Ny industriklynge for CO2-fangst-og-lagring i Midt-Norge
- CCS som teknologi og løsning er internasjonalt løftet frem som en viktig bidragsyter for å nå globale klimamål og bidra til negative utslipp. Norge har ambisiøse klimamål, og flere sentrale industribedrifter i Midt-Norge har som mål å redusere sine CO2 utslipp, der CCS er en mulig løsning, sier prosjektleder Kristin Jordal fra SINTEF.
Flere utfordringer må løses før vi er i mål. Sektoren er så ny at det økonomiske og regulatoriske rammeverket er mangelfullt, noe som gjør det vanskelig for industrien å ta langsiktige beslutninger om å satse på CCS. I tillegg er de industriene med størst potensiale for CO₂-kutt i Midt-Norge spredd utover en stor region, som gjør logistikk og transport til et viktig tema for klyngen.
CCS Midt-Norge har som mål å løse disse utfordringene ved å:
- Kartlegge forutsetningene hos industriaktørene i Midt-Norge for å levere CO2 til en felles infrastruktur
- Utvikle og analysere CO2-verdikjeder innenfor en felles infrastruktur
- Lage et realistisk kostnadsestimat for flere konsepter for effektiv transport og mellomlagring i regionen
- Identifisere og analysere forretningsmuligheter og etablere et tentativt veikart og eventuelle regionale konsepter
- Bidra til bedre forankring og realisme rundt CCS i Midt-Norge som region
Klyngesamarbeidet forventes å gi økt forståelse, fremdrift og eventuelle stordriftsfordeler knyttet til mulig realisering av CCS i regionen. Norges totale klimautslipp er ca. 50 millioner tonn/år CO₂. Partnerne i CCS Midt-Norge representerer omtrent 1,5 millioner tonn/år CO₂.
CCS Midt-Norge er et samarbeid mellom Elkem Thamshavn, Equinor Tjeldbergodden, Franzefoss Minerals (NorFraKalk og Verdalskalk), Statkraft Varme, Wacker Chemicals Norway (Holla) og SINTEF Energi. Prosjektet er finansiert 50/50 av industripartnerne og CLIMIT - et nasjonalt program som gir økonomisk støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av CCS-teknologier. Arbeidet startet våren 2021 og skal pågå fram til 2023. En mulig videreføring vil bli evaluert underveis.
Bak klyngesamarbeidet ligger en forstudie utarbeidet av SINTEF i fjor på vegne av Trondheim Kommune, for å lære mer om CCS som et verktøy for å nå deres klimamål. Samtidig ønsket kommunen å forstå sin rolle som tilrettelegger for CCS både når det gjelder Statkraft Varmes avfallsforbrenningsanlegg på Heimdal og ellers i regionen utenfor kommunens grenser. En konklusjon fra forstudien var at det var hensiktsmessig å etablere et prosjekt med en industriklynge av aktører for samarbeid og erfaringsutveksling rundt CCS.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin JordalForskningsleder
Tel:416 47 387AinaBenedikteKristin.Jordal@sintef.noOm SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Ny forskningssjef i SINTEF Narvik27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Roy Eivind Antonsen (53) er ansatt som ny forskningssjef i SINTEF Narvik. Han kommer til SINTEF etter å ha ledet operativt bruvedlikehold og FOU-arbeid knyttet til rehabilitering av betong- og stålbruer i Statens Vegvesen.
– Det er opplagt hvordan AI-milliarden bør brukes!14.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Milliarden til forskning på kunstig intelligens kan brukes på mye. –Men skal Norge skal dra nytte av satsingen må vi huske på hva som er vår største utfordring, sier leder for et av landets største AI-miljøer, Morten Dalsmo.
Byggforskserien publiserer lastprofiler og lastvarighetskurver for ulike bygningskategorier7.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny anvisning gir eksempler på måledata for energi- og effektbehov til bygninger og områder. Disse kan brukes som referanse for vurderinger i tidligfase og i forprosjekter.
SINTEF planlegger ordning for dokumentasjon av brukte byggevarer5.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Flere aktører i byggenæringen etterlyser godkjenningsordninger for ombruk av byggematerialer. SINTEF ser nå på mulighetene for sertifisering av denne typen produkter.
Krigen om mikrobrikkene: -Vi er helt avhengige av ett land.1.9.2023 11:04:03 CEST | Aktuelt
Taiwan produserer 90 prosent av de mest avanserte mikrobrikkene i verden. Global usikkerhet gjør at USA og Europa nå vil sikre sine leveranser av denne kritiske teknologien. Det kan gi Norge nye muligheter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom