Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Stor økning i spørretjenesten på ung.no

Del
Ung.no har fortsatt en stor økning i spørsmål fra ungdom. I 2021 besvarte Ung nesten 105.000 spørsmål fra ungdom mellom 13 og 20 år, over 25 % økning fra året før.
Foto: Thomas Ekström
Foto: Thomas Ekström

– Ung.no er viktig for norske ungdommer, det ser vi av økningen. Her får dagens unge svar på spørsmål de kanskje kvier seg for å spørre andre. Og de får det fra kvalifiserte fagpersoner, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir.

Økningen har pågått over flere år. Fra 2017 har antall årlige besvarte spørsmål økt med over 110 prosent. Nettstedet ung.no hadde 21,5 millioner besøk i 2021. Tjenesten har i dag 270 fagpersoner spredt utover hele landet, som svarer ungdommen på det de lurer på.

Årsrapporten til Ung.no er nå publisert og kan leses i sin helhet her

Eksempler på spørsmål sendt inn til ung.no:

Jeg er veldig, veldig redd for at krigen skal komme til Norge!!! Vet jeg burde prøve å legge det bort, men tenker på det hele tiden å blir så redd. (Jente 15)

Hei. Jeg har snust til sammen sånn 2-3 bokser snus, tar en hver kveld. Jeg blir like dårlig hver gang. Skikkelig svimmel og må spy. Kan det være at jeg ikke tåler snus? (Jente 17)

hei jeg trenger litt hjelp. Jeg vil gjerne flytte med pappa men jeg får ikke lov fordi da splittes familien. Der vi skulle flytte er langt unna. Hvordan kan vi flytte men fortsatt se hverandre oftere enn bare i feriene så vi ikke mister kontakten? (Jente 13)

Hva syns dere jeg bør gjøre… i det siste tror jeg at jeg har begynt å slite litt med depresjon og selvmordstanker. Det er ekstra ille når det ikke er skole for da sliter jeg med å få tankene over på andre ting. (Gutt 15)

– Ungdommene søker daglig svar fra eksperter på det som er viktig i livene deres. Spørsmålene handler om alt fra frykten for krig og bekymrende nyheter, psykisk helse, og følelser, hjemmesituasjon, seksuell helse og trygg seksualitet, generell helse, skolehverdag, studierelaterte spørsmål, vennskap, lovverk, førerkort og mye mer, sier Trommald.

Temaene kropp, helse, psykisk helse og følelser har de høyeste spørsmålstallene i likhet med tidligere år. Et tema skiller seg likevel ut med en markant økning i antall spørsmål: Spiseforstyrrelse. Her har det økt fra 1 200 spørsmål i 2020 til 2 000 spørsmål i 2021.

Fakta om Ung:

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får barn og unge svar på det de lurer på av rundt 270 fagpersoner innenfor helse, utdanning, juss osv. Nettstedet er drevet av Bufdir. Nettstedet ble opprettet i 2003 og hadde 21,5 millioner besøk i 2021.

Undersøkelser viser at rundt 90 prosent av norske barn og unge vet om Ung.no. Brukerundersøkelser viser at de aller fleste ungdommene er fornøyde med svaret de fikk av tjenesten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Thomas Ekström
Foto: Thomas Ekström
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo

466 15 000https://www.bufdir.no/

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom