver tredje uke. Kjører man rundt med feil dekktrykk kan man ødelegge dekkene og du får dårligere kjøreegenskaper.
I tillegg øker forbruket noe som betyr hyppigere ladestopp om du kjører elbil og høyere drivstoffregning om du kjører bensin- eller dieselbil, avslutter Svendsen.
Sjekkliste: Slik bytter du hjul
- Stå på et jevnt og hardt underlag.
- Sett bilen i gir og dra til håndbrekket. Har du automatgir setter du girvelgeren til P (Park).
- Du kan med fordel løsne hjulboltene før du jekker opp bilen.
- Bruk bilens jekkfester. Hvor de er står i instruksjonboken.
- Trekk til hjulboltene med korrekt moment. Du finner det i instruksjonsboken. Husk å etterstramme etter noen mil.
- Vask vinterdekkene og felgene før de setter de bort. Dekk lagres best liggende, eller hengende fra felg, et sted der det er mørkt og kjølig.
- Sjekk dekktrykket. For å være sikker på at du har korrekt dekktrykk bør de sjekkes hver tredje uke. Hva dekktrykket skal være finner du i instruksjonboken.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Harry SvendsenRådgiver
Tel:93447754janharry.svendsen@naf.noBilder


Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 09:09:58 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Skiltene må vekk når veiarbeidet er avsluttet30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren står for tur og med den følger mye veiarbeid. NAF frykter bilister mister respekten for skilting som blir stående etter at arbeidet er avsluttet.
NAF henter Tina Rødahl som direktør for kommunikasjon og samfunn29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tina Rødahl er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og samfunn i NAF, Norges Automobil-Forbund. NAF har nær 500 000 medlemmer og et stort frivillig apparat som dekker hele Norge.
Togreisende er minst fornøyd med hverdagsreisen24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
NAFs Trafikantbarometer 2025 viser at de som reiser med tog er minst fornøyd med hverdagsreisen av alle trafikantgrupper. Og de har blitt mindre fornøyd de siste årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom