Mattilsynet har undersøkt innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikker
-Stadig flere forbrukere ønsker veganske eller vegetariske kjøttalternativer og plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og melkeprodukter. Det er derfor viktig med informasjon om næringsstoffene og om uønskede stoffer i disse produktene, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
Mer karbohydrater og mindre fett i middagsproduktene
Analysene viste at det var mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. Det var også i snitt mer fett i kjøttproduktene enn i de plantebaserte produktene. Proteininnholdet var ganske likt. Proteinkildene fra de plantebaserte produktene var fra belgvekster, solsikke og hvete. Innhold av mineraler som jern, magnesium og kalsium var høyere i de plantebaserte produktene. I kjøttproduktene var det mer sink og selen. De plantebaserte produktene inneholdt ikke vitamin B12.
Stor variasjon i næringsinnhold i plantebaserte drikker
I de plantebaserte drikkene var det stor variasjon i næringsinnhold avhengig om de var basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de var beriket. En del av de drikkene som ble undersøkt var tilsatt B12, vitamin D og kalsium. De plantebaserte drikkene inneholdt nesten ikke jod, bortsett fra en av havredrikkene som var beriket. De soyabaserte drikkene hadde samme proteinmengde som kumelk.
Få uønskede stoffer
Det var lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. To av de plantebaserte burgerne inneholdt akrylamid og en av burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere (uønskede stoffer som dannes under raffinering av oljer). Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.
Matvaretabellen er oppdatert Resultatene fra prosjektet har bidratt til nye næringsstoffverdier for plantebaserte middagsprodukter og drikker, og til oppdatering av oppskriftene i Matvaretabellens 2021 versjon.
Analysene vil også gi grunnlag for beregning av inntak av ulike næringsstoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.
Om analysene
Analyseprosjektet ble gjennomført i 2021 av Havforskingsinstituttet. Tjuefem plantebaserte middagsprodukter og drikker fra dagligvarebutikker i Norge ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, 45 fettsyrer, aske, seks sukkerarter, stivelse, kostfiber, 11 vitaminer, 11 mineraler og sporstoffer, fire tungmetaller, tre prosessfremkalte stoffer og ni ulike mykotoksiner for 16 plantebaserte middagsprodukter og ni plantebaserte drikker.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mattilsynet har kontrollert fiskeslakterier1.12.2023 11:22:19 CET | Pressemelding
Mattilsynet har kontrollert 28 slakterier som slakter oppdrettsfisk. De aller fleste oppfylte kravene til godkjenninger. Enkelte måtte bedre rutinene for å hindre smitte av sykdom til omgivelsene, og mange måtte rette opp bruken av bedøvelsesutstyret slik at fisken ble ordentlig bedøvet før avliving.
Geiteflokken på Kvist må avvikles, men ikke nødvendigvis avlives30.11.2023 12:59:55 CET | Pressemelding
Geiteholdet som bor ute i villmarken i Kvist i Balestrand, må avvikles innen 15. mai 2024. Det har klagesaksenheten i Mattilsynet nå endelig avgjort. Men vedtaket åpner for flere alternativer til avvikling enn avliving.
Store forskjeller i innhold mellom plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter med kjøtt, melk og gluten29.11.2023 14:09:29 CET | Pressemelding
Det er store forskjeller i innhold av næringsstoffer, tilsetningsstoffer og kontaminanter mellom produkter som er plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter som inneholder kjøtt, melk og gluten. Forskjellene kan stort sett spores tilbake til råvarene, og eventuell berikning med vitaminer og mineraler.
Lite forskning om effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen29.11.2023 14:07:24 CET | Pressemelding
En kartlegging av forskning på effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen, viser at det er gjort lite god forskning og at forskningen som er gjort er generelt lite relevant for å vurdere langtidsvirkninger.
Mattilsynet i ny drakt for å jobbe mer effektivt og brukervennlig, og møte lovkrav22.11.2023 09:51:38 CET | Pressemelding
Med det nye utrykket vårt kan vi kommunisere og veilede mer effektivt, dekke bredden i samfunnsoppdraget bedre, og vise at vi ønsker å hjelpe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom