Norske forskere støtter opprettelsen av et internasjonalt forurensingspanel

I oppropet ber forskerne om at det blir etablert et internasjonalt forskningspanel for tiltak mot kjemikalier, avfall og forurensing. Forskerne er ansatt ved 27 norske universiteter og forskningsinstitutt.
«Det norske vitenskapsmiljøets mening er klar», sier forskerne som står bak brevet.
«Vi ser et presserende behov for at FN oppretter et internasjonalt panel med et lignende mandat som FNs klimapanel (IPCC) og FNs naturpanel (IPBES)».
De slår videre fast at etablering av et slikt panel er avgjørende for å møte den globale trusselen relatert til økende forurensninger av kjemikalier og avfall.
FNs miljøforsamling som avgjør
Etableringen av dette panelet skal diskuteres og stemmes over i FNs miljøforsamling (UNEA5.2), som holdes i Nairobi, Kenya 28. februar – 2. mars 2022 og som ledes av Klima- og miljøminister Barth Eide. Ifølge forskerne gir dette en utmerket mulighet til å vise Norges sterke internasjonale engasjement for å beskytte naturmiljøet og menneskers helse.
«Under utformingen av brevet fikk vi vite at både klima- og miljøminister Barth Eide og den norske regjeringen støtter opprettelsen av et forurensningspanel», sier forskerne, «og vi er veldig glade for å høre dette. Likevel er det viktig å publisere dette brevet for å vise det norske vitenskapsmiljøets støtte til den norske regjeringens standpunkt».
Over 2000 forskere globalt
Andre land som støtter opprettelsen av et forurensningspanel [2] er bl.a. Østerrike, Burkina Faso, Canada, Costa Rica, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Sverige, Sveits, Storbritannia og Uruguay».
Totalt har over 2000 forskere over hele verden signert oppropet for å støtte etableringen av dette internasjonale panelet [3].
«Vi er i godt selskap. Våre kolleger i flere andre land har signert lignende brev». Totalt har over 2000 forskere over hele verden signert oppropet for å støtte etableringen av dette internasjonale panelet
«Et klart signal fra det internasjonale forskningsmiljøet er at gjeldende internasjonale rammeverk er ineffektive i å forhindre denne typen forurensning, og at kunnskapsbasert handling er nødvendig på globalt nivå», sier forskerne.
Forskerne som står bak brevet er:
Hans Peter Arp, Tekniske Ekspert, NGI, Professor II, NTNU (Environmental Chemist)
Bert van Bavel, Sjefsforsker, NIVA (Analytical Chemist)
Andy Booth, Sjefsforsker, SINTEF Ocean (Environmental Chemist)
Claudia Halsband, Seksjonsleder, Akvaplan-niva (Marine Ecologist)
Dorte Herzke, Seniorforsker, NILU, Associate Professor II, UiT (Environmental Chemist)
Bjørn Munro Jenssen, Professor, NTNU, UNIS (Environmental Toxicologist)
Amy Lusher, Forsker, NIVA, Associate Professor II, UiB (Marine Biologist)
Thomas Maes, Seniorforsker, GRID Arendal (Pollution Scientist)
Luca Nizzetto, Seniorforsker, NIVA (Environmental Chemist)
Martin Wagner, Associate Professor, NTNU (Environmental Toxicologist)
Kontakter:
Hans Peter Arp (Hans.Peter.Arp@ngi.no) – NGI Oslo, NTNU Trondheim
Bert van Bavel (bert.vanbavel@niva.no) - NIVA Oslo
Andy Booth (andy.booth@sintef.no) -SINTEF Oceans Trondheim
Claudia Halsband (clh@akvaplan.niva.no) - Akvaplan-niva Tromsø
Dorte Herzke (dhe@nilu.no) - NILU Tromsø
Bjørn Munro Jenssen (bjorn.munro.jenssen@ntnu.no) - NTNU Trondheim
Amy Lusher (amy.lusher@niva.no) - NIVA Oslo
Thomas Maes (thomas.maes@grida.no) - GRID-Arendal,
Luca Nizzetto (luca.nizzetto@niva.no) - NIVA Oslo
Martin Wagner (martin.wagner@ntnu.no) - NTNU Trondheim
Nøkkelord
Kontakter
Hans Peter ArpTeknisk ekspertMiljøkjemi
Tel:+47 950 20 667hans.peter.arp@ngi.noBilder

Dokumenter
Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Fremtidens energi er grønn og digital14.11.2023 11:08:37 CET | Aktuelt
Oslo Science City’s arena-arrangement The Future of Energy is Green and Digital, arrangeres av Universitetet i Oslo 10.-11. januar 2024, og er utviklet sammen med SINTEF, NGI, IFE og Oslo kommune.
Ekspertgruppe med tydelig tilbakemelding til Vegvesenet og entreprenør: – Mangler i planlegging, risikovurdering og oppfølging av byggingen av E39 bidro til skredet på Hennset28.8.2023 12:30:57 CEST | Pressemelding
Ekspertgruppa som Vegvesenet har satt ned har gjort grundige undersøkelser for å finne de bakenforliggende årsakene til skredet som gikk 2. september 2022 på Hennset i Heim. De er tydelige i sin kritikk av Vegvesenets rolle i oppfølgingen av byggeprosjektet og anbefaler flere forbedringspunkter:
INVITASJON TIL PRESSEKONFERANSE23.8.2023 13:49:01 CEST | Presseinvitasjon
Ekspertgruppa for Hennsetskredet i Heim presenterer rapport om bakenforliggende årsaker og læringspunkter
NGI modellerer og tester ut grunnforholdene på månen22.8.2023 15:45:25 CEST | Aktuelt
Fra 1967 til 1972 gjennomførte den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA en rekke romferder til månen. Nesten 400 kilo med jordprøver ble fraktet tilbake til jorda. NGI - Norges Geotekniske Institutt bruker nå CT-skanninger av 10.000 månepartikler fra Apollo-ekspedisjonene for å få mer kunnskap om månens overflate og hvordan grunnen vil oppføre seg når mennesker skal begynne å bygge på månen.
Lanserer digital plattform for grunnundersøkelser15.3.2023 12:04:13 CET | Pressemelding
Norges Geotekniske Institutt (NGI) lanserer en helt ny digital plattform som forbedrer kvalitet, samhandling og effektivitet i arbeidet med geotekniske grunnundersøkelser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom