Lønnsom tilknytning av havvind

-Det er behov for store mengder ny kraftproduksjon i Norge for å legge til rette for ny industri og elektrifisering i årene som kommer. Den varslede utbyggingen av havvind vil bidra til dette, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.
Regjeringen har besluttet at første fase av havvindutbyggingen skal knyttes direkte til Norge. Statnett har i en rapport analysert virkningene av ulike former for tilknytning for andre fase. Rapporten viser at det er lønnsomt å knytte havvinden til land i Norge, og betalingen av nett kan være utslagsgivende. En såkalt hybrid tilknytning som i tillegg knytter produksjonen til et annet land vil være mest lønnsom for Norge, da handelsinntektene ved en hybrid tilknytning kan dekke nettkostnaden.
-Det er viktig å understreke at neste fase i utbyggingen av havvind skjer i et helt annet kraftsystem enn det vi har i dag. Vi forventer stor vekst i kraftforbruket, samtidig som man på det tidspunktet allerede vil ha knyttet første fase til land i Sør-Norge. Behovet for ny kraft er stort, noe som gjør tilknytningen lønnsom, understreker Håkon Borgen.
Økt kraftforbruk i Norge uten en tilsvarende økning i kraftproduksjonen vil medføre økte kraftpriser. Det betyr at havvind vil bidra til å trekke prisene ned. Prispåvirkningen fra tilknytningen i analysene er derfor basert på at økningen i produksjon svarer på et økt forbruk i tiden fram til 2030.
-Både tilknytning med radial til Norge og en hybrid forbindelse vil gi små prisvirkninger dersom man samtidig har en tilsvarende økning i kraftforbruket i Norge. Snittprisen vil øke noe i 2030 og lite i 2040, sier Håkon Borgen.
Rapporten viser mulig utvikling i kraftprisen i årene frem til 2030 og 2040. Med en tilknytning av neste fase i Sørlige Nordsjø II vil forbruksvektet snittpris mellom en radial og en hybrid være rundt 3-4 €/MWh i 2030 og 2-3 €/MWh i 2040.
Det er forventet stor utbygging av havvind i hele Nordsjøen de kommende årene. Dette er en utvikling som påvirker det norske kraftsystemet, og som Statnett følger tett. Kraftsystemet vil henge sammen både på land og til havs, og tilknytning av havvind vil også kreve nettinvesteringer på land.
Kontakter
Martha H. NilsonKommunikasjonssjef
Tel:+47 971 71 310martha.nilson@statnett.noBilder

Om Statnett
Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Følg pressemeldinger fra Statnett
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statnett
Statnetts års- og bærekraftsrapport 2024: Et endret trusselbilde stiller større krav til kraftnettet20.3.2025 14:56:57 CET | Pressemelding
Et motstandsdyktig strømnett er bærebjelken i kraftsystemet og en viktig del av Norges totalberedskap. I løpet av de neste 10 årene skal Statnett mer enn doble investeringene i nett og kraftsystem.
Store endringer i kraftsystemet gir høy verdi av strømnettet – ny Langsiktig markedsanalyse mot 20503.2.2025 12:00:02 CET | Pressemelding
Økt forbruk og mer fornybar kraftproduksjon preger markedsutviklingen i Europa og Norge. Dette gir mer variable kraftpriser og høyere verdi av et sterkt strømnett i årene framover.
Elektrifisering for en ny tid27.11.2024 13:13:36 CET | Pressemelding
- Fordi utbygging av nett tar tid, koster penger og legger beslag på natur, må vi hente ut alt det vi kan fra det kraftsystemet vi har, sa Elisabeth Vike Vardheim da hun åpnet Statnetts høstkonferanse onsdag.
Elisabeth Vike Vardheim ny konsernsjef i Statnett24.10.2024 11:55:04 CEST | Pressemelding
Elisabeth Vike Vardheim, som i dag er konstituert konsernsjef, går inn i stillingen som konsernsjef for Statnett.
Statnett har styrket strømforsyningen til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området1.10.2024 09:22:08 CEST | Pressemelding
Prosjektet Kvandal-Kanstadbotn er ferdig og ny ledning og transformatorstasjon er i drift. Strømforsyningen inn til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området er styrket og den nye 132kV kraftforbindelsen legger til rette for vekst i næringsliv og befolkning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom