Turmat er populært: – Perfekt høstkos

I løpet av koronaperioden har omtrent hver fjerde nordmann spist flere måltider ute i naturen enn de gjorde tidligere. De aller fleste ønsker å beholde de nye vanene i tiden framover.
Det viser rapporten «Friluftsliv og korona», som er laget av Ipsos på initiativ fra Norsk Friluftsliv.
– Det er veldig moro at så mange er bitt av turmat-basillen! Nest etter turgåing er dette den friluftsaktiviteten som aller flest har gjort mer av, så her snakker vi om en trend mange har omfavnet med åpne armer, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Tallene viser at interessen er størst blant ungdom og voksne under 40 år, der over 30 prosent har økt antallet måltider utendørs under pandemien. Av disse ønsker de aller fleste, over 80 prosent, å beholde den nye turvanen.
Lier er ikke overrasket over at det er nettopp disse aldersgruppene som har omfavnet trenden.
– Jeg tror mange unge opplever at det å ta et måltid ute, gjerne kombinert med et bål, er en super måte å koble av og kose seg med venner eller kjæresten. Og for de i småbarnsfasen er det jo en perfekt aktivitet med barna, som kan gjøres både rimelig og lavterskel.
Norsk Friluftsliv oppfordrer til å benytte anledningen til å ta et måltid utendørs nå i høst.
– Hvorfor ikke bruke høstferien eller en av helgene framover til å ta et måltid ute? Det å møtes og lage mat på bål, primus eller på annet vis, er perfekt høstkos! Dere trenger verken å gå langt eller lage noe avansert for at det skal bli en flott opplevelse, sier Lier.
På nettsiden turmat.no finner du over 150 oppskrifter på spennende mat fra alle verdenshjørner, som er egnet til å tilberede ute.
-
Oppskrift: Quiche på primus
Quiche på primusen er enklere å lage enn du tror, spesielt om du bytter ut paideigen med tortillalefser.
Ingredienser:
- 2 hele egg
- 3 eggeplommer
- 2 dl kremfløte
- 1.5 dl creme fraiche
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 neve revet ost
- 1 tortillalefse
- 8 skiver elgpølse
- 2 stk vårløk
Dette gjør du hjemme:
Pisk sammen egg, eggeplommer, kremfløte, creme fraiche, salt og pepper. Ha det over på en brusflaske eller en drikkeflaske.
Del opp elgpølsen og vårløken i tynne skiver, og ha det over i en liten matboks. Ta med revet ost.
Dette gjør du på tur:
Ha litt olje i en stekepanne. Ha tortillalefsen i stekepannen og fyll opp med eggeblandingen. Ha i skivene med elgpølse og vårløk. Ha i revet ost til slutt.
Fyr opp primusen på lav varme. Det er viktig at blussen er på det laveste slik at quichen ikke svir seg. Quichen er ferdig når eggeblandingen har stivnet.
Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og Fiskerforbund
Nøkkelord
Kontakter
Bente LierGeneralsekretær
Tel:90880437bente.lier@norskfriluftsliv.noBilder


Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Tirsdag starter det nasjonale bålforbudet14.4.2025 09:00:05 CEST | Pressemelding
De fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde i løpet av perioden med bålforbud. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta ansvar for egen tur og bidra til å begrense brannfaren.
Gratis aktivitetshefte skal gi flere barn friluftsglede – 160 000 hefter delt ut10.4.2025 09:26:21 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 skal alle barn fra fem til ti år få Friluftsknappen – et aktivitetshefte som skal vekke nysgjerrighet, skape mestring og gi gode naturopplevelser.
Presseinvitasjon: H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 på Sognsvann16.1.2025 08:30:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. januar inviterer Norsk Friluftsliv og 24 medarrangører pressen til «Hele Norge båler» på Sognsvann, som markerer åpningen av Friluftslivets år 2025.
Åpner Friluftslivets år med 500 bål over hele landet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 18. januar går det offisielle startskuddet for Friluftslivets år 2025 med den nasjonale markeringen «Hele Norge båler».
Ferske tall: Bålet skaper fellesskap og senker stress10.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Bål er mer enn bare varme og kos – det er en måte å koble av fra hverdagen og bygge fellesskap på, viser en ny Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom