Økning på ti brunbjørner i Norge

Resultatene presenteres i en rapport som NIBIO Svanhovd har laget på oppdrag fra Rovdata.
I 2021 ble det for trettende år på rad gjennomført en landsomfattende innsamling av prøver fra brunbjørn for DNA-analyser i Norge.
Analyserte over 1500 prøver
I løpet av fjoråret ble det analysert til sammen 1513 prøver med antatt opphav fra brunbjørn, hvorav 949 ekskrementprøver, 547 hårprøver, 4 urinprøver og 13 vevsprøver.
Av de 1513 analyserte prøvene ga 61 prosent et positivt utslag for brunbjørn DNA, og 51 prosent resulterte i DNA med tilstrekkelig kvalitet for individbestemmelse.
– Til sammen ble det identifisert 160 brunbjørner, som er et minimumstall for bjørner som har vært innom Norges grenser i løpet av 2021. 67 var hunnbjørner, mens 93 var hannbjørner. . Som tidligere år ble det påvist flest brunbjørner i fylkene Troms og Finnmark (68), Innlandet (66) og Trøndelag (25), forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
Innlandet hadde i 2021 det høyeste antallet påviste individer siden overvåkningsprogrammet startet i 2009.
Tre av fire var kjent fra før
Av de 160 brunbjørnene som ble påvist i Norge i fjor var 116 individer (73 prosent) kjent fra før. Bjørnene som ikke er kjent fra før er enten unger som er født inn i bestanden, eller så er de innvandret fra våre naboland eller ikke fanget opp i tidligere års innsamlinger.
– Av de 160 brunbjørnene som ble påvist i Norge i 2021, var 32 individer tidligere påvist med DNA-analyse i Sverige, Finland eller Russland, sier Snorre Hagen, leder hos NIBIO Svanhovd.
Positiv utvikling
Trenden med økning i antall registrerte hunnbjørner på landsbasis fortsetter, og det er godt nytt for bjørnebestanden. I 2020 ble det påvist rekordmange hunnbjørner i Norge, og i fjor økte antallet med ytterligere to.
– 67 hunnbjørner er det høyeste antall som er påvist i Norge siden 2009. Med bestandsmål som er rettet mot årlige bjørnekull er det positivt for bestanden at antall hunnbjørner går opp, sier Kindberg.
Under bestandsmålet
Stortinget har vedtatt et nasjonalt bestandsmål på 13 årlige bjørnekull i Norge, og bestanden var i 2021 under målet.
Hvor mange ungekull som fødes årlig blir beregnet med en modell som tar utgangspunkt i antall registrerte hunnbjørner, og hvor disse er påvist i Norge i løpet av året. Det ble estimert at det ble født 8,1 bjørnekull (95 prosent konfidensintervall: 3,6-13,2) på landsbasis i 2021. Det er en liten nedgang fra 8,5 året før.
– Reduksjonen skyldes utviklingen i rovviltregion 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) som etter en oppgang i 2020, hadde en nedgang i estimatet fra 2,9 til 1,6 bjørnekull i fjor, sier Kindberg.
Les hele rapporten her:
Du finner resultater fra alle analyserte bjørneprøver i Rovbase.
Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- I 2021 ble det for 13. år på rad gjennomført en innsamling av DNA fra brunbjørn over hele landet.
- Formålet med den DNA-baserte overvåkingen er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen av hunner og hanner, samt å beregne hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år.
- Innsamlingen av ekskrementer, hår og urin i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver for DNA-analyse fra alle døde bjørner i løpet av året.
- NIBIO Svanhovd analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata rundt 1. april hvert år.
Kontakter
Jonas KindbergRovdata
Tel:40451540jonas.kindberg@rovdata.noSnorre HagenNIBIO
Tel:93240197snorre.hagen@nibio.noBilder

Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Høgskoleringen 9
7034 Trondheim
73 80 14 00http://www.nina.no
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Er det klima for framtidens reindrift?20.11.2023 12:24:23 CET | Pressemelding
Færre simler får kalv, og antall tonn slaktet rein går ned. Klimaendringene betyr trolig tøffere tider for reinen og reindriften.
Mellomstore gjedder truer laksesmolten10.11.2023 09:56:13 CET | Pressemelding
Store gjedder vil ha større fisk enn laksesmolt på menyen. Å fiske dem kan likevel forverre situasjonen for laksesmolten i Tanavassdraget.
Hvordan kan datasimulert fiske hjelpe oss å forvalte sårbare laksebestander?20.10.2023 13:30:32 CEST | Pressemelding
Med årets rekordlave laksefangster kan det være behov for å innføre strengere regulering av fisket. Men funker det? Det kan vi teste i en datamaskin!
Kamerafeller gir unike data om smågnagerne i fjellet17.10.2023 12:56:48 CEST | Pressemelding
Hvordan påvirker smågnagerne samspillet i økosystemet i fjellområdene våre, og hva vil klimaendringene bety? Hundretusener bilder av lemen og mus vil gi verdifull kunnskap om dette.
For sjøfuglene er havvind best langt til havs12.10.2023 11:46:02 CEST | Pressemelding
Jo lenger fra land vi bygger ut havvind, jo bedre for sjøfuglene. Det viser et kart Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget for å beskrive effekten vindturbiner til havs vil ha på sjøfugl.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom