
Utsatt oppstart av fagskole truer kulturbransjen

Høsten 2022 var det planlagt studiestart for utdanning innenfor sceneteknikk og produksjon. Nå har Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) utsatt Fagskolen Oslos søknad om akkreditering, og dermed satt i kulturbransjen på spill. Uten akkreditering fra NOKUT blir det ikke studiestart for utdanningen.
– Dette er kritisk for kulturlivet som allerede sliter med stor kompetanseflukt og lav rekruttering til de scenetekniske yrkene, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo – forbundet for kunst og kultur. Han frykter avlyste konserter og arrangementer grunnet bemanningstrøbbel.
Mangler personell
Etter to år med nedstengning har minst 20% av arbeidskraften innenfor sceneteknisk personell gått tapt. Om vi i tillegg inkluderer alle selvstendig næringsdrivende i bransjen vil tallet antageligvis være mye høyere. Foreløpige tall fra Kulturrom avdekker at 50 % av arrangører mangler teknikere for å kunne gjennomføre arrangementer.
– Dette er dramatiske tall for kulturlivet og NOKUTs utsettelse av søknadsbehandlingen gjør bransjen enda mer sårbar årene fremover. Det er et dårlig signal å sende til en hardt prøvet bransje.
Initiativ fra partsamarbeidet
Den planlagte fagskoleutdanningen vil være viktig for den langsiktige utviklingen i bransjen, og ikke minst for å motivere teknikere til å bli i bransjen, forteller Rian.
Fagskoleutdanningen kom til som et initiativ fra partsamarbeidet mellom Virke og Creo, som har løftet utdanningen som det viktigste grepet for å komme ut av pandemikrisen.
– Om bransjen ikke raskt får en permanent ordning for rekruttering og kompetanseutvikling, ser bransjen konturene av en langvarig krise hvor det ikke finnes folk til å bygge scener, avvikle lyd, lys eller video.
Krever at kunnskapsministeren griper inn
Både dagens og forrige regjering har uttalt å prioritere satsningen på fagskoleutdanning for å møte behovene i arbeidslivet. Likevel har ikke NOKUT nok ressurser til å behandle søknader som kommer inn.
– Virke og Creo krever at kunnskapsministeren kommer på banen, og sikrer at NOKUT behandler søknaden slik at fagskolen kan gjennomføre det planlagte studieløpet med oppstart høsten 2022. Om dette utsettes blir konsekvensene alvorlige, avslutter Rian.
Nøkkelord
Kontakter
Hans Ole RianForbundslederCreo/Politisk ledelse
Tel:92247617hans.ole.rian@creokultur.noLinda Karoline RingstadMarkeds- og kommunikasjonssjef
Tel:476 52 221lkr@creokultur.noBilder

Om Creo
Creo er Norges største kunstnerorganisasjon. Vi arbeider for å sikre medlemmene våre bedre lønns, - og arbeidsvilkår, enten de er arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende. Creo er tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO).
Følg pressemeldinger fra Creo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Creo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Creo
Musikeralliansen må prioriteres!6.10.2022 12:52:07 CEST | Pressemelding
Creo er svært skuffet over at regjeringen ikke følger opp arbeidet med Musikeralliansen.
Rammene er trange – også for kulturlivet6.10.2022 12:45:44 CEST | Pressemelding
Creos kommentarer til regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023.
Bli med på årets viktigste fagdag for musikere!29.3.2022 11:00:00 CEST | Pressemelding
Kontordagen – tirsdag 5. april på Blå/Ingensteds.
Gjenåpningen er i gang!1.2.2022 20:33:21 CET | Pressemelding
Etter snart to år med nedstengninger kan konsertsaler og andre kulturarenaer fylles med et forventningsfullt og kultursultent publikum!
Det stikkes fremdeles kjepper i kulturhjulene20.1.2022 23:22:06 CET | Pressemelding
1500 publikummere er en klar forbedring fra den tidligere grensen, men bare 50% fyllingsgrad og krav om kohortinndeling legger en solid demper på jubelen.