Slik gjennomføres strømstøtte til boligselskapene

- Ordningen skal sikre husholdninger som bor i borettslag, sameier, boligaksjeselskaper eller ikke seksjonerte sameier støtte for fellesmålt strømforbruk. Dette kan for eksempel være forbruk til oppvarming, varmtvann og varme i fellesarealer, forklarer seksjonssjef i Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME), Torfinn Jonassen.
Med felles målepunkt menes et målepunkt (strømmåler) som måler felles strømforbruk til boligselskapet. Strømstøtten gjelder for forbruk i perioden desember 2021 til mars 2022. Boligselskapene vil få utbetalt strømstøtte for desember og januar på regninga som kommer i februar.
Støtten utbetales automatisk – styret plikter å kontrollere
Støtten beregnes på samme måte som for vanlige husholdninger, og nettselskapet betaler ut støtte automatisk til alle målepunkt de har registrert på boligselskaper. Nettselskapene har ikke tall på antall boenheter tilknyttet boligselskapet. Derfor blir støtten utbetalt for hele forbruket.
Det er styrene i boligselskapene som har ansvar for å kontrollere at støtten ikke overskrider maksgrensene.
- Nettselskapene sitter ikke med oversikt over hvor mange boenheter som befinner seg bak boligselskapenes felles strømmåler. Derfor har styrene i boligselskapene en plikt til å kontrollere at de ikke får utbetalt for mye støtte. Dette er regulert i den nye forskriften, sier Jonassen.
Boligselskapene har en plikt til å kontrollere og melde fra til nettselskapene
Når boligselskapet mottar støtte, har de selv et ansvar for at de ikke har mottatt for mye. Det er to forhold de må kontrollere:
- De boligselskapene med felles oppvarmings- eller ventilasjonssystem må kontrollere at ikke mer enn 20 prosent av oppvarmet areal benyttes av andre enn boligselskapets husholdninger (for eksempel til butikklokaler).
- Alle boligselskaper må kontrollere at de ikke har mottatt støtte til husholdningsforbruk for mer enn 5 000 kWt per boenhet.
Boligselskapet som har fått utbetalt for mye støtte, plikter å melde tilbake til nettselskapet om:
- faktisk andel av oppvarmet areal som benyttes av husholdningene, hvis mer enn 20% av oppvarmet areal benyttes av andre enn boligselskapets husholdninger.
- antall boenheter, hvis støtten overskrider forbruk på 5 000 kWh per boenhet.
Hvem skal styrene kontakte?
- Har ditt boligselskap fått for mye støtte? Nettselskapene jobber nå med hvordan dette kan meldes inn. Gå til nettselskapet sine nettsider for oppdatert informasjon.
- Har ditt boligselskap ikke mottatt støtte skal du ta kontakt med ditt nettselskap.
- Hvis det ikke er enighet med nettselskap om støtten, kan du klage til RME. Send e-post til rme@nve.no
- Regjeringen innfører strømstønad til borettslag og sameier - regjeringen.no
- Midlertidig forskrift om strømstønad til boligselskap
- Spørsmål og svar om strømstøtteordningene
Om Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME)
Reguleringsmyndigheten for energi er en enhet i NVE. RME utvikler og følger opp regelverk for kraftmarkedet og kraftnettet. RME har blant annet ansvar for økonomisk regulering av Statnett og øvrige nettselskap, regulering av kraftbørser, engrosmarkeder og systemdrift, vilkår for bruk av mellomlandsforbindelser, regulering av leveringskvalitet, tariffer og omsetning av kraft og gass til sluttbrukere. Les mer om RME her
(+47) 22 95 95 95
Bilder

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE avslår søknad om nytt vannkraftverk i Bindal kommune8.4.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Hywer AS har søkt om tillatelse til å bygge Skråvadalen kraftverk i Bindal kommune i Nordland. NVE mener kraftverket vil få negative konsekvenser som vanskelig lar seg avbøte, og avslår derfor søknaden.
NVE gir løyve til å bygge vannkraftverk i Lyngdal8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Lastad Kraft har fått konsesjon til å bygge Lastad kraftverk i Lyngdal kommune i Agder. Vasskraftverket vil årleg produsere 6,2 GWh, tilsvarande straumbruken til om lag 310 husstandar. NVE har stilt vilkår til utbygginga for å redusere dei negative konsekvensane for naturmangfaldet i området.
NVE legg til rette for heilskapleg behandling i Mågeli- og Tyssovassdraga8.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
NVE har vedteke å opne vilkårsrevisjon i Mågeli- og Tyssovassdraga i Ullensvang kommune. Samtidig ber NVE om ein felles konsesjonssøknad for framleis regulering og overføring i same reguleringsområde. Målet er å få ei heilskapleg behandling av reguleringane i vassdraga.
NVE: Norge går ikke mot et kraftunderskudd de nærmeste årene8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den norske kraftbalansen vil bli strammere de neste årene, men NVE tror ikke at vi går mot et kraftunderskudd her til lands. Hovedgrunnen er at kraftforbruket neppe blir like høyt som tidligere anslått. Ifølge NVEs nye analyse av tilstanden i kraftsystemet vil Norge med dagens virkemiddelbruk verken nå målet om 10 TWh redusert strømbruk i bygg, eller ambisjonen om 8 TWh solkraft innen 2030.
NVE ber Statnett levere underlag om ny trasé for kraftledningen mellom Samnanger og Øygarden4.4.2025 09:57:40 CEST | Pressemelding
Statnett har meldt planer om en ny kraftledning mellom Samnanger og Øygarden i Vestland fylke. NVE ber nå om underlag for en alternativ trasé, i tillegg til traseene som Statnett har meldt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom