Fiskeri- og havministeren mottok ny rapport om bearbeiding av sjømat
– Å øke bearbeidingen av sjømat i Norge er et viktig mål for regjeringen, og er tydelig forankret i Hurdalsplattformen. Vi vil legge til rette for at de marine ressursene skal gi mer aktivitet, økt verdiskaping og flere lønnsomme helårlige arbeidsplasser langs kysten både på land og på havet. Jeg ser frem til å lese rapporten, og starte arbeidet med å få til økt bearbeiding av sjømatprodukter i Norge, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).
Behov for helhetlig satsing over tid
Statsråden mottok rapporten fra utvalgsleder Kathrine Tveiterås på Fiskerihøgskolen ved UiT under besøket i Tromsø tirsdag 8. mars.
Utvalget fremhever i rapporten at målet om økt bearbeiding og flere helårige arbeidsplasser ikke kan oppfylles av enkelttiltak. Det er behov for en økt og helhetlig satsing over tid, både fra myndighetene og fra sjømatindustrien.
– Jeg har oppfattet at et viktig hovedbudskap fra utvalget er at tiden er moden for å løfte blikket, og at vi sammen må se på hvordan vi kan bidra til økt verdiskaping i hele verdikjeden for sjømat. Det vil kreve endringsvilje og en forsterket innsats for å få til endringer for fiskeindustrien. Det vil jeg som fiskeri- og havminister levere på, sier Skjæran.
Oppdatert kunnskapsgrunnlag
Rapporten gir et oppdatert kunnskapsgrunnlag om fiskeindustrien og eksisterende rammevilkår. Den ser også på viktige drivere som vil påvirke industrien i tiden fremover.
Utvalget foreslår 32 tiltak som kan bidra til grønn omstilling og økt bearbeiding av bærekraftige sjømatprodukter i Norge.
Utvalgets anbefalinger omhandler følgende tema:
- Tilgang på råstoff
- Bærekraft i hele verdikjeden
- Styrket markedsadgang
- Sterke regioner og kystsamfunn
Skal på høring
Rapporten fra bearbeidingsutvalget sendes nå på høring. Høringsfristen er satt til 1. juni 2022.
– Nå starter vi arbeidet med å gjennomgå rapporten i departementet. Men før vi trekker konklusjoner må vi lytte til aktørene i næringen og kystsamfunnene. Jeg ser frem til en god og konstruktiv dialog, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Om utvalget
Utvalget for grønn omstilling og økt bearbeiding i sjømatindustrien ble oppnevnt av Nærings- og fiskeridepartementet 8. juni 2021. Tirsdag 8. mars 2022 overleverte bearbeidingsutvalget sin rapport til fiskeri- og havministeren.
Det er Kathrine Tveiterås som har ledet utvalget. Medlemmer i utvalget har vært Inger-Marie Sperre, Janita Arhaug, Magnar Pedersen, Nina Jensen, Otto Gregussen, Sigvald Rist og Ørjan Nergaard.
Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
112 millioner kroner til flere doktorgrader i næringslivet5.6.2025 08:05:01 CEST | Pressemelding
52 ansatte i norske bedrifter kan nå ta en doktorgrad i egen bedrift og vil bidra til å styrke bedriftens konkurransekraft.
To norske prosjekter får strategisk EU-status5.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
De to norske prosjektene Nussir ASA og Norgraph AS har fått status som strategiske prosjekter av Europakommisjonen.
– Dette svekker nasjonal kontroll over våre viktigste ressurser3.6.2025 14:53:15 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth ser alvorlig på næringskomiteens innstilling til Stortinget om ny minerallov.
Næringsministeren til Industriuka3.6.2025 10:33:27 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth deltar på Industriuka i Porsgrunn 4. juni.
Presseinvitasjon: Fiskeri- og havministeren til Nor-Shipping 2. - 4. juni30.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss deltek på Nor-Shipping 2025 2. - 4. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom