Mattilsynet har undersøkt innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikker
-Stadig flere forbrukere ønsker veganske eller vegetariske kjøttalternativer og plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og melkeprodukter. Det er derfor viktig med informasjon om næringsstoffene og om uønskede stoffer i disse produktene, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
Mer karbohydrater og mindre fett i middagsproduktene
Analysene viste at det var mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. Det var også i snitt mer fett i kjøttproduktene enn i de plantebaserte produktene. Proteininnholdet var ganske likt. Proteinkildene fra de plantebaserte produktene var fra belgvekster, solsikke og hvete. Innhold av mineraler som jern, magnesium og kalsium var høyere i de plantebaserte produktene. I kjøttproduktene var det mer sink og selen. De plantebaserte produktene inneholdt ikke vitamin B12.
Stor variasjon i næringsinnhold i plantebaserte drikker
I de plantebaserte drikkene var det stor variasjon i næringsinnhold avhengig om de var basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de var beriket. En del av de drikkene som ble undersøkt var tilsatt B12, vitamin D og kalsium. De plantebaserte drikkene inneholdt nesten ikke jod, bortsett fra en av havredrikkene som var beriket. De soyabaserte drikkene hadde samme proteinmengde som kumelk.
Få uønskede stoffer
Det var lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. To av de plantebaserte burgerne inneholdt akrylamid og en av burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere (uønskede stoffer som dannes under raffinering av oljer). Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.
Matvaretabellen er oppdatert Resultatene fra prosjektet har bidratt til nye næringsstoffverdier for plantebaserte middagsprodukter og drikker, og til oppdatering av oppskriftene i Matvaretabellens 2021 versjon.
Analysene vil også gi grunnlag for beregning av inntak av ulike næringsstoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.
Om analysene
Analyseprosjektet ble gjennomført i 2021 av Havforskingsinstituttet. Tjuefem plantebaserte middagsprodukter og drikker fra dagligvarebutikker i Norge ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, 45 fettsyrer, aske, seks sukkerarter, stivelse, kostfiber, 11 vitaminer, 11 mineraler og sporstoffer, fire tungmetaller, tre prosessfremkalte stoffer og ni ulike mykotoksiner for 16 plantebaserte middagsprodukter og ni plantebaserte drikker.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mattilsynet styrker overvåkingen av tuberkulose hos storfe17.9.2025 09:00:02 CEST | Pressemelding
Norge regnes i dag som fritt for storfetuberkulose (bovin tuberkulose). For å sikre at vi fortsetter å være det, utvider Mattilsynet det nasjonale overvåkings- og kontrollprogrammet for storfetuberkulose.
25 år med overvåkning av antibiotikaresistens: Rekordlavt forbruk av antibiotika16.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Norge har fortsatt lav forekomst av antibiotikaresistens hos dyr, og det er svært lite resistente bakterier i norsk mat. I 2024 har vi et rekordlavt forbruk av antibiotika til landdyr og et fortsatt lavt forbruk til fisk.
Fugleinfluensa påvist i et kommersielt fjørfehold i Nordland4.9.2025 20:17:29 CEST | Pressemelding
Det ble 4. september påvist høypatogen fugleinfluensa hos en eggprodusent i Hadsel kommune i Nordland. Risiko for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav. Det er et pågående utbrudd av fugleinfluensa hos ville fugler i Troms og Nordland.
Første påvisning av blåtunge for sesongen5.8.2025 10:58:43 CEST | Pressemelding
Det er påvist blåtunge (serotype 3) på en ku i et storfeanlegg i Sandefjord kommune i Vestfold. Dette er første påvisning av nysmitte for sesongen 2025. Viruset ble påvist som ledd i kjøp og salg av livdyr. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom