Ny industriklynge for CO2-fangst-og-lagring i Midt-Norge
- CCS som teknologi og løsning er internasjonalt løftet frem som en viktig bidragsyter for å nå globale klimamål og bidra til negative utslipp. Norge har ambisiøse klimamål, og flere sentrale industribedrifter i Midt-Norge har som mål å redusere sine CO2 utslipp, der CCS er en mulig løsning, sier prosjektleder Kristin Jordal fra SINTEF.
Flere utfordringer må løses før vi er i mål. Sektoren er så ny at det økonomiske og regulatoriske rammeverket er mangelfullt, noe som gjør det vanskelig for industrien å ta langsiktige beslutninger om å satse på CCS. I tillegg er de industriene med størst potensiale for CO₂-kutt i Midt-Norge spredd utover en stor region, som gjør logistikk og transport til et viktig tema for klyngen.
CCS Midt-Norge har som mål å løse disse utfordringene ved å:
- Kartlegge forutsetningene hos industriaktørene i Midt-Norge for å levere CO2 til en felles infrastruktur
- Utvikle og analysere CO2-verdikjeder innenfor en felles infrastruktur
- Lage et realistisk kostnadsestimat for flere konsepter for effektiv transport og mellomlagring i regionen
- Identifisere og analysere forretningsmuligheter og etablere et tentativt veikart og eventuelle regionale konsepter
- Bidra til bedre forankring og realisme rundt CCS i Midt-Norge som region
Klyngesamarbeidet forventes å gi økt forståelse, fremdrift og eventuelle stordriftsfordeler knyttet til mulig realisering av CCS i regionen. Norges totale klimautslipp er ca. 50 millioner tonn/år CO₂. Partnerne i CCS Midt-Norge representerer omtrent 1,5 millioner tonn/år CO₂.
CCS Midt-Norge er et samarbeid mellom Elkem Thamshavn, Equinor Tjeldbergodden, Franzefoss Minerals (NorFraKalk og Verdalskalk), Statkraft Varme, Wacker Chemicals Norway (Holla) og SINTEF Energi. Prosjektet er finansiert 50/50 av industripartnerne og CLIMIT - et nasjonalt program som gir økonomisk støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av CCS-teknologier. Arbeidet startet våren 2021 og skal pågå fram til 2023. En mulig videreføring vil bli evaluert underveis.
Bak klyngesamarbeidet ligger en forstudie utarbeidet av SINTEF i fjor på vegne av Trondheim Kommune, for å lære mer om CCS som et verktøy for å nå deres klimamål. Samtidig ønsket kommunen å forstå sin rolle som tilrettelegger for CCS både når det gjelder Statkraft Varmes avfallsforbrenningsanlegg på Heimdal og ellers i regionen utenfor kommunens grenser. En konklusjon fra forstudien var at det var hensiktsmessig å etablere et prosjekt med en industriklynge av aktører for samarbeid og erfaringsutveksling rundt CCS.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin JordalForskningsleder
Tel:416 47 387AinaBenedikteKristin.Jordal@sintef.noOm SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom