Nye regler for salg av brukt bolig

I tillegg til endringer i avhendingslova, kommer det en ny forskrift til loven. Den nye forskriften stiller minimumskrav til innholdet i tilstandsrapporter som brukes i forbindelse med salg av brukt bolig. Dette skal gi forbrukerne bedre informasjon tilstanden til boligen før et kjøp.
Bedre for kjøper og selger
En av de viktigste lovendringene er at boligen ikke lenger kan selges "som den er". Den nye forskriften stiller strengere krav til undersøkelser av våtrom, rom under terreng og krypkjellere. Tilstandsrapporter som tilfredsstiller kravene i den nye forskriften, vil bety langt grundigere undersøkelser for å avdekke skjulte skader.
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har fått i oppdrag fra Kommunal og moderniseringsdepartementet å veilede de som lager tilstandsrapporter etter det nye regelverket. Direktør i DiBK, Per-Arne Horne, tror likevel ikke at dette vil legge noen demper på kjøp og salg av eldre boliger.
— Mange ønsker å kjøpe oppussingsobjekter. De nye tilstandsrapportene gjør at kjøper er godt opplyst om manglene. Dermed reduseres faren for konflikter i etterkant av bolighandelen, sier Horne.
Frivillig med bruk av tilstandsrapporter
Det vil fremdeles være mulig å gjennomføre salg av boliger uten tilstandsrapporter.
— En tilstandsrapport er ikke noe krav i regelverket, men vil gi en ekstra trygghet også for selgeren. Med en tilstandsrapport utført i tråd med den nye forskriften, kan ikke kjøperen peke på noe som er beskrevet i tilstandsrapporten som en mangel ved boligen. Kjøperen må sette seg godt inn i alt som står i tilstandsrapporten, mener Horne.
Den nye forskriften sier også at den byggesakskyndige som utfører tilstandsrapporten skal gi et anslag på det vil koste å utbedre rom/bygningsdeler som får laveste tilstandsgrad, det vil si tilstandsgrad 3.
— Alt i alt vil dette gi en tryggere bolighandel. Vi kan også håpe at dette fører til at nye eiere av eldre boliger gjør gode valg når de starter med oppussings- og renoveringsabeider, konkluderer Horne.
Fakta om forskriften Tryggere bolighandel og veiledning
- Trer i kraft 1. januar 2022
- Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har ansvaret for faglig veiledning knyttet til kapittel 2, i forskriften om tryggere bolighandel.
- Forskriften på Lovdata https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-06-08-1850
- Se veiledning om forskrift og hvordan du kan kontakte DiBk på https://dibk.no/regelverk/forskrift-til-avhendingslova-tryggere-bolighandel/
Nøkkelord
Kontakter
Karen ThommesenKommunikasjonssjef
Tel:913 07 556kat@dibk.noBilder


Om Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter på bygningsområdet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Får lede Direktoratet for byggkvalitet i seks nye år14.6.2024 12:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 14. juni ble Per-Arne Horne utnevnt av Kongen i statsråd som direktør for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Han har dermed fått fornyet sitt åremål.
Starter tilsyn med røykvarslere5.4.2024 11:30:37 CEST | Pressemelding
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) skal nå gjennomføre et markedstilsyn med røykvarslere.
Revisjon av Byggeforskrift for Longyearbyen18.1.2024 11:28:56 CET | Pressemelding
På Svalbard gjelder ikke plan- og bygningslovgivingen. Den som bygger her, må i stedet forholde seg til byggeforskriften for Longyearbyen. Nå blir forskriften revidert av Longyearbyen lokalstyre med bistand fra Direktoratet for byggkvalitet.
Klimaendringer tvinger oss til å bygge annerledes28.12.2023 12:19:21 CET | Kronikk
Ekstremværet Hans har flere søsken. De kommer på besøk, igjen og igjen. Med seg har de enorme mengder nedbør. Overvannet som oppstår, må vi håndtere i felleskap.
Nye reglar for handtering av overvatn21.12.2023 09:30:00 CET | Pressemelding
Eit våtare og villare vêr gjer at vi må tenkje annleis om korleis vi byggjer. Nytt regelverk gjeld frå 1. januar 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom