Fremtind

Frykter problemer ved årets juleutfart: Her er rådene for å unngå skader

Del
På tross av nye smitterekorder har mange nordmenn reiseplaner i julen. Først og fremst blir det mye trafikk når over én million bilister skal ut på veiene.
Beregn ekstra tid når du skal ut og kjøre i julen. Hold din plass i køen og hold god avstand til bilen foran.
Beregn ekstra tid når du skal ut og kjøre i julen. Hold din plass i køen og hold god avstand til bilen foran.

Det viser en helt ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Også i år blir det mange mennesker som skal ut og reise på samme tid. Da oppstår det fort problemer. Få ting skaper mer stress enn ikke å rekke hjem til jul, og det er smart å ta noen forholdregler, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Nær 1,7 millioner nordmen oppgir at de skal ut og reise i jula. De fleste skal besøke venner og familie, og mange skal på hytta. Det er en markant økning av de som planlegger å reise til utlandet denne julen, sammenlignet med i fjor. De fleste tyr til egen bil, og vi kan forvente over én million bilister på veiene i julen.

– Husk å beregne litt ekstra tid når du skal ut og kjøre i julen. Hold din plass i køen og hold god avstand til bilen foran, sier Nielsen.


Mange bilskader kan unngås

De siste tre årene har nordmenn bulket og fått bilskader for over 800 millioner kroner, bare i juletiden (18. til 31. desember). Forsikringsbransjen har registrert nær 38 000 materielle bilskader blant private bilister kun i denne perioden.

– Stress og uoppmerksomhet fører til mange skader som kunne vært unngått. Ro ned, la mobilen ligge når du kjører og ta det pent i parkeringshus, sier skadeforebyggeren.

Gjengangeren er ryggeskader, påkjøring bakfra og påkjøring av parkerte kjøretøy.


Smitterekorder endrer ikke planene våre

Fremtind har stilt nordmenn de samme spørsmålene før jul flere år på rad. På grunn av nye smitterekorder har noen av spørsmålene blitt stilt både tidlig i november, og på ny første uken i desember.

– Omikron og smitteutviklingen de siste ukene ser ikke ut til å ha endret nordmenns reiseplaner for julen. Etter alle praktiske formål svarer nordmenn det samme første uken i desember som de gjorde tidlig i november, sier Nielsen.

Det er faktisk litt flere som planlegger å reise, også til utlandet, og noen færre som planlegger å stort sett være hjemme, nå enn i november.


10 tips til en trygg kjøretur i julen

  • Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.
  • Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
  • Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlige situasjoner og enda lengre kø.
  • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.
  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.
  • Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  • Ta deg god tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Beregn ekstra tid når du skal ut og kjøre i julen. Hold din plass i køen og hold god avstand til bilen foran.
Beregn ekstra tid når du skal ut og kjøre i julen. Hold din plass i køen og hold god avstand til bilen foran.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye