ABB

Mer bærekraftig sjøtransport: ABB-teknologi skal drive nye hybridferger

Del
• ABB i Norge leverer automatisering, kraft- og fremdriftsløsninger for tre hybrid-elektriske passasjer- og bilferger som skal operere i Østersjøen • Komplette løsninger som inkluderer batterier, Azipod® elektrisk fremdrift og landstrøm vil optimalisere de nye ferger for miljøvennlig drift og passasjerkomfort
ABB i Norge leverer teknologi som skal drive nye hybridferger i Østersjøen (Ill. Remontowa).
ABB i Norge leverer teknologi som skal drive nye hybridferger i Østersjøen (Ill. Remontowa).

ABB i Norge har signert en stor ordre med den polske skipsbyggeren Remontowa Shiprepair Yard S.A. for å levere integrert automatisering, kraft- og fremdriftsløsninger til tre store passasjer- og bilferger som skal operere i Østersjøen. De 195 meter lange ferger vil hver ha kapasitet til opptil 400 passasjerer og 200 lastebiler og vil bli levert til det polske ferjeselskapet Polskie en for en i 2025, 2026 og 2027. Ordren ble booket i første kvartal 2022. Finansielle detaljer i kontrakten ble ikke avslørt.

Østersjøen har noe av den tetteste sjøfartstrafikken i verden, med rundt 2000 store skip som seiler til enhver tid1. Den internasjonale maritime organisasjonen (IMO) har utpekt Østersjøen som et utslippsreguleringsområde med strengere kontroller for å minimere miljøpåvirkningen fra skip.

Økt elektrifisering og energieffektivitet vil spille en viktig rolle for å avkarbonisere maritim transport. Elektrifisering av skip, med elektrisk fremdrift, byr på full integrasjonen av kraft og utstyr ombord, noe som gir betydelige gevinster i sikkerhet, effektivitet og bærekraft for nye ferger.

Hver av fergene vil utstyres med to 7,5 megawatt Azipod® elektriske fremdriftsenheter som vil bidra til å oppnå en høy grad av manøvrerbarhet og effektivitet i havneoperasjoner. Azipod®-teknologi har en dokumentert evne til å kutte drivstofforbruket opptil 20 prosent sammenlignet med tradisjonell fremdrift. Uavhengig forskning2 indikerer at Azipod®-fremdrift gir drivstoff- og utslippsbesparelser for ferger som kan beløpe seg til nesten 1,7 millioner dollar og 10 000 tonn CO2-utslipp per skip per år.

Ved å integrere multi-drivstoffmotorer med batterier, balanserer ABBs energistyringssystem (PEMS™) bruken av de forskjellige energikildene ombord, noe som muliggjør ytterligere gevinster i driftseffektivitet og reduserer utslipp.

De tre fergene vil også bruke landstrøm fra ABB. Det muliggjør ytterligere utslippsreduksjoner. Samtidig får fergene nytte av fjernbasert utstyrsovervåking og diagnostikk for økt passasjer- og skipssikkerhet.

- Med ABB har vi full tillit til at alle systemer vil bli sømløst integrert for maksimal driftseffektivitet og bærekraft, sier Bartosz Znyk, prosjektdirektør hos Remontowa Shiprepair Yard.- I tillegg øker den enkle installasjonen av Azipod®-enheter byggeeffektivitet og fleksibilitet i prosjektplanlegging, og støtter skipsbyggingsprosessen vår.

- Vi er stolte av vårt samarbeid med Remontowa og er glade for å støtte deres strategi for miljøvennlige ferger, sier Juha Koskela, divisjonspresident i ABB Marine & Ports. - Dette prosjektet ga oss en utmerket mulighet til å vise en totalintegrert løsning fra bro-til-propell.

Etterspørselen etter Azipod®-fremdrift fortsetter å vokse i den globale fergeindustrien, som frakter rundt 4 milliarder passasjerer og 370 millioner kjøretøy hvert år. Skipsredere velger i økende grad Azipod®-teknologi som tilbyr 360-graders rotasjon av propellen, høy pålitelighet, reduserte vibrasjoner og mer plass for kjørefelt på grunn av plasseringen av systemet utenfor skroget.

Fotnoter

[1] https://helcom.fi/baltic-sea-trends

[2] https://deltamarin.com/2019/08/deltamarin-independent-researcher

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ABB i Norge leverer teknologi som skal drive nye hybridferger i Østersjøen (Ill. Remontowa).
ABB i Norge leverer teknologi som skal drive nye hybridferger i Østersjøen (Ill. Remontowa).
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

ABB inngår avtale med SalMar om innsamling og bruk av sanntidsdata for å effektivisere driften av lakseoppdrettsanlegg20.9.2023 10:18:02 CEST | Pressemelding

• ABB samarbeider med SalMar, en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, for å strømme offshore driftsdata i sanntid • ABB Ability™ EdgeInsight™ vil samle inn data fra driftsutstyr og enheter på ulike anlegg og overføre dem sikkert til en skybasert database • Den globale oppdrettsnæringen forventes å øke med opptil 40 prosent innen 2030, ifølge FN

ABB med Podcast om AI og digitale tjenester30.8.2023 11:09:02 CEST | Pressemelding

I en ny Podcast fra ABB kan du høre eksperter fra ABB utdype hvordan digitale løsninger som AI og autonomi har endret måten ABB leverer sine tjenester på. Podcasten gir eksempler på hvordan bruk og analyse av strømmede sanntidsdata blant annet kan gi bedre beslutningsstøtte, økt produksjon og sikkerhet. Løsningene bidrar også til redusert nedetid, og en mer rasjonell bruk av innsatsfaktorer som råvarer og energi.

ABB utvider samarbeidet med Northvolt for å elektrifisere verdens største batterigjenvinningsanlegg17.8.2023 16:47:38 CEST | Pressemelding

ABB skal levere elektrifiseringsløsninger til Revolt Ett, Northvolts nye batterigjenvinningsanlegg i Sverige Anlegget kommer på sikt til å behandle 125 000 tonn utbrukte batterier og batteriproduksjonsavfall hvert år, det største volumet i verden Northvolt, en langsiktig partner av ABB, har som mål at karbonavtrykket til batteriene skal være rundt 90 prosent lavere enn dagens industrinivå innen 2030

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom