2 millioner har ikke sjekket skattekortet sitt

Skattekortet, som viser hvor mye skatt som trekkes fra lønn og andre utbetalinger i 2022, ble tilgjengelig 15.desember. Likevel viser tall fra Skatteetaten at omtrent 2 millioner skattepliktige ennå ikke har sjekket om opplysningene stemmer.
–Skatteetaten vet mye om dine økonomiske forhold, men ikke alt. Vårt råd er at du logger deg inn i "Min skatt" på skatteetaten.no og sjekker at opplysningene vi har om deg stemmer, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Skatteetaten innhenter årlig store mengder data som til sammen gir et godt bilde av de økonomiske forholdene til norske skattebetalere. Noen av opplysningene Skatteetaten benytter til utskriving av skattekort for inntektsåret 2022 bygger på informasjon fra skattemeldingen og skatteoppgjøret for inntektsåret 2020 og a-meldingen. Men senere endringer i livet ditt og i privatøkonomien din vil ofte påvirke hvilken skatt du skal betale.
Gode grunner til å sjekke
– Skattetrekket vi har regnet ut for deg er basert på hvordan vi tror din inntekt, dine utgifter og din formue ser ut i 2022. Samtidig vet vi at både pandemien, regelendringer og endringer i livssituasjonen gjør at dette anslaget kan bli feil. Da kan også skatten bli feil, understreker Gjengedal.
Det er nemlig ikke bare inntektene dine som påvirker hva du skal betale i skatt. Andre ting som kan påvirke skattetrekket ditt kan for eksempel være at man gifter seg, får barn, skiller seg, blir pensjonist, kjøper bolig, tar opp mer lån, har endringerikapitalinntekt fraårtilår, eller at renten endrer seg mer enn antatt i løpet av året.
Skatteetaten har laget en egen oversikt som viser hvilke livsendringer som kan føre til endringer i skatten du betaler.
– En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din vil kunne påvirke skattetrekket ditt. Da bør du se over skattekortet ditt og eventuelt justere. Du har selv ansvar for å justere skattekortet ditt, sier Gjengedal. Hvis opplysningene i skattekortet ditt er feil kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt, eller at du må betale restskatt.
– Betaler du for mye skatt i løpet av 2022 får du det tilbakebetalt,men kanskje kan pengene komme godt med før du du får de tilbake senest i slutten av november 2023. Hvis skattetrekket er for lavt, får du en restskatt som du må betale innen bestemte frister, forteller Gjengedal.
Enkelt å endre
Må du endre skattekortet? Det eneste du trenger å gjøre er å logge deg inn i Min Skatt på skatteetaten.no og korrigere tallene. Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattetrekket ditt.
– Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Vi ordner et nytt skattekort til deg. Arbeidsgiveren, NAV og andre henter dette direkte fra Skatteetaten. Husk at du kan når som helst i løpet av 2022 endre og få et nytt skattekort, sier Gjengedal.
Her kan du lese mer om skattekort og gjøre eventuelle endringer.
Frikort
Dersom inntekten din ikke overstiger 65 000 kroner i 2022, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. For å unngå restskatt anbefaler vi deg å bestille skattekort dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 65 000 kroner i 2022.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt med Skatteetaten på chat, telefon eller på Facebook.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder

Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Politiet og Skatteetaten inngår samarbeidsavtale13.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Politiet og Skatteetaten har inngått den første overordnede samarbeidsavtalen mellom etatene. Avtalen skal styrke samarbeidet på syv hovedområder, blant annet innen bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom