NGI

Norske forskere støtter opprettelsen av et internasjonalt forurensingspanel

Del
NGI-forsker Hans Peter Arp er én av initiativtakerne til et felles opprop til klima- og miljøminister Espen Barth Eide, der nesten 200 forskere støtter etableringen av et internasjonalt forskningspolitisk panel for tiltak mot kjemikalier, avfall og forurensning.
FNs miljøforsamling (UNEA5.2), som holdes i Nairobi, Kenya 28. februar – 2. mars 2022 avgjør om det blir opprettet et internasjonalt forurensingspanel.
FNs miljøforsamling (UNEA5.2), som holdes i Nairobi, Kenya 28. februar – 2. mars 2022 avgjør om det blir opprettet et internasjonalt forurensingspanel.

I oppropet ber forskerne om at det blir etablert et internasjonalt forskningspanel for tiltak mot kjemikalier, avfall og forurensing. Forskerne er ansatt ved 27 norske universiteter og forskningsinstitutt.

«Det norske vitenskapsmiljøets mening er klar», sier forskerne som står bak brevet.

«Vi ser et presserende behov for at FN oppretter et internasjonalt panel med et lignende mandat som FNs klimapanel (IPCC) og FNs naturpanel (IPBES)».

De slår videre fast at etablering av et slikt panel er avgjørende for å møte den globale trusselen relatert til økende forurensninger av kjemikalier og avfall.

FNs miljøforsamling som avgjør

Etableringen av dette panelet skal diskuteres og stemmes over i FNs miljøforsamling (UNEA5.2), som holdes i Nairobi, Kenya 28. februar – 2. mars 2022 og som ledes av Klima- og miljøminister Barth Eide. Ifølge forskerne gir dette en utmerket mulighet til å vise Norges sterke internasjonale engasjement for å beskytte naturmiljøet og menneskers helse.

«Under utformingen av brevet fikk vi vite at både klima- og miljøminister Barth Eide og den norske regjeringen støtter opprettelsen av et forurensningspanel», sier forskerne, «og vi er veldig glade for å høre dette. Likevel er det viktig å publisere dette brevet for å vise det norske vitenskapsmiljøets støtte til den norske regjeringens standpunkt».

Over 2000 forskere globalt

Andre land som støtter opprettelsen av et forurensningspanel [2] er bl.a. Østerrike, Burkina Faso, Canada, Costa Rica, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Sverige, Sveits, Storbritannia og Uruguay».

Totalt har over 2000 forskere over hele verden signert oppropet for å støtte etableringen av dette internasjonale panelet [3].

«Vi er i godt selskap. Våre kolleger i flere andre land har signert lignende brev». Totalt har over 2000 forskere over hele verden signert oppropet for å støtte etableringen av dette internasjonale panelet 

«Et klart signal fra det internasjonale forskningsmiljøet er at gjeldende internasjonale rammeverk er ineffektive i å forhindre denne typen forurensning, og at kunnskapsbasert handling er nødvendig på globalt nivå», sier forskerne.

Forskerne som står bak brevet er:

Hans Peter Arp, Tekniske Ekspert, NGI, Professor II, NTNU (Environmental Chemist)
Bert van Bavel, Sjefsforsker, NIVA (Analytical Chemist)
Andy Booth, Sjefsforsker, SINTEF Ocean (Environmental Chemist)
Claudia Halsband, Seksjonsleder, Akvaplan-niva (Marine Ecologist)
Dorte Herzke, Seniorforsker, NILU, Associate Professor II, UiT (Environmental Chemist)
Bjørn Munro Jenssen, Professor, NTNU, UNIS (Environmental Toxicologist)
Amy Lusher, Forsker, NIVA, Associate Professor II, UiB (Marine Biologist)
Thomas Maes, Seniorforsker, GRID Arendal (Pollution Scientist)
Luca Nizzetto, Seniorforsker, NIVA (Environmental Chemist)
Martin Wagner, Associate Professor, NTNU (Environmental Toxicologist)

Kontakter:

Hans Peter Arp (Hans.Peter.Arp@ngi.no) – NGI Oslo, NTNU Trondheim
Bert van Bavel (bert.vanbavel@niva.no) - NIVA Oslo
Andy Booth (andy.booth@sintef.no) -SINTEF Oceans Trondheim
Claudia Halsband (clh@akvaplan.niva.no) - Akvaplan-niva Tromsø
Dorte Herzke (dhe@nilu.no) - NILU Tromsø
Bjørn Munro Jenssen (bjorn.munro.jenssen@ntnu.no) - NTNU Trondheim
Amy Lusher (amy.lusher@niva.no) - NIVA Oslo
Thomas Maes (thomas.maes@grida.no) - GRID-Arendal,
Luca Nizzetto (luca.nizzetto@niva.no) - NIVA Oslo
Martin Wagner (martin.wagner@ntnu.no) - NTNU Trondheim

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FNs miljøforsamling (UNEA5.2), som holdes i Nairobi, Kenya 28. februar – 2. mars 2022 avgjør om det blir opprettet et internasjonalt forurensingspanel.
FNs miljøforsamling (UNEA5.2), som holdes i Nairobi, Kenya 28. februar – 2. mars 2022 avgjør om det blir opprettet et internasjonalt forurensingspanel.
Last ned bilde

Dokumenter

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

Ekspertgruppe med tydelig tilbakemelding til Vegvesenet og entreprenør: – Mangler i planlegging, risikovurdering og oppfølging av byggingen av E39 bidro til skredet på Hennset28.8.2023 12:30:57 CEST | Pressemelding

Ekspertgruppa som Vegvesenet har satt ned har gjort grundige undersøkelser for å finne de bakenforliggende årsakene til skredet som gikk 2. september 2022 på Hennset i Heim. De er tydelige i sin kritikk av Vegvesenets rolle i oppfølgingen av byggeprosjektet og anbefaler flere forbedringspunkter:

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom