Ny klorbehandling skal redde villaksen i Driva

– Vi har stor tro på at klorbehandlingen skal fungere, fordi en større utprøving av den nye metoden i elva Driva i 2021 viste at det er mulig å fjerne lakseparasitten Gyrodactylus salaris uten å ta livet av fisken, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
En ny rapport NIVA har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet viser at et omfattende forsøk med klorbehandling i Driva i Møre og Romsdal på sensommeren i fjor var vellykket. Rapporten konkluderer med at det er grunn til å forvente at en fullskala behandling med klormetoden i Driva vil være gjennomførbar, og ha god sannsynlighet for å lykkes. Behandlingen vil foregå omtrent to uker i siste halvdel av august, både i år og neste år.
Fire infiserte elver i Driva-regionen skal behandles
I tillegg til Driva blir det bekjempelse av Gyrodactylus salaris i tre andre infiserte elver i Driva-regionen. Litledalselva vil bli klorbehandlet slik som Driva, mens Usma og Batnfjordselva skal behandles med rotenon. Planen var opprinnelig å bruke klormetoden bare i Driva siden dette er en ny metode, noe som gjør det nødvendig å samle bruk av utstyr og kompetanse. Opplysninger om at et forskningsanlegg for oppdrettsfisk ved Litledalselva sannsynligvis får inn vann fra elva medførte behov for å benytte klormetoden også i denne elva.
– En rotenonbehandling i Litledalselva vil kunne påvirke fisken i forskningsanlegget for oppdrettsfisk som er der, noe vi ønsker å unngå, sier miljødirektør Ellen Hambro.
For å redusere området hvor behandling er nødvendig ble det for seks år siden satt opp en fiskesperre i Driva. Fiskesperren reduserer laksens utbredelse fra cirka 10 mil til omtrent to mil, og øker derfor sannsynligheten for å lykkes med behandlingen, ettersom det bare er nødvendig å behandle fra fiskesperren og ned til sjøen.
– Sperren har fungert etter planen, og det er ikke påvist oppgang av fisk forbi sperren. Sjøørret er blitt fanget i fisketrappen, og sluppet opp etter at den har blitt gentestet og saltbehandlet for å fjerne parasitter på den. Dermed kan sjøørreten opprettholde den naturlige livssyklusen i elva ovenfor laksesperren, sier Ellen Hambro.
Tar fem år å friskmelde
Når behandlingen mot lakseparasitten er ferdig i 2023 starter Mattilsynet en overvåking av vassdragene, som normalt varer i fem år.
– Hvert år vil det komme rapporter til Miljødirektoratet om hvorvidt man finner parasitter på fisk i de behandlede elvene. Friskmelding er først aktuelt når det har gått minst fem år uten at parasitter er påvist, sier Hambro.
– Målet å bringe villaksstammene tilbake
Villaksstammene i de fire elvene er midlertidig sikret i egne genbanker.
– Målet er at behandlingen skal sørge for at vi kan bringe villaksstammene tilbake i elvene der de naturlig hører hjemme, sier Hambro.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Jarle SteinkjerProsjektlederMiljødirektoratet
Tel:93454195jarle.steinkjer@miljodir.noBilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.
Alvorlege avvik hos Equinor Njord ved oljeutslepp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekte alvorlege avvik etter oljeforureining frå Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaftan.
Landbasert oppdrett har for dårlig utslippskontroll7.5.2025 07:17:36 CEST | Pressemelding
Ni av ti anlegg for akvakultur på land som forurensningsmyndighetene kontrollerte i fjor, hadde brudd på regelverket. Flere av dem er alvorlige.
Åpner for noe sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikke åpne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har nå likevel valgt å åpne for noe fiske i fjordene i Vest-Finnmark.
Opnar for noko sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikkje opne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har no likevel valt å opne for noko fiske i fjordane i Vest-Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom