Arkivtilsyn hos 65 offentlige virksomheter i 2022

37 kommuner og 28 statlige virksomheter får tilsyn fra Arkivverket i 2022.
Leirfjord, Nes, Harstad, Frosta, Rakkestad, Skien, Vestre Toten, Eigersund, Askvoll, Lillesand, Stange, Stranda, Ringsaker, Lavangen, Alstadhaug og Nittedal er noen av kommunene som vil få tilsyn.
Utlendingsdirektoratet, Statens legemiddelverk, Innlandet politidistrikt, Direktoratet for e-helse, Statens jernbanetilsyn, Sørlandet sykehus HF, Politidirektoratet, Kripos og Statsforvalteren i Oslo og Viken er noen av de statlige virksomhetene som vil få tilsyn.
Se hele listen over hvem som får tilsyn i løpet av 2022
Tillit og rettssikkerhet
Arkivverket velger ut hvilke virksomheter som får tilsynsbesøk ved å bruke en risikobasert tilnærming. En rekke informasjonskilder og kriterier ligger til grunn for utvalget.
– I virksomheter med høy risiko er det stor sannsynlighet for hendelser som vil kunne føre til brudd på rettigheter og rettsikkerhet for enkeltmennesker, forklarer fagdirektør Kjetil Reithaug i seksjon for Dokumentasjonsforvaltning.
Årets søkelys på justissektoren har sammenheng med Arkivverkets tidligere funn hos politidistriktene.
– Her har vi funnet alvorlige avvik i håndteringen av bevismateriale. Det er snakk om dokumentasjon som kan være med på å oppklare saker og forhindre justismord, sier Reithaug.
Arkivverket har også funnet uklarheter i ansvarsfordelingen mellom Politidirektoratet og de ulike distriktene når det gjelder dokumentasjonsforvaltning.
– Dette er noe vi vil se nærmere på, fastslår Reithaug.
Sviktende elektronisk langtidsbevaring
I Arkivverkets årligespørreundersøkelse har nesten en fjerdedel av kommunene rapportert at de aldri har overført uttrekk fra elektroniske arkivsystemer til langtidsbevaring. Dette punktet veier tyngre i årets risikovurdering enn før.
Kommunene har ansvaret for viktige samfunnsoppgaver som skole, barnevern, sosial-, helse- og omsorgstjenester. Dokumentasjonen av disse tjenestene finnes hovedsakelig i digital form.
– Kommunen er den delen av det offentlige som berører oss mest direkte. Disse arkivene blir derfor spesielt viktige – både for å dokumentere dine og mine plikter og rettigheter, og ikke minst for kommunene selv. Deskal dokumentere hva som er gjort for innbyggerne og andre som påvirkes av kommunen. Dokumentene viser hvilket grunnlag politikere og saksbehandlere bygger sine vedtak på. Skal vi vite hva som har foregått, må denne informasjonen tas vare på, forklarer Reithaug.
Kriterier i risikovurderingen
Den årlige spørreundersøkelsen forkommuner og statlige virksomheter er sentral i utvalgsprosessen. Her svarer virksomhetene på spørsmål om blant annet arkivkvalitet, ressurser og ansvar, tap av arkiv, elektronisk arkivering og tilknytning til elektronisk depot.
Arkivverket vurderer også historikk fra tidligere tilsyn, medieoppslag og tips. For statlige virksomheter spiller sektortilhørighet inn, sammen med status for bevarings- og kassasjonsplan.
Virksomheter som ikke har hatt tilsyn før, eller som ikke har svart på spørreundersøkelsen, blir fulgt med på. Sammenslåinger/omorganiseringer, geografisk spredning og kommuneøkonomi spiller også inn.
Ved spesielle hendelser i løpet av året kan Arkivverket gjøre ekstra tilsyn på kort varsel, eller be virksomheten om en skriftlig redegjørelse.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla Berg HansenSeniorrådgiverKommunikasjon og formidling
Tel:97508356camhan@arkivverket.noHelen Daae FrøysethSeniorrådgiver
Kommunikasjon og formidling
Bilder


Om Arkivverket
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg pressemeldinger fra Arkivverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkivverket
Åpenhetspris til Arkivforbundet, Norsk Arkivråd og Arkivverket8.11.2023 12:58:57 CET | Pressemelding
Norsk arkivråd, Arkivforbundet og Arkivverket fikk tirsdag Kommunikasjonsforeningens åpenhetspris. – Denne prisen er vi stolte og glade for å få, sammen med gode arkivkolleger, sier riksarkivar Inga Bolstad.
Arkivverket ønsker innspill til samisk bevaringsplan for privatarkiv1.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Samisk arkiv i Arkivverket har laget en bevaringsplan for samiske privatarkiver. Hensikten er å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre arkiver fra og for det samiske samfunnet. Nå går planen ut på høring.
«Spionarkiv» publisert på Digitalarkivet16.10.2023 12:06:02 CEST | Pressemelding
For å frigjøre Norge fra tysk okkupasjon under 2. verdenskrig, trengte britisk etterretning å kjenne godt til norske forhold. Nå er over 20 000 sider med etterretningsrapporter digitalisert og publisert på Digitalarkivet.
Budsjettlekkasje: Pengestøtte til samisk arkivløft8.9.2023 12:42:28 CEST | Pressemelding
Regjeringen ønsker å styrke samisk språkarbeid, og foreslår blant annet å bevilge 2 millioner kroner til et prosjekt for å gjøre samisk tale om til tekst. Utgangspunktet er vokalarkivene som ligger hos Samisk arkiv, som er en del av Arkivverket.
Én inngang for søk etter reindriftsinformasjon14.6.2023 17:00:00 CEST | Pressemelding
Arkivverket har opprettet et eget bestillingsskjema til bruk for de som trenger å få dokumentert rettigheter og plikter når det gjelder reindrift. Skjemaet er tilgjengelig på Arkivverkets nettsider.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom