Slik kommer du deg trygt frem på glatta

Med begge hendene på rattet har du bedre kontroll hvis bilen begynner å skli. Mister du kontrollen på glatt gjelder det å bremse alt du kan.
Denne uken er det særlig Østlandet som vil få mye glatt føre på veiene. Det er sendt ut farevarsel om underkjølt regn som er det vanskeligste føret å kjøre bil på.
- Er det underkjølt regn er faktisk det lureste du kan gjøre å la bilen stå. Veiene blir som skøytebaner når regnet fryser på bakken. Da er det vanskelig å beholde kontrollen på bilen, mener Sødal.
Må du ut å kjøre er det lurt å teste føret for å sjekke hvor glatt det faktisk er. Tre enkle øvelser gir deg svarene, men husk at du må ha god oversikt og ingen biler rett bak deg.
- Kjenn på motstand i rattet. Om bilen har elektronisk stabilitetsprogram, gjør en liten og litt brå rattbevegelse i svingen. Slipper hjulene er det ordentlig glatt. Følger bilen rattbevegelsen har du godt feste.
- Kjenn på veigrepet når du gasser. Slipper hjulene lett er det skikkelig glatt.
- Korte prøvebremsinger. Sklir bilen langt før den stopper, gjelder det å være påpasselig.
- Disse tre øvelsene kan du gjerne gjøre flere ganger under kjøreturen. Føret på veiene varierer underveis og kan være helt annerledes enn der kjøreturen startet, sier NAF-rådgiveren.
Få ned farten så fort som mulig
Oppdager du en fare for sent til å kunne stoppe, gjelder det å få ned farten så raskt som mulig. Det øker muligheten for å klare å styre unna og reduserer skadene om du skulle være uheldig å krasje.
- Når du først bremser, trå ned bremsen så hardt du kan. Når ABS-systemet slår inn, vil du kjenne vibrasjoner i bremsepedalen og høre ulyder. Dette er som det skal være, så fortsett å trykke bremsen hardt inn så ABS-bremsene får hjulpet deg, sier Nils Sødal.
Ikke sving for brått
Tenk deg at du løper bortover på glatta og ønsker å svinge. Da er det begrenset hvor raskt du kan endre kurs. På blank is er det nesten umulig å endre kurs. Slik er det når du kjører bil også.
En vanlig feil når man får skrens på bilen, er å styre brått og for mye. Med en slik reaksjon øker du skrensen og det vil ta lengre tid før hjulene begynner på styre.
Har du fått skrens på bilen, hindrer elektronikken bilen i å snurre rundt, men systemene er avhengig av veigrep for å fungere. Om du opplever at bilens stabilitetskontroll aktiveres skal du fortsette å styre dit du skal.
- Det er viktig å huske på at for å beholde kontrollen må ikke farten være for høy. Er farten for stor, kan ikke elektronikken redde deg. Da er det kun sikkerhetsbelte, airbag og bilens innebygde sikkerhet som kan hjelpe deg, sier Sødal.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Lenker
Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Elbilinteressen flater ut25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Etter kraftig vekst i elbilinteressen gjennom flere år, er interessen i ferd med å flate ut, viser tall fra NAFs Trafikantbarometer. - Nå må regjeringen ha is i magen og ikke skru til avgiftene på elbil ytterligere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik unngår du vannplaning og skader på bilen22.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høstvåte veier og kraftig regn gir krevende forhold for landets bilister. - Faren for vannplaning øker i det våte høstværet. Da gjelder det å følge godt med for å komme vel frem, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Bruktbil: Hadde du ikke råd til bilen da den var ny – har du heller ikke råd til å eie den som brukt21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hvert år skifter en halv million bruktbiler eier. – I jakten på bruktbil kan du komme over heftige luksus- eller sportsbiler til en overraskende rimelig penge. Men hadde du ikke råd til bilen som ny, har du neppe råd til å eie den som brukt, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Kollektivtrafikken får ikke opp dampen19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Kollektivtilbudet i byene har knapt blitt bedre de siste to årene: Andelen som får kortere reisetid om de dropper bilen reduseres ikke. - Dette er nedslående for alle bypolitikerne som har prøvd å jage folk over til kollektivtransport ved å skru opp bompengene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Nordmenn frykter dårlige veier mer enn fyllekjørere13.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Dårlig vedlikeholdte veier topper listen over våre bekymringer på hverdagsreisen. - Frykten for at veien i seg selv er farlig, er mer utbredt enn frykten for ruskjørere eller møteulykker, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom