Arbeidet med å skaffe boliger til flyktninger er godt i gang

Flere enn 700 deltakere var påmeldt webinaret om bolig og bosetting som Husbanken arrangerte 7. april. De som fulgte sendingen fikk utfyllende informasjon om status for mottak og bosetting av flyktninger fra Ukraina fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Fire kommuner bidro med erfaringsdeling fra sitt arbeid så langt, mens Husbanken gjorde rede for nåværende og foreslåtte tilskuddsordninger som skal bidra til å framskaffe nok boliger til bosetting.
Det trengs boliger raskt
IMDi har anmodet kommunene om bosetting av 35 000 flyktninger i år. Velviljen i kommunene er stor, og kommunene har hittil sagt ja til å bosette nesten 30 000 flyktninger. Når alle kommunene har svart, antas det at målet nås.
Det er så langt registrert 9 800 søknader om beskyttelse fra ukrainere. 9 av 10 ukrainske flyktninger er kvinner og barn. I og med at de ukrainske flyktningene får kollekltiv beskyttelse, går asylprosessen mye raskere enn vanlig. 4 000 ukrainske flyktninger har allerede fått innvilget kollektiv beskyttelse, og det er behov for å komme i gang med bosettingen raskt.
- Det er mange ledige boliger i Norge. Det viktigste er at kommunene i første omgang prioriterer boliger som kan være klare til innflytting mer eller mindre umiddelbart. Det trengs mange boliger som kan tas i bruk i løpet av de nærmeste ukene og månedene før sommeren, sa husbankdirektør Osmund Kaldheim i sin innledning.
Styrket tilskudd til utleieboliger – istandsetting av tomme boliger nytt formål
Regjeringen har foreslått å styrke Husbankens tilskudd til utleieboliger med en milliard kroner. I tillegg innføres et nytt formål, der staten vil ta en del av kostnaden for istandsetting av tomme boliger som enkelt kan settes i stand til å ta i bruk som utleieboliger.
- Her snakker vi om enkle tiltak som kan gjennomføres raskt, som for eksempel maling, skifting av dører, nytt inventar. Målet er å få tatt i bruk flere boliger som i dag står ubenyttet. Det planlegges at kommunene skal kunne videretildele istandsettingstilskudd til private aktører som setter i stand utleieboliger, sa Kaldheim.
Regjeringens forslag skal behandles av Stortinget 3. mai. Retningslinjer og søknadsprosedyrer fra Husbanken vil være klart kort tid etter.
- Husbanken kommer til å prioritere rask saksbehandling og utbetaling av tilskudd, slo Kaldheim fast.
Forslag på høring: Utvidet handlefrihet for kommunene gjennom midlertidig beredskapshjemmel
Regjeringen har nylig sendt ut et høringsnotat om midlertidige endringer i lovverket som følge av flyktninger fra Ukraina. Blant forslagene er å innføre en midlertidig beredskapshjemmel i plan- og bygningsloven. Kommunene får myndighet til å gjøre unntak fra arealplan og søknadsplikt for oppføring, tidsbestemt bruksendring og plassering av midlertidige bygninger til innkvartering, omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere under 15, barnehage, skole og bolig.
Høringsnotatet: Midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina med rett til midlertidig kollektiv beskyttelse
Relevant informasjon fra statlige etater
Nøkkelord
Kontakter
Are SaurenFagdirektør, kommunikasjon
Tel:+47 995 51 666are.sauren@husbanken.noJorunn TennfjordSeniorrådgiver, kommunikasjon
Tel:+47 924 16 308jorunn.tennfjord@husbanken.noBilder

Om Husbanken
Husbanken setter i verk regjeringens boligsosiale politikk. Gjennom virkemidler som bostøtte, lån, tilskudd, kompetanseoverføring og kunnskapsutvikling støtter vi kommunene faglig og økonomisk i deres arbeid med å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Andre sentrale samarbeidspartnere er velferdsaktører, byggenæringen og kunnskapsmiljøer.
Våre om lag 300 ansatte er fordelt på kontorer i Drammen (hovedkontor), Oslo, Arendal, Bergen, Trondheim, Bodø og Hammerfest.
Husbanken er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Husbanken
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Husbanken
Heim kommune vant Boligprisen 202520.3.2025 09:08:19 CET | Pressemelding
Det stod mellom tre finalister da den nyetablerte Boligprisen ble delt ut onsdag 19. mars. Heim kommune med sine nye boligmodeller stakk av med seieren.
Dette er finalistene til Boligprisen 20256.3.2025 11:22:57 CET | Pressemelding
Husbankens jury mottok mange nominasjoner til den nyetablerte Boligprisen. Nå står tre gode prosjekter igjen som finalister: Heim kommune for sine nye boligmodeller, Senja kommune med Pilot Senja og Kirkens Bymisjon (Tønsberg) for Ung i Bolig.
Husbanken satser med ny nasjonal boligkonferanse21.2.2025 08:34:06 CET | Pressemelding
Husbanken inviterer til en helt ny konferanse 19.–20. mars i Oslo. Boligpulsen samler kommuner, byggeaktører, fageksperter og mange flere til inspirerende foredrag og debatter på boligområdet.
Husbanken: Situasjonen i leiemarkedet er utfordrende14.2.2025 09:13:08 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Husbanken viser at det er økende knapphet på utleieboliger i Norge. Stadig flere står på venteliste for kommunal bolig. Mange leietakere med svak økonomi står i fare for å misligholde boutgiftene sine.
Du kan søke om 30 000 kroner i stipend for å skrive masteroppgave for Husbanken29.1.2025 14:57:01 CET | Pressemelding
Studerer du ved universitet eller høyskole i Norge, og skal skrive masteroppgave om tema knyttet til boligpolitikk, boligsosialt arbeid eller boligutvikling? Da kan du søke Husbanken om stipend på 30 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom