Har besluttet felling av 17 jerver
– I noen skadeutsatte områder vet vi at det ikke pågår lisensfelling eller at det er vanskelig å felle jerv. Dårlige snøforhold og rasfare kan også gjøre det vanskelig med hiuttak og felling på våren. Vi starter derfor forsøk på felling tidlig i disse områdene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Jervebestanden ligger over målet Stortinget har satt, og i flere områder er det betydelig skader fra jerv på sau og tamrein. Lisensfelling, der jegere kan felle jerv i utvalgte områder etter fastsatt kvote, skal være det viktigste verktøyet for å regulere bestanden.
Miljødirektoratet har i tillegg mulighet til å beslutte felling av jerv for å unngå skade på beitedyr, såkalt skadefelling, og vi har tidligere vurdert skadefelling noen uker før avslutning av lisensfelling 15. februar. Disse fellingene har ikke alltid lyktes, blant annet på grunn av ustabile værforhold.
Utfordrende forhold før jul
Miljødirektoratet har de siste ukene besluttet felling av til sammen 15 jerver i utvalgte områder. I dag besluttet direktoratet ytterligere uttak av 2 jerver i kalvingsland for tamrein i Innlandet. Oppdragene gjennomføres av Statens naturoppsyn.
– Det er ikke sikkert vi lykkes med å gjennomføre uttak så tidlig på sesongen. Snø og gode sporingsforhold lar vente på seg i mange områder, og lengst nord i landet vil lysforholdene være en utfordring, sier Hambro.
Flere beslutninger kan bli aktuelt
Jerven er en truet art og har beskyttelse blant annet gjennom naturmangfoldloven og Bern-konvensjonen. Beslutningene skal derfor være knyttet til konkret skadehistorikk eller sannsynlighet for skader, de må vurderes opp mot bestandsstatus for jerv, og de kan ikke gjelde for ubestemt tid.
– Vi følger resultatet av lisensfellingen og gjør fortløpende vurderinger om ytterligere behov for skadefelling. Det kan være aktuelt å forlenge beslutningene og å beslutte uttak i nye områder, sier Hambro.
Se løpende oppdatert oversikt over alle beslutninger og uttak på vår temaside om jerv.
Nye uttak meldes via Miljødirektoratets Twitter-konto
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Mange ulovlege og miljøskadelege interiørprodukt blir selde i nettbutikkar4.10.2024 08:14:30 CEST | Pressemelding
Ein av tre interiørprodukt som blir selde på nettet, som Miljødirektoratet har kontrollert, er ulovlege og forbode å selje.
Mange ulovlige og miljøskadelige interiørprodukter selges i nettbutikker4.10.2024 08:09:49 CEST | Pressemelding
En av tre interiørprodukter som selges på nettet, som Miljødirektoratet har kontrollert, er ulovlige og forbudt å selge.
Polar Park og SNO fortsetter søket etter to rømte ulver2.10.2024 15:27:49 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet har etter samråd med Polar Park i dag besluttet innfanging og eventuell felling av ulvene som rømte mandag.
Foreslår forbud mot 97 fremmede skadelige planter25.9.2024 14:11:51 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår forbud mot innførsel, omsetting og utsetting av 97 fremmede planter som skader norsk natur.
Foreslår forbod mot 97 framande skadelege plantar25.9.2024 14:11:37 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår forbod mot innførsel, omsetjing og utsetjing av 97 framande plantar som skader norsk natur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom