Vrakede grønnsaker ga sunnere og saftigere veganburgere

Når vi kjøper grønnsaker i butikken, velger vi produkter med topp kvalitet. Dette vet butikkene, og derfor er de nøye med hvilke grønnsaker de tar inn i butikken. «Topp kvalitet» handler ikke bare om at grønnsakene er ferske og har lang holdbarhet.
– Tonnevis av grønnsaker kommer aldri gjennom nåløyet hos butikkene fordi de har feil fasong eller farge. Men disse er akkurat like næringsrike, smakfulle og sunne som de «perfekte» grønnsakene. Å kaste disse grønnsakene er å sløse med god og sunn mat, sier matforsker Trond Løvdal i Nofima.
Sammen med europeiske forskerkollegaer jobber han for å gjøre noe med dette problemet.
Bruke mat til mat
– Det er ikke nødvendigvis slik at alt matavfall kastes i søpla. Noe går til biodrivstoff, og noe går til dyrefôr, som er gode formål, begge deler. Men grønnsakene ble jo i utgangspunktet dyrket for at mennesker skulle spise dem, og det er som mat de gir størst verdi for bonden. Vi ville finne måter å bruke de vrakede grønnsakene til menneskemat, forklarer Løvdal.
Store sekker med rotgrønnsaker som ikke nådde opp i «skjønnhetskonkurransen», ble sendt over til Nofimas belgiske kollegaer i forskningsinstituttet ILVO.
Av grønnsakene utviklet forskerne en fiberrik ingrediens som lett kunne brukes i ulike oppskrifter. Blant annet ble den blandet med soyabaserte proteiner til en basis for veganburgere, og den ble brukt sammen med flere ingredienser for å lage kjøtterstattere.Metoden de brukte kalles «HMEC» (High Moisture Extrusion Cooking), og den ga fantastiske resultater.
Mer næring og mindre matsvinn
– Forskerne blandet fiberet fra rotgrønnsakene inn i veganburgere. Måten fiberingrediensen var laget på, gjorde at burgerne både ble saftigere og fikk et høyere innhold av kostfiber, noe vi vet at mange europeere får i seg for lite av, forteller Løvdal.
Samme prosess ble testet med både gulrøtter, skorsonerrot, erter og sopp. Resultatene viste at også disse var godt egnet som kjøtterstattere, og for å øke innholdet av plantebaserte proteiner i farseprodukter.
– I europeisk sammenheng snakker vi om enorme mengder sunne og gode grønnsaker som i dag ikke ender opp på matfatet. Klarer vi å utnytte dem til å forbedre andre matprodukter, kan vi både øke verdien på dem, og redusere matsvinnet kraftig, sier prosjektleder Løvdal.
Den nye metoden gjør at fiberpulveret sveller ut på en måte som gjør burgeren saftigere, samtidig som det øker fiberinnholdet i veganburgeren.
En av de virkelig store frukt- og grønnsaksprodusentene på det globale markedet, Greenyard, har også deltatt i prosjektet. En av konsernets produksjonsfabrikker i Belgia leverte rotgrønnsakene som ble brukt i forsøkene, og forsknings- og utviklingsdirektør Bernd Lambrechts i Greenyard Prepared har fulgt prosjektet tett. Han ser et stort potensial i denne metoden, både for å få brukt grønnsakene bedre, men også i produksjonen av nye ferdigmatprodukter.
- Ved å bruke overskuddsråstoff fra grønnsaksproduksjonen i mat, prøver vi å lage sunnere versjoner av favorittoppskriftene våre, uten at det går på bekostning av noe. Vi ser dette som en enkel måte for folk å spise mer grønnsaker, sier Lambrechts.
Den norske ferdigmatprodusenten Fjordland og potetprodusenten Hoff har også deltatt i prosjektet.
Stor etterspørsel etter prosessert mat
Den store økningen i ferdigmatmarkedet taler for seg: Det er viktig for forbrukerne å ha tilgang til mat som er lettvint å tilberede, gjerne på kort tid og med liten innsats. Dette gjelder ikke bare for folk på farten i en travel hverdag, men er også viktig når stadig flere eldre må belage seg på å bo lenger hjemme.
– Mange advarer mot å spise mye prosessert mat, men etterspørselen etter slike produkter øker. Vi er opptatt av å bruke nye teknologier som kan gjøre at prosesserte maten blir både sunnere og mer bærekraftig, sier Trond Løvdal.
Gode og sunne ferdigmåltider, gjerne beriket med viktige næringsstoffer, vil kunne gi mange eldre og utsatte grupper et sunnere kosthold. Matforskerne utforsker stadig nye teknologier og metoder for å bidra til at mat produseres på best mulig måte, for både kropp og klode.
Fakta om forskningen:
Forskningsprosjeket InProVe (Innovative Processing of Vegetables and potatoes) som pågikk 2018-2021 og var finansiert over EUs ERA-net Susfood2. Nofima har ledet prosjektet med 9 deltakere fra 5 ulike land. Forskningspartnere var belgiske ILVO, svenske RISE, Universitetet i Ankara og Central Research Institute for Food and Feed Control (CRIFFC), Tyrkia og Universitetet i Mondragon, Spania. Bedriftspartnere var Hoff, Fjordland og Greenyard Prepared.
Formålet var å undersøke nye teknologier for å redusere matsvinn fra potet- og grønnsaksproduksjon, og gjøre produksjonen mer bærekraftig. Blant teknologiene som ble utforsket var mikrobølger, innovative hermetikkløsninger, pulserende elektriske felt og HMEC, som er omtalt her.
Nøkkelord
Kontakter
Trond Karsten LøvdalForsker
Tel:+47 51 84 46 80trond.lovdal@nofima.noLidunn Mosaker BogeKommunikasjonsleder
Tel:+47 480 68 202lidunn.boge@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
Salmon maturation can be limited with light and diet26.3.2025 05:00:00 CET | Press release
Can light and diet be used to control salmon maturation? This is what Vetle Skjold investigated in his doctoral work at Nofima. His research can contribute to better animal welfare in salmon farming and solve one of the industry's problems.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom