Tegn til økning i frukt- og grøntkonsum i Norge - kort
- Tallene for 2020 viste at koronapandemien hadde stor innvirkning på hvor mye frukt, bær og grønnsaker hver enkelt av oss spiser. Mindre restaurantbesøk og bortfall av kantineordninger på arbeidsplassen som følge av hjemmekontor var viktige forklaringsfaktorer, sier analysesjef Tore Angelsen i OFG.
- Tallene for september 2021 viser at den negative utviklingen er i ferd med å flate ut og er på vei opp. Det at vi nå er tilbake på kontoret og bruker kantinetilbudet og at vi tar i bruk restauranter og andre spisesteder igjen har en positiv innvirkning på forbruket vårt, fortsetter Tore Angelsen.
Det er kun 22 % av oss nordmenn som vanligvis spiser anbefalt mengde frukt, bær og grønnsaker, som er «5 om dagen». Kvinner er betydelig bedre enn menn, og det er dobbelt så mange kvinner som menn som spiser den anbefalte mengde med frukt og grønt. Kvinner har hatt en økning i forbruk av frukt og grønt fra september 2020 til september 2021, mens forbruket til menn er uforandret.
For mer informasjon om undersøkelsen og resultater kontakt Tore Angelsen i OFG, på telefon 477 51 787.
Andelen som spiser "5 om dagen" i Storbritannia er på 44 %, altså dobbelt så høy andel sammenlignet med Norge.
Michael Barker, Fresh food journalist og analytiker fra Storbritannia, er glødende opptatt av problemstillingen, orienterte om hvordan et godt samarbeid mellom både næringsaktører og myndigheter i en felles kampanje for å øke forbruket har gitt svært gode resultater.
Problemstillingen «hva skal vi gjøre for å øke forbruket?» med referanse til norske forhold, ble diskutert i en paneldiskusjon med deltakere fra Helsedirektoratet, BAMA Gruppen, Coop Norge, NorgesGruppen, BaRe og Eugen. Erik Fagerlid, som var moderator for diskusjonen mellom næringsaktørene oppsummerer;
- Dette er tematikk som engasjerer og deltakerne i panelet er glødende opptatt av mulighetene som finnes i denne situasjonen. Gode vaner etableres tidlig i livet og det er bred enighet om skoler og barnehager er arenaer som er viktige og som må prioriteres. I tillegg må det offentlige gå foran med et godt eksempel i sine innkjøpsordninger, der det bør være fokus på norsk produsert vare, få opp andelen plantebasert mat i serveringstilbudet og ikke ha ensidig fokus på pris i anbudskonkurransene, men heller stille kvalitetskrav- det vil norske stolte produsenter klare å levere godt på, sier Erik.
-------------------------------------------------------------------------------------------
[1] Undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Metodikk: Online; PC, iPad eller mobil. Feltarbeid i september i årene 2017 til 2021. Resultatene er vektet etter alder, kjønn og utdanning i henhold til nasjonal statistikk. Utvalg: Nasjonalt representativt utvalg i hvert land til personer som er 18 år og eldre. 1000 intervjuer per land og 3000 intervjuer i Norge fra 2018 til 2021
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noTore AngelsenAnalysesjef og prosjektleder Skolefrukt
Tel:477 51 787tore.angelsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Norsk frukt og grønt trenger et løft: Nå satses det hardt for å øke både norskandelen og forbruket!16.8.2024 14:52:26 CEST | Pressemelding
- Folk bør spise mer grønt; det er viktig for folkehelsa, beredskap, og selvforsyning. Skal vi lykkes må hele verdikjeden arbeide bedre sammen, sa Landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte «Grøntløftet» under Arendalsuka.
Nye kostråd: 800 gram hver dag – krever endringer15.8.2024 16:01:54 CEST | Pressemelding
I dag lanserte Helsedirektoratet nye kostråd under Arendalsuka og anbefalingen for frukt, bær og grønnsaker øker til at vi helst bør spise 800 gram om dagen. Folk flest spiser i underkant av tre porsjoner hver dag. OFG mener alle store samfunnsaktører må på banen for å øke forbruket og viser til det store norske Grøntløftet som en del av løsningen.
Nytt rekordår for norsk frukt12.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og prognosene viser at det er ventet mye norskprodusert frukt i butikkene denne høsten, på lik linje med i fjor ser ut til å bli at det blir et svært godt fruktår.
Nok et rekordår for moreller18.7.2024 15:35:09 CEST | Pressemelding
Fruktprognosene for norske moreller lover svært godt. Godt vær i helgen setter god fart på høstingen av både moreller og bringebær. Det kjølige været har gitt morellene og bringebærene god tid til å modne, det gir god kvalitet og sødme.
Ny konkurranse for energistasjoner - mer frukt og grønt på farten16.7.2024 10:06:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler gledelig beskjed. Vi har endelig fått på plass en konkurranse for energistasjoner (bensinstasjoner) med sikte på å øke salget av frukt og grønt. Dette er godt nytt for folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom