Vitamin D er viktig for immunforsvaret: Test om du får i deg nok

En ny og mye omtalt studie viser at mangel på vitamin D øker risikoen for å dø av covid-19. Fet fisk, egg, lettmelk tilsatt vitamin D og tran bidrar til at du får i deg vitamin D gjennom det du spiser og drikker. Men hvordan vet du om du får i deg nok? Det kan du enkelt teste med Melk.nos vitamin D-kalkulator.
8 spørsmål om det du spiser gir svar.
Vitamin D produseres ved at solen skinner på huden din, men om vinteren blir kostholdet ekstra viktig for at man skal få nok. Gode kilder til vitamin D er fet fisk som laks, ørret, makrell og sild, i tillegg til tran og andre vitamintilskudd som inneholder vitamin D. Egg, lettmelk tilsatt vitamin D, margarin og meierismør inneholder også vitaminet, men hvordan kan du vite om du får i deg nok?
Ved å ta vitamin D-kalkulatoren, og svare på 8 enkle spørsmål om det du vanligvis spiser og drikker, kan du kjapt og enkelt få en indikasjon på om kostholdet ditt er tilstrekkelig. Kanskje bør du gjøre noen justeringer? Det får du svar på når resultatet foreligger.
Slik finner du enkelt ut om du får i deg nok Melk.no/kalkulator/vitamin-d
Hvorfor er vitamin D viktig?
Vitamin D er blant annet nødvendig for opptak av kalsium i tarmen og for å bygge og vedlikeholde skjelettet. Det hjelper også immunforsvaret til å fungere optimalt.
Barn og voksne anbefales å få i seg 10 µg (mikrogram) hver dag, mens eldre over 75 år anbefales 20 µg.
Slik får du i deg nok vitamin D
Her er fire eksempler på måter man kan få dekket anbefalt inntak av vitamin D (10 µg).
Eksempel 1:
130 g kokt laks: 10,8 µg
Eksempel 2:
3 glass lettmelk tilsatt vitamin D (6 dl): 2,4 µg, 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,5 µg, ett kokt egg: 1,3 µg, 75 g røkelaks (3 skiver): 5,6 µg. Til sammen: 10,8 µg
Eksempel 3:
3 glass lettmelk tilsatt vitamin D (6 dl): 2,4 µg, 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,5 µg, to kokte egg: 2,7 µg, 110 gram makrell i tomat (liten boks): 3,2 µg. Til sammen: 9,8 µg
Eksempel 4:
1 teskje (5 ml) tran: 10 µg
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom