Optikerbransjen

3 av 4 bruker briller

Del
Det store flertallet av voksne nordmenn bruker briller eller kontaktlinser, viser stor kartlegging. Samfunnet blir stadig mer krevende for synet, ifølge optikerbransjen.
Optikere håndterer avansert utstyr og gir synshjelp til store deler av befolkningen (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Optikere håndterer avansert utstyr og gir synshjelp til store deler av befolkningen (Foto: Dag Øyvind Olsen)

73 prosent av befolkningen over 15 år bruker nå synshjelpemidler.

68 prosent går med briller, 19 prosent benytter kontaktlinser, og en del bruker begge deler. Det viser en undersøkelse Kantar har gjort blant et representativt utvalg av over 1400 nordmenn.

Undersøkelsen er gjort for Synsinformasjon, bransjeorganisasjonen til optikerbedriftene.

- Andelen nordmenn som bruker synshjelpemidler har økt fra 67 til 73 prosent siden 2005. Vi ser nå at stadig flere veksler mellom å gå med briller og kontaktlinser, sier daglig leder Tina Alvær i Synsinformasjon.

Siden kartleggingene startet i 2005, har andelen nordmenn som bruker både briller og kontaktlinser doblet seg, til 14 prosent.

Går til optikeren

De aller fleste som bruker briller, 93 prosent, får de tilpasset av optiker. Det er svært få som kun sverger til ferdigbriller fra andre butikker.

- Med briller tilpasset av optiker, får du briller som er skreddersydd for ditt syn og dine øyne. Synet er vår viktigste sans og vi er veldig glade for at folk flest tar synet på alvor, og går til sin lokale optiker for synsundersøkelse, sier Alvær.

Undersøkelsen fra Kantar forteller at folk flest kjøper nye briller fordi synet endrer seg. 28 prosent som bruker optikertilpassede briller, kjøpte nye briller i løpet av det siste året.

- Samfunnet blir stadig mer synskrevende. Vi sitter mer foran skjerm og det er slitsomt for øynene å fokusere på nært over lang tid. Mange har behov for briller eller kontaktlinser store deler av livet. Synet endrer seg også for de fleste når man kommer i 40-årene, sier Tina Alvær.

Tar synet på alvor

En av tre nordmenn over 15 år har vært til synsundersøkelse hos optiker det siste året. Og den store majoriteten er godt fornøyd med den hjelpen man får der.

Hele 84 prosent av de som har vært til synsundersøkelse det siste året er svært fornøyd eller ganske fornøyd med konsultasjonen, viser undersøkelsen.

Tilliten til optikere er svært høy. Tillitsscoren ligger på 79 av 100 mulige poeng. For helsepersonell er det helt i toppsjiktet, ifølge Kantar.

Hvis man opplever endringer i synet, er det 79 prosent som sier at de vil kontakte optiker først.

- Optikere er helsepersonell med kompetanse på syn og øyehelse. Norske optikerforretninger er godt utstyrt med avansert utstyr for å se på øynene. Og dersom optiker ikke kan hjelpe, kan de henvise pasienten videre til blant andre lege eller øyelege, sier Tina Alvær i Synsinformasjon.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Optikere håndterer avansert utstyr og gir synshjelp til store deler av befolkningen (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Optikere håndterer avansert utstyr og gir synshjelp til store deler av befolkningen (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Last ned bilde

Om Optikerbransjen

Optikerbransjen
Øvre Slottsgate 18/20
0157 Oslo

21521161http://www.optikerbransjen.no

Optikerbransjener interesseorganisasjonen for optikerbedriftene, med over 500 optikerforretninger som medlemmer.

Følg pressemeldinger fra Optikerbransjen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Optikerbransjen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Optikerbransjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye