OsloMet

Vil utvikle selvkjørende båter på Oslofjorden

Del
– I fremtidens byutvikling må vi se inn på smartere løsninger enn å bruke dagens allerede overbelastede veinett. Ved å utnytte Oslofjorden til transport vil vi frigjøre plass i trafikken og utnytte et stort ledig areal, sier masterstudent Magnus Kjelsaas ved OsloMet.
Foto: Sara Aarøen Lien
Foto: Sara Aarøen Lien

I masteroppgaven sin utvikler Kjelsaas teknologi som en del av førerløse båter basert i Oslofjorden. Båtene skal styres ved hjelp av kunstig intelligens. De skal kunne automatisk både legge til kai, ta på og av passasjerer, kjøre en planlagt rute og unngå hindringer underveis. Prototypen som Kjelsaas jobbe med styres fra land, og på selve båten er det montert kamera og gps.

Mange av teknologiområdene under utforsking på OsloMet og som Kjelsaas har fokus på er også under utvikling hos Hyke. Hyke utvikler autonome ferger som en del av en effektiv, stille og økonomisk bærekraftig mobilitetsløsning, og skal allerede mot slutten av 2022 levere sin første ferge til testdrift i Fredrikstad. Samtidig jobbes det med autonomi utvikling som gir løsning fra Hyke fleksibilitet og dynamikk som igjen øker fordelene ved bruk av løsningen i urbane strøk

Den første båten skal leveres av firmaet Hyke allerede mot slutten av 2022 som en del av en effektiv, miljøvennlig, stillegående og økonomisk bærekraftig mobilitetsløsning. Samtidig jobbes det med autonomi utvikling som gir løsning fra Hyke fleksibilitet og dynamikk som igjen øker fordelene ved bruk av løsningen i urbane strøk.

– Båter som beskrevet vil gjøre Oslofjorden og mange andre byer med vannveier rundt verden mer tilgjengelig for publikum. I konseptet til Kjelsaas kunne man også gjort slike båter tilgjengelig for privatpersoner, som en vanntaxi. Dette vil være et godt alternativ til familier som ikke har råd til egen båt, og man vil heller ikke trenger å ta båtlappen. I tillegg er det miljøvennlig siden båtene er 100% elektriske, sier Kjelsaas.

Den 16. februar kl. 14.00 inviterer OsloMet til et signeringsevent på Oceanlab – havlaboratoriet, Filipstadveien 7 i Oslo hvor vi vil presentere forskningsprosjektet og bli introdusert til Hyke.

Program

Kl. 14.00 Åpningstale

Kl. 14.15 Presentasjon av Jason McFarlane, Hyke

  • Introduksjon av Hyke og presentasjon av teknologien firmaet utvikler
  • Verdien av samarbeidet med OsloMet

Kl. 14.30 Presentasjon av prodekan Vahid Hassani, OsloMet

  • Forskning relatert til urban byutvikling ved Oceanlab

Kl. 14.45 Presentasjon av masterstudent Magnus Kjelsaas

  • Førerløse båter drevet av kunstig intelligens

Kl. 15.00 Panelsamtale: «Urban byutvikling i fremtiden- hvilke muligheter ser vi?»

Kl. 15.30 -17.00 Mingling og servering av tapas og drikke. Omvising på Oceanlab.

I september 2021 åpnet OsloMet Oceanlab – havlaboratoriet på Filipstadkaia, en ny arena innenfor havteknologi, bærekraft og miljøvern på Tjuvholmen i Oslo. Med Oceanlab ønsker OsloMet å skape et møtested mellom akademia, næringsliv, myndigheter, skoler og andre som vil bygge bro mellom forskning, utvikling, innovasjon, undervisning og samfunnskontakt.

OsloMet satser sterkt på forskning innen fremtidens byutvikling, og har signert en samarbeidsavtale med Hyke. Avtalen omfatter blant annet samarbeid om studentprosjekter i bachelor/ masteremner, praksis, etter- og videreutdanning forsknings- og innovasjonsprosjekter samt deltagelse i relevante styrer, utvalg og råd på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Sara Aarøen Lien
Foto: Sara Aarøen Lien
Last ned bilde
Last ned bilde

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye