Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

NVE har startet kontinuerlig overvåkning av fjellpartiene Stiksmoen og Tussafoten

Del
NGU har ferdigstilt fare- og risikoklassifikasjonen for de to fjellpartiene Stiksmoen i Aurland og Tussafoten i Eidfjord. Ut fra en samlet vurdering av både årlig sannsynlighet og mulige konsekvenser av et fjellskred er begge fjellpartiene klassifisert som høyrisikoobjekter.
Tussafoten. Foto: Gustav Pless / NVE
Tussafoten. Foto: Gustav Pless / NVE

- Kartleggingen som er utført viser at konsekvensene ved et skred fra et av disse fjellpartiene vurderes som så store at vi nå ønsker en kontinuerlig overvåking, sier leder for skredseksjonen i NVE, Lars Harald Blikra. Dette betyr at NVE tar ansvaret for varsling til kommune, politi og statsforvalteren ved endring av farenivå.

Tussafoten er et stort ustabilt fjellparti som ligger 1100 meter over Øvre Eidfjord og Eidfjordvatnet. Norges geologiske undersøkelse (NGU) har kartlagt fjellpartiet siden 2017 og deler av fjellpartiet beveger seg med opptil 5 centimeter i året. Et større fjellskred kan ramme Øvre Eidfjord og mindre deler kan nå Eidfjordvatnet og forårsake en mindre flodbølge.

Stiksmoen er et ustabilt parti som ligger i en skråning ca. 120 meter over havet i sørenden av Aurlandfjorden. Et mulig skred fra Stiksmoen vil kunne skape en flodbølge som kan ramme Flåm sentrum.

Stiksmoen i Aurland. Foto: Gustav Plass / NVE

Etter at disse to fjellpartiene nå er klassifisert som høyrisikoobjekter er det totalt 9 fjellpartier i Norge som overvåkes døgnet rundt.

- Objekter med høy risiko blir kontinuerlig overvåket av NVE, forklarer Blikra. Overvåkingen består av ulik instrumentering som gir nær sanntidsdata på bevegelser i fjellet. Dette gjør det mulig å varsle og evakuere folk i faresonen før et mulig fjellskred.

Den nye klassifiseringen av Stiksmoen og Tussafoten får konsekvenser for kommunenes arealplanbehandling, samt beredskapsarbeid. 

- Vi anbefaler nå Eidfjord og Aurland kommune om å etablere et beredskapsplanverk. Dette innebærer blant annet varslingssystemer for befolkningen, etablering av tydelige evakueringssoner, en plan for opprettholdelse av kommunale tjenester og en plan for god samhandling med andre beredskapsaktører, forklarer Blikra.  I tillegg må kommunene ta hensyn til nye faresoner i arealplanleggingen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tussafoten. Foto: Gustav Pless / NVE
Tussafoten. Foto: Gustav Pless / NVE
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye