Mastercard

Nordmenn betalte rekordmange regninger digitalt i 2021

Del
Nordmenn mottok 318 millioner digitale regninger med eFaktura eller AvtaleGiro i fjor. – Norge ligger godt an til å bli det første landet som eliminerer papirfakturaen, sier Jan Hauglie, norgessjef i Mastercard Payment Services.
Bruken av digitale fakturaer har mer enn doblet seg de siste ni årene.
Bruken av digitale fakturaer har mer enn doblet seg de siste ni årene.

Nordmenn mottok flere regninger digitalt i fjor enn noe tidligere år, ifølge Mastercard Payment Services, som driver betalingstjenestene eFaktura og AvtaleGiro.

Til sammen ble det utstedt 175 millioner fakturaer med eFaktura 2021. I tillegg ble det utstedt 143 millioner avtalegiroer. Det vil si at nordmenn til sammen mottok 318 millioner digitale regninger, eller 6,2 digitale regninger per person over 18 år i måneden. Det er en økning på 5,5 prosent siden 2020, og på 15,2 prosent de siste to årene.

– Norge var allerede helt i front på digitale betalinger, med en sterk digital infrastruktur, en omfattende offentlig digitalisering, og forbrukere som raskt tar i bruk nye digitale tjenester. Men under pandemien har digitaliseringen virkelig skutt fart, sier Jan Hauglie, norgessjef i Mastercard Payment Services.

Bruken av eFaktura toppet seg i desember. Da passerte antall fakturaer for første gang 16 millioner. I samme måned lå AvtaleGiro på 12,8 millioner, også det er en klar rekord.

Nei takk til papir

En av grunnene til økningen er en endring i hvordan eFaktura fungerer. De siste årene har brukere kunne huke av for «ja takk til alle» når de inngår avtale om eFaktura. Dermed slipper de å inngå ny avtale med hver enkelt bedrift som skal sende dem regninger, og kan få eFaktura fra første regning.

Fra 1. desember ble den gamle løsningen faset ut, slik at brukere må godta eFaktura fra alle for å bruke tjenesten. Dette innebærer også at alle brukere nå er flyttet over til en oppgradert teknisk standard, kalt eFaktura 2.0.

– Det betyr i hovedsak at ingen som har eFaktura lenger vil få papirfakturaer de ikke har bedt om. Det gjør det lettere for brukere og sparer oss for enorme mengder papir. Norge ligger godt an til å bli det første landet som eliminerer papirfakturaen, sier Hauglie.

eFaktura har fått en rekke nye funksjoner de siste årene. Blant annet ble det blitt mulig å motta og betale efakturaer i Vipps fra 2018. Året etter ble det for første gang betalt flere efakturaer enn avtalegiroer.

20 år med teknisk nyvinning

Mastercard tok over driften av eFaktura i mars i fjor, da det kjøpte ut deler av Nets. Samme år markerte tjenesten 20-årsjubileum.

– Det norske eFaktura-systemet er nesten unikt i verden. Vi kan betale alle regninger i én felles plattform, uavhengig av bank eller foretrukket betalingsmetode, takket være et unikt samarbeid mellom bankene. Derfor har eFaktura ligget i front i over tjue år, sier Hauglie.

Den norske regningsteknologien er en av grunnene til at Mastercard satser på Norge. Lærdommen fra eFaktura er et viktig grunnlag når betalingsselskapet skal utvikle digitale fakturasystemer for andre markeder.

– Når resten av verden skal digitalisere sine betalingssystemer, ser de til Norge og Norden, sier Hauglie.

Fakta:

  • Det ble utstedt 175 millioner regninger med eFaktura i 2021, en økning på 6,7 prosent fra 2020.
  • AvtaleGiro ble brukt 143 millioner ganger, en økning på 4,4 prosent.
  • Til sammen mottok nordmenn 318 millioner digitale regninger, en økning på 5,5 prosent.
  • I snitt mottok hver voksen nordmann 6,2 regninger digitalt i måneden.
  • Efaktura er et felles system for å utstede og betale digitale fakturaer, på tvers av alle norske nettbanker. AvtaleGiro er en egen tjeneste for å betale regninger automatisk.
  • Begge tjenester er drevet av Mastercard Payment Services, på oppdrag fra Bits (bank- og finansnæringens infrastrukturselskap).

Kontakter

Michael Basland
Director of Communications, Mastercard
Tlf. +45 2613 3612
michael.basland@mastercard.com


Jan Hauglie
Head of Mastercard Payment Services Norway AS
Mobile +47 970 62 644
Jan.Hauglie@mastercardpaymentservices.com

Bilder

Bruken av digitale fakturaer har mer enn doblet seg de siste ni årene.
Bruken av digitale fakturaer har mer enn doblet seg de siste ni årene.
Last ned bilde
Jan Hauglie, norgessjef i Mastercard Payment Services.
Jan Hauglie, norgessjef i Mastercard Payment Services.
Last ned bilde

Om Mastercard

Mastercard
Regus Posthuset Biskop Gunnerus' gate 14A
0185 Oslo

http://www.mastercard.com

Om Mastercard (NYSE: MA)  www.mastercard.com

Mastercard er et globalt teknologiselskap i betalingsbransjen. Vårt oppdrag er å forbinde og gi kraft til en inkluderende, digital økonomi som kommer alle til gode overalt, ved å gjøre transaksjoner trygge, enkle, smarte og tilgjengelige. Ved å bruke sikre data og nettverk, samarbeid og lidenskap, hjelper våre innovasjoner og løsninger individer, finansinstitusjoner, myndigheter og bedrifter med å nå sitt fulle potensial. Med koblinger på tvers av mer enn 210 land og territorier, bygger vi en bærekraftig verden som låser opp uvurderlige muligheter for alle.

Følg pressemeldinger fra Mastercard

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mastercard på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mastercard

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye