Slik løser du nye krav i gamle bygg og anlegg
Tilpasning og endring i gamle bygg kan være nødvendig av mange grunner. Kanskje trenger eierne å spare strømkostnader og vil gjøre bygget mer energieffektivt, kanskje er det krav til brannsikring eller krav til universell utforming som krever ombygging, eller så kan det være planer om å endre bruken av bygningen. I tillegg har samfunnet et stort behov for å tilpasse kulturmiljøene våre til et klima i endring. Da er det ikke bare bygningen eller anlegget som blir endret, fordi denne typen tiltak ofte griper inn i terrenget og landskapet rundt.
- I fremtiden skal vi i enda større grad bruke og utvikle eksisterende bygninger fremfor å rive og bygge nytt, sier Geiran. - Samtidig må vi øke tempoet på sikring av kulturmiljø mot et klima i endring, og da må vi finne og dele de smarte løsningene med hverandre. Eksempelsamlingen er til for alle som skal i gang med rehabilitering eller ny bruk av gamle bygninger og anlegg, eller som skal sikre kulturmiljøer mot et røffere klima.
Eksempelsamlingen skal vise hvordan håndverkere, konsulenter, eiere og kulturminnemyndigheter sammen har funnet gode løsninger, og hensikten er at den skal være til nytte for alle som arbeider med historiske bygninger og anlegg. Per nå er det over 100 eksempler i samlingen, spredt over alle fylker, og samlingen skal vokse i tiden som kommer.
Det finnes mange gode eksempler landet rundt, og disse kan være til hjelp hvis man planlegger å bygge om gamle bygninger og ønsker å ta vare på historiske kvaliteter. Derfor har det vært viktig å få samlet eksemplene og gjøre dem tilgjengelige for alle.
- Vi vil at det å være representert i eksempelsamlingen skal bli et kvalitetsstempel, slik at de konkrete prosjektene kan bli et forbilde for hele landet. Vårt ønske er at eiere, arkitekter og håndverkere blir stolte av arbeidet de har gjort, sier Geiran.
I Riksantikvarens eksempelsamling er det nå ni kategorier:
- ombruk
- istandsetting
- klimatilpasning
- energieffektivisering
- brannsikring
- universell utforming
- sikringstiltak
- teknisk infrastruktur
- by- og stedsutvikling
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder
Lenker
Om Riksantikvaren
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Tildeler sju forskningskontrakter for kulturarv9.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren gir til sammen 2,2 millioner til forsking og utvikling. Prosjektene spenner fra hemmeligheter på havbunnen, overvåkning av våre eldste kulturminner og til reiseruter for romanifolket.
Setter i stand stavkirker for 7,2 millioner1.4.2025 07:07:05 CEST | Pressemelding
Riksantikvarens tilskudd til stavkirkene er fordelt for 2025. Se hvilke elleve prosjekter som fikk.
Victoria terrasse blir fredet21.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det kjente bygningskomplekset har en unik plass i norsk historie. Nå fredes bygningene av Riksantikvaren.
Lyser ut 12 millioner for kyst og landbruk6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren lyser ut tilskudd til verdiskaping i kulturmiljø. I 2025 vil søknader for kysten og landbruket bli prioritert.
– Vi må hindre tap av kulturarv26.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren ønskjer auka beredskap og gjennomføring av risiko- og sårbarheitsanalysar (ROS) for kulturminne, kulturmiljø og landskap. No er ein ny nasjonal rettleiar på feltet klar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom