Selbu Blå Kraftig tatt opp i blåmuggosteliten!
![Selbu Blå Kraftig fikk tildelt Spesialitet, merket for lokalmat i særklasse. Fra venstre: Adm.dir i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, ordfører i Selbu: Ole Morten Balstad og meierisjef Heidi Kristin Mathisen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat](/data/images/00789/e215c6a5-08e3-4da6-b714-385d1efbb273-w_720.jpg)
Selbu er kjent for Norges fineste votter, den vakre Selbusjøen, og ikke minst for blåmuggosten Selbu. Nå har den kraftigste varianten, Selbu Blå Kraftig tatt steget opp i blåmuggosteliten, og kvalifisert seg til merkeordningen Spesialitet.
- Vi dro til Roquefort for å lære om blåmuggost, og skjønte at dette kunne vi gjøre i Selbu også. Ikke minst fordi vi har den beste melka fra gårdene i området, og fordi vi vet hva den norske ganen liker. Vi ville lage en litt kraftigere utgave, og med den historien og kunnskapen vi har fra mange års arbeid med blåmuggkultur og selbumelk, så har vi lagd en ost vi mener er i verdensklasse, sier meierisjef Heidi Kristin Mathisen fra Tine Meieriet Selbu.
Ulike varianter av blåmuggosten Selbu Blå har vunnet medaljer både i NM og VM i ost. Med Selbu Blå Kraftig traff Tine blink hos den matfaglige juryen som bestemmer hvem som komme gjennom nåløyet og kvalifiserer for merkeordningen Spesialitet. I juryens begrunnelse fremheves det at osten har en avrundet, men klassisk blåmuggduft. Den har en fyldig smak som er akkurat passe stram “i midten” slik en god blåmuggost skal være.
- Selbu Blå Kraftig er enda et bevis på hvor god fagkunnskap ysterne i Trøndelag har, vi har jo etterhvert flere fantastisk gode blåmuggoster i fylket, sier administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist. - Selbu Blå Kraftig forførte oss med en fyldig smak, dette er en ost for osteelskere, som fortjener sin plass blant de beste norske blåmuggostene, sier Sundqvist.
- Vi ser at folk setter pris på den lokale tilhørigheten til produktene våre og det er én av grunnene til at vi satser tungt på flere spesialanlegg i kampen mot en stadig økende import, noe som utgjør en direkte trussel mot et levende landbruk i hele Norge. Og da er det jo ekstra hyggelig at et av produktene som virkelig bidrar til å øke mangfoldet i ostedisken får en utmerkelse som dette. Jeg håper enda flere får opp øynene for fantastiske Selbu Blå, sier konsernsjef i TINE, Gunnar Hovland.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
![Selbu Blå Kraftig fikk tildelt Spesialitet, merket for lokalmat i særklasse. Fra venstre: Adm.dir i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, ordfører i Selbu: Ole Morten Balstad og meierisjef Heidi Kristin Mathisen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat](/data/images/00789/e215c6a5-08e3-4da6-b714-385d1efbb273-w_240.jpg)
![Selbu Blå Kraftig fikk tildelt Spesialitetsmerket for unik smak. Foto: Lisa Westgård.](/data/images/00776/243971ae-5dfb-401f-bea5-ffd1b5c5a127-w_240.jpg)
![Selbu Blå Kraftig med Spesialitet. Foto: Stiftelsen Norsk Mat](/data/images/00021/4898e715-80aa-487a-b811-2244c6af0935-w_240.jpeg)
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU19.1.2025 15:59:01 CET | Pressemelding
Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam.
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge10.12.2024 13:53:41 CET | Pressemelding
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge blant norske forbrukere, viser fersk forbrukerundersøkelse. - Selv i en tid der prisen på mat har vært dominerende, er det en sterk bevissthet rundt viktigheten av å velge norsk mat, sier en fornøyd Nina Sundqvist, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom