NAF

Slik får du ned lade-regningen

Del
Drivstoffkostnadene har økt dramatisk for alle bilister. - Selv med strømstøtte merker elbilistene at laderegningen øker, men med noen enkle grep kan du spare inn noen kroner på strømregningen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Natten er da prisene på strøm er lavest. I tidsrommet fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen er tiden det er lavest strømforbruk. (Foto: NAF)
Natten er da prisene på strøm er lavest. I tidsrommet fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen er tiden det er lavest strømforbruk. (Foto: NAF)

En undersøkelse NAF gjorde tidligere i vinter viser at 8 av 10 elbilister lader bilen hjemme. Elbilladingen er denne vinteren langt dyrere enn det folk er vant til. Strømregningene har skutt i været og til tross for strømstøtte betaler man fort det dobbelte av det man gjør en normal vinter.

- De fleste av oss har en spotprisavtale på strømmen hjemme og da svinger prisen gjennom døgnet. Så det viktigste sparetipset er å lade bilen når strømmen er billigst, sier Sødal.

Natten er da prisene på strøm er lavest. I tidsrommet fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen er tiden det er lavest strømforbruk.

- Har du en nyere bil kan du styre ladingen ved å sette tidsintervallet der bilen skal lade, rådgir Nils Sødal. - Mange har også en app enten knyttet til bilen eller strømselskapet der en kan styre ladetiden, fortsetter han.

Enkelte strømselskaper tilbyr også smart lading, dvs at ladingen kobles ut når prisen blir høy. Det finnes også ladebokser som gjør dette.

- Ikke alle eier de nyeste elbilene, har smartlading fra strømleverandøren sin eller har en såkalt smart ladeboks hjemme. Da går det an å gjøre det på gamlemåten, nemlig å sette bilen på lading rundt klokka ti om kvelden, mener Sødal.

Imidlertid er det viktig å ha et sikkert ladepunkt når lader elbilen mens familien sover. Derfor er det eneste riktige å lade bilen på en forskriftsmessig installert ladestasjon.

Kommunal lading er rimelig

Med historisk høye strømpriser kan det være vel verdt å sjekke ut hva du må betale for lade på de kommunale ladestasjonene. Hvordan kommunene tar betalt for ladingen, varierer fra kommune til kommune. Noen tar betalt for ladingen, andre tar betalt for lading og parkering, mens atter andre tar betalt for bare parkeringen.

- De kommunale ladeplassene er rimellige i pris, og med god laderabatt kan det bli billigere å lade der enn hjemme sånn som strømprisene er nå, rådgir Nils Sødal.

Hurtiglading med god rabattavtale er et alternativ 

Mange ferske elbilister har veldig gode rabatter på hurtiglading det første året de eier bilen. Da kan det være vel verdt å utnytte den. Det er ikke uvanlig at man betaler ned mod 1,70 kroner per kilowattime på ladeplassen med en slik avtale.

- Selv om en slik avtale gjør det billigere å lade på hurtiglading enn hjemme, er det et par minuser ved det også. Du skal reise til der du finner ladeoperatøren som gir rabatten. Det kan være et stykke. Og i tillegg er mye hurtiglading dårlig nytt for batteriet i elbilen din. Hurtiglading sliter mer på batteriet enn det gjør om du lader hjemme, sier Sødal.

Det finnes også en rekke andre gode rabattavtaler både gjennom NAF og andre som kan gjøre at hurtiglading er et godt alternativ når det er ekstra høye strømpriser.

Sødal advarer derimot mot en konsekvens av å lade ute.

- Det kan fort bli kø på ladestasjonen hvis mange velger å lade ute i stedet for hjemme. De færreste lader da med varmt batteri, som betyr at ladingen går sakte. Dra gjerne ut og lad til andre tider enn i rushtiden, for å ikke skape mer kø.

Tabell

Hvordan lader du som oftest elbilen din?
Hjemme, fra vanlig stikkontakt 16 %
Hjemme, fra ladeboks 65 %
 Teslas ladere 2 %
Hurtigladere, alle typer 5 %
Kommunalt ladepunkt 2 %
Privat betalt parkering med lading 2 %
På jobben 8 %

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Natten er da prisene på strøm er lavest. I tidsrommet fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen er tiden det er lavest strømforbruk. (Foto: NAF)
Natten er da prisene på strøm er lavest. I tidsrommet fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen er tiden det er lavest strømforbruk. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye