ABB

ABB støtter OneSubseas banebrytende, havbunns flerfasekompresjon på Shells Ormen Lange-felt

Del
• Verdens første havbunnsgassfelt som bruker undervannskompresjon med kraft fra land, reduserer energiforbruket og eliminerer behovet for topside-innretning • ABB leverer frekvensomformere og undervannstransformatorer for å drive havvannskompressorer • Verdens lengste kraftforbindelse med variabel frekvens for undervanns-kompresjon, 120 km
Ormen Lange-feltet (Ill. Shell/OneSubsea).
Ormen Lange-feltet (Ill. Shell/OneSubsea).

A/S Norske Shell og Ormen Lange-partnerne1 vil øke produksjonen på gassfeltet gjennom havbunnsgasskompresjon. Prosjektet er designet for å kunne produsere ytterligere 30-50 milliarder kubikkmeter naturgass fra Ormen Lange. Det øker feltets utvinningsgrad fra 75 til 85 prosent. Ormen Lange eksporterer gass via Langeled til Europa og bidrar dermed til å sikre pålitelig forsyning fra Norge.

OneSubsea®, Schlumbergers divisjonen for havbunnsteknologi, produksjons- og prosesseringssystemer, har fått i oppdrag av Shell å levere et komplett flerfasekompresjonssystem under en EPCI-kontrakt (engineering, procurement, construction, installation). Kompresjonssystemet skal installeres på 900 meters dyp. Avstanden på 120 km fra land til installasjonene setter ny verdensrekord for strømkabel til havbunnskompresjon.

OneSubsea har valgt ABB til å levere det viktige utstyret og designet for systemene som skal drive det nye havbunnskompresjonssystemet. Omfanget inkluderer spesialiserte, landbaserte frekvensomformere og havbunnstransformatorer.

Tilkobling til det nasjonale kraftnettet ved prosessanlegget på Nyhamna realiseres gjennom transformatorer og koblingsanlegg, som også skal leveres av ABB.

- Vi er veldig stolte over å støtte OneSubsea, Shell og deres partnere i å bidra til økt produksjon av gass fra Ormen Lange-feltet, særlig fordi naturgass spiller en viktig rolle i energiomstillingen på mellomlang sikt, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge og leder for ABB Energy Industries i Nord-Europa.

- Vårt banebrytende, havbunns flerfasekompresjonssystem vil hjelpe olje- og gassoperatører med å redusere sitt karbonavtrykk og redusere energiforbruket ved å komprimere gass nær brønnene, og legge til rette for en enklere, renere, mer effektiv og mer bærekraftig gassproduksjon, sier Mads Hjelmeland, administrerende direktør i OneSubsea Processing AS.

ABB har støttet Ormen Lange gassfelt og prosessanlegget på Nyhamna siden oppstarten i 2007 med automasjon, elektrifisering, store drivsystemer med variabel hastighet, telekommunikasjon og simulatorbaserte opplæring. Den nye leveransen har planlagt levering i tredje kvartal 2022.

Ormen Lange er blant feltene med laveste karbonavtrykk i Norge, drevet av mer enn 95 prosent fornybar energi fra det nasjonale kraftnettet og prosessering i et lukket system på Nyhamna gassanlegg.

Ormen Lange gassfelt

  • Ormen Lange er et havbunnsgassfelt som ligger 120 km fra prosess- og eksportanlegget på Nyhamna på Vestlandet
  • Gassen eksporteres gjennom Langeled, en 1200 km lang rørledning fra Nyhamna til Easington, Storbritannia. Rørledningen kobles til det norske gasseksportsystemet med mulighet for å omdirigere til det kontinentale Europa
  • Eiere: A/S Norske Shell, operatør 17,8 prosent, Petoro AS 36,5 prosent, Equinor Energy AS 25,3 prosent, PGNiG Upstream Norway AS 14 prosent og Vår Energi AS 6,3 prosent

Fotnote

1 Ormen Lange partnership: A/S Norske Shell (operator), Petoro AS, Equinor Energy AS, PGNiG Upstream Norway AS og Vår Energi AS.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ormen Lange-feltet (Ill. Shell/OneSubsea).
Ormen Lange-feltet (Ill. Shell/OneSubsea).
Last ned bilde

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Topsøe, ABB og Fluor inngår allianse for å utvikle standardisert konsept for SOEC elektrolysefabrikk19.6.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding

Den nye alliansen vil bygge Topsøes Solid Oxide Electrolysis Cells (SOEC) fabrikk i Virginia, USA basert på en standardisert tilnærming, forutsatt endelig investeringsbeslutning. Fabrikken vil levere toppmoderne elektrolysatorer for effektiv produksjon av grønt hydrogen. Grønt hydrogen og dets derivater, som grønn ammoniakk og eMethanol, kan brukes som e-drivstoff eller kjemikalier som er nøkkelen til å avkarbonisere energikrevende næringer og langdistansetransport.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye