Lag spennende turmat ute i påsken

– Det å lage mat ute har blitt veldig populært de siste årene. Til de som enda ikke har kastet seg på trenden, hva med å gripe muligheten og lage spennende turmat ute i påsken, oppfordrer Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Vil du lage varm mat ute, er det bål eller primus som gjelder. For deg som ønsker å prøve ut matlaging på bål, er bør du gripe sjansen denne uka. På langfredag inntreffer nemlig det generelle bålforbudet over hele landet, som gjelder fra 15. april til 15. september.
Det er likevel slik at bålreglene åpner for bruk av skjønn, og også i sommerhalvåret kan man gjøre opp ild på steder og under forhold der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Enklere enn du tror
Det å lage mat ute trenger ikke å være så komplisert, og du trenger heller ikke veldig avansert utstyr for å få det til, ifølge friluftsentusiasten.
– Mitt beste tips er å gjøre det meste av forberedelsene hjemme før du går ut i naturen. Med ferdigkuttede ingredienser i bokser, en stekepanne med håndtak som tåler bål, og en stekespade, er du langt på vei, ifølge Lier.
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser.
På nettsiden turmat.no finner du over 150 gratis oppskrifter på spennende mat fra alle verdens hjørner, som er egnet til å tilberede ute. Her deler vi en av oppskriftene derfra, som er en fylt tortilla på bål fra Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Oppskrift: Fylt tortilla på bål
Dette trenger du til fire:
- 4 tortillalefser
- 400 gram kjøttdeig av elg
- en halv løk
- 1 ts salt, pepper og timian
- 150 gram sopp
- 175 gram cherrytomat
- 2 pakker fersk mozzarella
Utstyr:
- 3 matbokser
- Stekepanne
- Klype/stekespade
- Ved
- Lighter
Forberedelser hjemme: Finhakk løk og fres sammen med kjøttdeigen. Krydre med salt, pepper og timian, og ha det over i en plastboks. Del sopp og cherrytomnater i biter og legg sammen i en plastboks. Del mozzarella i skiver og pakk i tørkepapir.
På bålet: Gjør et snitt i tortillalefsene fra midten og ned. Ha mozzarellaskiver på trekanten nederst til venstre, kjøttdeig på trekanten øverst til venstre, sopp øverst til høyre og avslutt med salat og cherrytomater nederst til høyre.
Pakk tortillalefsen sammen ved å brette nederste trekant til venstre over den øverste til venstre, så bretter du over til høyre og ned slik at du har en trekantet lomme.
Sett stekepannen rett på kubbene på bålet, legg tortillaen i pannen. Stek den på begge sider til den har fått en gyllen farge og mozzarellaen har begynt å smelte.
Oppskriften kan også lages på primus.
Se video av fremgangsmåten her: https://www.youtube.com/watch?v=cKdfyh_Ra8A
Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og fiskerforbund
Nøkkelord
Kontakter
Linn Elise JakhellnKommunikasjonsrådgiver
Tel:45213472linn@norskfriluftsliv.noBilder



Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Nasjonal kåring: dette er årets friluftslivskommune 20257.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
For første gang er alle landets 357 kommuner vurdert og rangert på innsatsen for friluftsliv. Tjeldsund i Troms stikker av med seieren og kåres til årets friluftslivskommune 2025.
Nye tall: dette er det viktigste fritidstilbudet i kommunene5.5.2025 07:38:40 CEST | Pressemelding
Et flertall av befolkningen mener friluftsliv er det viktigste fritidstilbudet i kommunen. Det viser en fersk undersøkelse fra Ipsos.
Tirsdag starter det nasjonale bålforbudet14.4.2025 09:00:05 CEST | Pressemelding
De fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde i løpet av perioden med bålforbud. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta ansvar for egen tur og bidra til å begrense brannfaren.
Gratis aktivitetshefte skal gi flere barn friluftsglede – 160 000 hefter delt ut10.4.2025 09:26:21 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 skal alle barn fra fem til ti år få Friluftsknappen – et aktivitetshefte som skal vekke nysgjerrighet, skape mestring og gi gode naturopplevelser.
Presseinvitasjon: H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 på Sognsvann16.1.2025 08:30:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. januar inviterer Norsk Friluftsliv og 24 medarrangører pressen til «Hele Norge båler» på Sognsvann, som markerer åpningen av Friluftslivets år 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom