Skjevt bilde av lønnsveksten i finans
Flere årsaker
– Hva som ligger bak tallene for 2021 må vi analysere nærmere og komme tilbake til. Vi vet at mange lokale lønnsoppgjør ble gjennomført veldig sent i 2020 og noe av den lønnsveksten kan ha havnet i statistikken for 2021. I tillegg kommer effekter knyttet til pandemien som har rammet næringslivet skjevt. Det gjør sammenlikningen på tvers av forhandlingsområder til en mer krevende øvelse, sier Eide.
Han legger til at med den høye prisveksten på 3,5 prosent i 2021 ble det uansett ikke reallønnsvekst for den gjennomsnittlige arbeidstaker.
Det vi vet fra tidligere år om den høye lønnsveksten i finans sammenliknet med frontfaget, er at ansatte lønnet høyere enn lønnsregulativet har hatt en høyere lønnsvekst enn de vi forhandler for. – Disse høytlønte ansatte er per i dag unntatt fra reglene om lønn i tariffavtalen, men inkluderes når TBU beregner lønnsveksten for finansnæringen. For å sikre en rettferdig fordeling av lønnsmidlene bør tariffavtalens omfangsbestemmelse utvides, slik at flest mulig ansatte blir inkludert i den lønnsdannelsen som partene tar ansvar for, sier Eide.
I tillegg er kompetansendringer i bransjen en viktig driver, sier han. I enkelte år kan også bonuser dra lønnsveksten opp, men de siste årene har ikke dette vært tilfelle.
I dag er bonus og overskuddsdeling ikke en del av beregningsgrunnlaget for lønnsoppgjøret verken lokalt eller sentralt. Finans Norge mener at dette på en eller annen måte må regnes inn i oppgjøret. Det er Finansforbundet helt uenige i. Vi mener at bonus er noe som gis i den enkelte bedrift og som ikke har noe i et sentralt oppgjør å gjøre.
Samtidig spiller effekten av kompetanseskiftet i næringen kraftig inn på lønnsveksten. Yrkesgruppene som er ansatt de siste årene er ettertraktet på markedet og kommer inn med høy startlønn, mens lavlønnsgrupper i finans fases ut. Det trekker den målte lønnsveksten opp.
Stort kompetanseskifte i finans
– Kompetanseskiftet er en utfordring vår motpart Finans Norge burde være mye mer interessert i å finne løsninger på i årene fremover, i stedet for å regne inn bonuser og andre elementer vi som parter ikke forhandler om i lønnsoppgjørene, sier forbundets sjeføkonom.
Nøkkelord
Kontakter
Sven EideSjeføkonomFinansforbundet
Tel:476 49 052sven.eide@finansforbundet.noBilder
Om Finansforbundet
Finansforbundet er den største fagforeningen innen finanssektoren. Vi representerer over 34 000 medlemmer fra 300 bedrifter.
Følg pressemeldinger fra Finansforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Finansforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Finansforbundet
Etterlyser bedre skatteordning for ansattaksjer7.10.2024 13:19:58 CEST | Pressemelding
Finansforbundet har i lang tid jobbet for økt demokratisering av norsk arbeidsliv gjennom medeierskap i bedrifter i privat sektor. - Vi hadde forventet en forbedret skatteordning for kjøp av ansattaksjer i egen bedrift, sier Finansforbundets leder Vigdis Mathisen i en kommentar til statsbudsjettet for 2025. - Nå håper vi at SV kan bidra til gjennomslag i denne saken i de kommende budsjettforhandlingene.
Finansforbundet positiv til ny storbank28.8.2024 08:23:28 CEST | Pressemelding
- Vi er positive til fusjonen som er foreslått mellom Sparebanken Vest og Sparebanken Sør. Sparebank-Norge er i endring blant annet som følge av de stadig mer omfattende regulatoriske kravene som stilles til finansnæringen, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet. - En større og mer slagkraftig sparebank vil møte konkurransesituasjonen og de nye kravene på en god måte.
Perspektivmeldingen: Vi må heie på seniorene9.8.2024 12:35:17 CEST | Pressemelding
- Eldre arbeidstakere har både erfaring og kompetanse som arbeidslivet trenger. Næringslivet og det offentlige har et felles ansvar for å stimulere enda flere til å fortsette i arbeid i godt voksen alder. Det krever god tilrettelegging, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet i en kommentar til Perspektivmeldingen som ble fremlagt i dag.
Enighet i inkasso7.5.2024 16:40:39 CEST | Pressemelding
Finansforbundet og Finans Norge inkasso kom i ettermiddag til enighet om et resultat i lønnsoppgjøret for inkassoansatte. Det gis et generelt tillegg på 2,4 prosent.
Enighet i finans23.4.2024 18:39:34 CEST | Pressemelding
Finansforbundet og Finans Norge kom i ettermiddag til enighet om et resultat i lønnsoppgjøret i finans. Det gis et generelt tillegg på 2,65 prosent, minimum 15 000 kroner til hver. – Den totale lønnsrammen vi ble enige om er på 5,2 prosent. Dette er en ramme som gir våre medlemmer reallønnsvekst, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom