Hagesentre solgte forbudte planter
Miljødirektoratet har kontrollert 22 hagesentre i Trøndelag og Møre og Romsdal for å sjekke om de solgte planter som står på forbudslista.
I kontrollene i Møre og Romsdal fant vi ingen hagesentre som solgte forbudte planter, mens tilsyn avdekket salg av ulovlige planter på fire hagesentre i Trøndelag. Det gjaldt disse plantene: Gravbergknapp, alaskakornell og høstberberis.
I forskriften om fremmede organismer er det listet opp 28 planter som er forbudt å innføre, selge og plante i Norge fordi de kan spre seg og gjøre skade i norsk natur. Hageplanter som spres i naturen kan konkurrere ut sjeldne og truede lokale arter, og bringe med seg sykdommer.
Ble pålagt å destruere forbudte planter
Alaskakornell og høstberberis har vært forbudt siden januar 2021. Gravbergknapp har vært forbudt å selge siden 2016 til annet enn bruk på grønne tak.
Det er få hagesentre som omsetter vannplanter, men våre kontroller avdekket at et hagesenter solgte vannplanter til bruk i hagedam. Hagesenteret hadde ikke innførselstillatelse for disse, og de var derfor forbudt å selge.
- Vi er overrasket og ikke fornøyde med at det fortsatt selges ulovlige planter i hagesentrene etter at vi i flere år har hatt tilsyn og veiledning i regelverket overfor bransjen, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet Mathieu Veulemans.
Hagesentrene som omsatte forbudte planter, ble pålagt å destruere dem.
Overholdt ikke informasjonsplikten
Vi kontrollerte også om hagesentrene ga god nok informasjon til kundene om de plantene i butikkene som ikke er forbudt, men som likevel utgjør risiko for skade på naturen. For disse plantene må hagesentrene gjøre kunder kjent med risiko for uheldige følger og forebyggende tiltak. Informasjon skal være lett tilgjengelig for hver plante. Ansatte i hagesentrene må kjenne til plantenes risikokategori, dvs. i hvor stor grad arten påvirker naturmangfoldet.
Blant hagesentrene som hadde planter i sitt sortiment som potensielt kan skade naturen, var det åtte som ikke informerte om dette.
Informasjon manglet for flere plantetyper, som blant annet: Praktmarikåpe, blankmispel og junisøtmispel. Her ble hagesentrene pålagt å ha informasjon om plantenes spredningspotensial i tråd med hva forskriften krever.
Oppfølging av resultatene
Miljødirektoratet vil følge opp både planteskoler og importører som vi avdekket at leverte forbudte planter til hagesentrene.
Fylker som ble kontrollert i år har ikke blitt kontrollert før. Neste år planlegges det tilsyn i andre deler av landet.
I tillegg vil vi fortsette å jobbe med å veilede og informere bransjen for å sikre at flest mulig hagesentre er kjent med listen over forbudte planter og informasjonsplikten de har overfor kundene.
Samtidig jobber Miljødirektoratet også med å øke hageeiernes kunnskap om fremmede planter og hvordan de kan hindre at de sprer seg.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Åpner for noe sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikke åpne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har nå likevel valgt å åpne for noe fiske i fjordene i Vest-Finnmark.
Opnar for noko sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikkje opne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har no likevel valt å opne for noko fiske i fjordane i Vest-Finnmark.
Fortsatt lite pukkellaks i partallsår29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye tall viser at det fortsatt bare er annethvert år det kommer mye pukkellaks til norske elver. Miljødirektoratet overvåker situasjonen nøye.
Framleis lite pukkellaks i partalsår29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye tal viser at det framleis berre er annakvart år det kjem mykje pukkellaksar til norske elvar. Miljødirektoratet overvaker situasjonen nøye.
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom