Vitamin D er viktig for immunforsvaret: Test om du får i deg nok

En ny og mye omtalt studie viser at mangel på vitamin D øker risikoen for å dø av covid-19. Fet fisk, egg, lettmelk tilsatt vitamin D og tran bidrar til at du får i deg vitamin D gjennom det du spiser og drikker. Men hvordan vet du om du får i deg nok? Det kan du enkelt teste med Melk.nos vitamin D-kalkulator.
8 spørsmål om det du spiser gir svar.
Vitamin D produseres ved at solen skinner på huden din, men om vinteren blir kostholdet ekstra viktig for at man skal få nok. Gode kilder til vitamin D er fet fisk som laks, ørret, makrell og sild, i tillegg til tran og andre vitamintilskudd som inneholder vitamin D. Egg, lettmelk tilsatt vitamin D, margarin og meierismør inneholder også vitaminet, men hvordan kan du vite om du får i deg nok?
Ved å ta vitamin D-kalkulatoren, og svare på 8 enkle spørsmål om det du vanligvis spiser og drikker, kan du kjapt og enkelt få en indikasjon på om kostholdet ditt er tilstrekkelig. Kanskje bør du gjøre noen justeringer? Det får du svar på når resultatet foreligger.
Slik finner du enkelt ut om du får i deg nok Melk.no/kalkulator/vitamin-d
Hvorfor er vitamin D viktig?
Vitamin D er blant annet nødvendig for opptak av kalsium i tarmen og for å bygge og vedlikeholde skjelettet. Det hjelper også immunforsvaret til å fungere optimalt.
Barn og voksne anbefales å få i seg 10 µg (mikrogram) hver dag, mens eldre over 75 år anbefales 20 µg.
Slik får du i deg nok vitamin D
Her er fire eksempler på måter man kan få dekket anbefalt inntak av vitamin D (10 µg).
Eksempel 1:
130 g kokt laks: 10,8 µg
Eksempel 2:
3 glass lettmelk tilsatt vitamin D (6 dl): 2,4 µg, 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,5 µg, ett kokt egg: 1,3 µg, 75 g røkelaks (3 skiver): 5,6 µg. Til sammen: 10,8 µg
Eksempel 3:
3 glass lettmelk tilsatt vitamin D (6 dl): 2,4 µg, 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,5 µg, to kokte egg: 2,7 µg, 110 gram makrell i tomat (liten boks): 3,2 µg. Til sammen: 9,8 µg
Eksempel 4:
1 teskje (5 ml) tran: 10 µg
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom