På vei mot utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i Oslo

For tre år siden fantes ikke store elektriske anleggsmaskiner. Nå har mer enn 30 ulike byggeplasser i Oslo tunge utslippsfrie anleggsmaskiner i arbeid. Over 20 ulike typer utslippsfrie maskiner og kjøretøy er i bruk på kommunens byggeplasser.
Og resultatet? Mindre støy, mindre forurensning, bedre luftkvalitet og bedre arbeidsmiljø, viser en kartlegging gjennomført av SINTEF.
Har kartlagt erfaringer
SINTEF har på oppdrag fra Oslo kommune gjennomført en erfaringskartlegging av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i kommunens prosjekter. Rapporten Erfaringskartlegging av krav til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser ser på muligheter, utfordringer, barrierer og løsninger knyttet til strømforsyning, utslippsfrie anleggsmaskiner og lastebiler og ladelogistikk.
– Vi har brukt spørreskjema og intervjuet flere av virksomhetene i Oslo kommune som grunnlag for kartleggingen, forteller SINTEF-forsker Marianne Kjendseth Wiik.
Dialogen med etatene viser at utviklingen så langt er i tråd med målet om at kommunens byggeplasser skal være utslippsfrie i 2025, og at rammeverket fungerer i tråd med hensikten.
– Som forventet rapporteres det også om at elektriske anleggsmaskiner fører til mindre støy, mindre forurensning, bedre luftkvalitet og bedre arbeidsmiljø, sier Kjendseth Wiik.
Det er særlig Vann- og avløpsetaten som har lyktes med å få til mange prosjekter med høy andel av utslippsfrie anleggsmaskiner og massetransport.
– Vi har vektlagt miljøprestasjon og utslippsfri prosjektgjennomføring siden 2019 i konkurransen om anleggsoppdrag. Dette har bidratt til at entreprenørene kan investere i en utslippsfri maskinpark, sier Espen Hauge, seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune i en pressemelding.
Fortsatt utfordringer knyttet til store anleggsmaskiner
Kartleggingen viser at det er uproblematisk med mindre elektriske maskiner og utstyr, men at det fortsatt gjenstår noen utfordringer knyttet til strømforsyning og ladelogistikk når flere, store anleggsmaskiner opererer samtidig.
– Den største barrieren er at det kan være vanskelig å benytte seg av utslippsfrie løsninger til tungtransport når det mangler nok ladeinfrastruktur til tungtransport i Oslo-regionen, og at det da i stedet benyttes biodrivstoff eller fossilt drivstoff, forteller Kjendseth Wiik.
I tillegg er det fortsatt få tilgjengelige elektriske anleggsmaskiner og lastebiler, samtidig som etterspørselen er høy. I noen tilfeller er det problematisk med provisoriske strømforsyningsløsninger, noe som kan føre til logistikkutfordringer på byggeplass.
Større behov for samhandling
Det er også identifisert flere muligheter og løsninger. Disse handler blant annet om hvordan man kan tilpasse arbeidsrutiner og ladeløsninger til en utslippsfri byggeplass, og hvordan man kan få til en mer effektiv lokal utnyttelse av masser for å redusere transportbehovet.
– Større behov for samhandling og dialog i en tidlig fase mellom kommune og leverandører, men også med strømleverandører har blitt tydelig gjennom prosjektet, sier Kjendseth Wiik.
SINTEF er også i gang med et oppfølgingsprosjekt for Oslo kommune, hvor det skal gjennomføres en konsekvensutredning av utslippsfri byggeprosess i Oslo. Her skal man blant annet se på energi- og effektbehov, samt merkostnad knyttet til elektriske anleggsmaskiner og kjøretøy.
Prosjektet er finansiert av Oslo kommune ved Klimaetaten.
Kontakter
Marianne Kjendseth WiikForsker
Tel:404 76 851marianne.wiik@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
– Det er opplagt hvordan AI-milliarden bør brukes!14.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Milliarden til forskning på kunstig intelligens kan brukes på mye. –Men skal Norge skal dra nytte av satsingen må vi huske på hva som er vår største utfordring, sier leder for et av landets største AI-miljøer, Morten Dalsmo.
Byggforskserien publiserer lastprofiler og lastvarighetskurver for ulike bygningskategorier7.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny anvisning gir eksempler på måledata for energi- og effektbehov til bygninger og områder. Disse kan brukes som referanse for vurderinger i tidligfase og i forprosjekter.
SINTEF planlegger ordning for dokumentasjon av brukte byggevarer5.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Flere aktører i byggenæringen etterlyser godkjenningsordninger for ombruk av byggematerialer. SINTEF ser nå på mulighetene for sertifisering av denne typen produkter.
Krigen om mikrobrikkene: -Vi er helt avhengige av ett land.1.9.2023 11:04:03 CEST | Aktuelt
Taiwan produserer 90 prosent av de mest avanserte mikrobrikkene i verden. Global usikkerhet gjør at USA og Europa nå vil sikre sine leveranser av denne kritiske teknologien. Det kan gi Norge nye muligheter.
Ombruksentusiaster vil ha brukte materialer inn i byggevarehusene22.8.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge har satt høye mål for å redusere avfallet fra byggenæringen. Men de mest ambisiøse aktørene kan ikke dra lasset alene. En felles portal for ombruk av byggevarer kan gjøre det enklere for hele bransjen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom