Vil lage flyttbare moduler med bad og soverom

- Vi ser for oss å bygge moduler med bad og soverom som midlertidig kan tilpasses eksisterende bolig slik at beboeren får alt på ett plan. Etterpå kan de flyttes til en annen bolig, forteller rådgiver i Kongsvinger kommune, Else-Marit Sætaberget.
Bad og soverom
Svært mange hus er bygd med bad og soverom i andre etasje. Dette skaper problemer for eldre som begynner å bli dårlige til beins. Når de ikke kommer seg opp trappa til badet og soverommet lenger, blir det umulig å bo i boligen. Kanskje må de ha mer hjelp fra hjemmetjenesten, eller flytte i omsorgsbolig eller sykehjem lenge før tida.
- En modul med bad og soverom, vil møte behovet hos de fleste eldre innbyggere som trenger tilpasninger av eksisterende bolig, fortsetter Sætaberget.
En aktør som produserer romeffektive og flyttbare mikrohus har meldt interesse for å delta i et innovasjonsprosjekt.
- Ordinære mikrohus inneholder alle boligens funksjoner, så en modul med bare bad og soverom kan bli billigere å produsere, understreker Sætaberget.
MIKROHUS: Kan brukes som utgangspunkt for de flyttbare modulene, sier rådgiver i Kongsvinger kommune, Else-Marit Sætaberget.
Når ombygging blir for dyrt
Å koble en slik modul på en eksisterende bolig kan være særlig gunstig der varig tilrettelegging av boligen ikke er ønskelig. I mange tilfeller vil det koste mer enn det smaker å bygge om boligen slik at alle boligens funksjoner ligger på samme flate som inngangspartiet. Det er ikke sikkert at tilrettelegginga vil føre til at boligen øker tilsvarende i verdi.
- Særlig aktuelt er dette for boliger som ligger et sted hvor det er lite tenkelig at andre vil bo etter at nåværende beboer flytter eller går bort, sier Sætaberget.
Dette vil være å anse som varig tilrettelegging for den enkelte. Men den er kortvarig for kommunen.
Basert på forskning
Ingen bolig og ingen tomt er lik. Men tanken er at modulene med enkle grep skal kunne tilpasses ulike grunnforhold og boligenes adkomst.
Ideen kom under en temadag i Kongsvinger i oktober 2020. Den bygger videre på rapporten Et godt bad forlenger livet (i egen bolig) skrevet av Vista Analyse og Agenda Kaupang i 2018. Rapporten konkluderer med at fysiske hindre og mangler i private boliger kan ha betydning for ressursbruken i helse- og omsorgssektoren.
«Vi finner at de viktigste fysiske hindrene er på badet, og at sentrale funksjoner i boligen er fordelt over flere plan. Dette er samtidig hindre som ofte kan være krevende og kostbare å utbedre (…)» heter det i rapportens sammendrag.
Vil lage prototype
Men så langt har Kongsberg kommune verken fått på plass en endelig prosjektbeskrivelse eller finansiering til å lage en prototype.
- Aktører som vil bidra må gjerne ta kontakt. Vi har tro på at slike rimelige moduler kan løse mange og store boligutfordringer i distriktskommuner rundt om i landet, sier rådgiveren.
Om prosjektet gjennomføres og finansiering kommer på plass ser hun for seg å velge to eksisterende boliger med ulike grunnforhold, og utvikle en prototype på universelt utforma flyttbar modul som kan passe på begge steder. Velferds- og mestringsteknologi planlegges inn fra starten.
I neste omgang ønsker prosjektet å lage en plan for fremtidig finansiering av modulene, for hvem som skal eie dem og hvordan de skal forvaltes.
- Så langt tenker vi at modulene kan eies enten av kommunen, boligbyggelaget eller privat utbygger, og at de leies av den enkelte boligeier ved behov. Gjenbruk vil sikre at dette både vil være kostnadseffektivt og miljøvennlig, forklarer den engasjerte rådgiveren.
Deltar i prosjekt
Kongsvinger kommune er en av 12 kommuner som deltar i prosjekt Aldersvennlige boliger og bomiljø i distriktene som arrangeres av Husbanken og Distriktssenteret i perioden 2020-2022.
Å tilpasse og oppgradere eksisterende boliger vil, ifølge prosjektleder i Husbanken, Birger Jensen, være mest aktuelt i kommuner med spredt bebyggelse og lite nybygging. Og Husbanken kan bidra.
- En modul som inneholder et tilgjengelig bad, og som samtidig plasserer alle nødvendige boligfunksjoner på inngangsplanet, vil kunne finansieres med lån til oppgradering fra Husbanken, sier prosjektlederen.
Men først må altså prototypen lages og testes ut.
FLYTTBAR: Modul med bad og soverom som kan kobles på eksisterende bolig.
Nøkkelord
Kontakter
Stina SønvisenSeniorrådgiver, kommunikasjon
Tel:90026028stina.sonvisen@husbanken.noBilder




Om Husbanken
Husbanken setter i verk regjeringens boligsosiale politikk. Gjennom virkemidler som bostøtte, lån, tilskudd, kompetanseoverføring og kunnskapsutvikling støtter vi kommunene faglig og økonomisk i deres arbeid med å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Andre sentrale samarbeidspartnere er velferdsaktører, byggenæringen og kunnskapsmiljøer.
Våre om lag 300 ansatte er fordelt på kontorer i Drammen (hovedkontor), Oslo, Arendal, Bergen, Trondheim, Bodø og Hammerfest.
Husbanken er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Husbanken
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Husbanken
Heim kommune vant Boligprisen 202520.3.2025 09:08:19 CET | Pressemelding
Det stod mellom tre finalister da den nyetablerte Boligprisen ble delt ut onsdag 19. mars. Heim kommune med sine nye boligmodeller stakk av med seieren.
Dette er finalistene til Boligprisen 20256.3.2025 11:22:57 CET | Pressemelding
Husbankens jury mottok mange nominasjoner til den nyetablerte Boligprisen. Nå står tre gode prosjekter igjen som finalister: Heim kommune for sine nye boligmodeller, Senja kommune med Pilot Senja og Kirkens Bymisjon (Tønsberg) for Ung i Bolig.
Husbanken satser med ny nasjonal boligkonferanse21.2.2025 08:34:06 CET | Pressemelding
Husbanken inviterer til en helt ny konferanse 19.–20. mars i Oslo. Boligpulsen samler kommuner, byggeaktører, fageksperter og mange flere til inspirerende foredrag og debatter på boligområdet.
Husbanken: Situasjonen i leiemarkedet er utfordrende14.2.2025 09:13:08 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Husbanken viser at det er økende knapphet på utleieboliger i Norge. Stadig flere står på venteliste for kommunal bolig. Mange leietakere med svak økonomi står i fare for å misligholde boutgiftene sine.
Du kan søke om 30 000 kroner i stipend for å skrive masteroppgave for Husbanken29.1.2025 14:57:01 CET | Pressemelding
Studerer du ved universitet eller høyskole i Norge, og skal skrive masteroppgave om tema knyttet til boligpolitikk, boligsosialt arbeid eller boligutvikling? Da kan du søke Husbanken om stipend på 30 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom