– Gamle folk får altfor lite oppmerksomhet
– Målet er å vise gamle menneskers ressurser og utfordringer, sier daglig leder Silje B. Eikemo hos Verdighetsenteret.
– Med serien vil vi bidra til å redusere stigma og aldersdiskriminering, sier daglig leder Kari Midtbø Kristiansen, Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
Gjennom intervjuprosjektet Årringer vil leserne få møte 22 eldre (75+) fra alle landets fylker.
– Befolkningen blir eldre og gamle over 75 år vil utgjøre en stadig større andel av befolkningen. Derfor er det viktig å høre deres stemme, sier Eikemo.
Samles om et felles mål
Samarbeidspartnerne Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Stiftelsen Verdighetsenteret – omsorg for gamle jobber til daglig med ulike aspekter innenfor aldring og eldreomsorg.
– Vi har faglig tyngde innenfor hver våre spesialiserte felt. Nå, i dette samarbeidet, samles vi om et felles mål – å styrke interessen for og kunnskapen om eldres liv, helse, aldring og livets siste fase, sier Kari Midtbø Kristiansen.
I forlengelsen av Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre vil vi gjennom serien rette spesiell oppmerksomhet mot forhold som innvirker på den enkeltes eldre år: Livshendelser, helse, mestring og død.
Behov for kunnskap om eldre
Demografiske framskrivninger viser at antallet og andelen eldre i Norge vil øke i årene som kommer. Flere faktorer synes å påvirke den framtidige eldrehelsen positivt.
– Det forventes likevel at utviklingen vil innebære store helse- og omsorgsutfordringer, ikke minst på bakgrunn av en sterk økning i antall personer som får demenssykdom, sier Kristiansen.
– Befolkningsendringen utløser et behov for kunnskap om eldre menneskers liv og helse, både hos helsepersonell og i den øvrige befolkningen, mener Eikemo.
– Vi håper derfor at serien kan være en øyeåpner som gjør at leserne får bedre kunnskap om hvordan det er å være eldre i Norge i dag, sier Kristiansen.
Først ut: Inga Drotninghaug Moe (105)
En av Norges eldste personer, 105 år gamle Inga Drotninghaug Moe fra Nesna, er den første "Årringen".
Hun har overlevd to pandemier og en krig. Dramatiske hendelser til tross: det er en vital 105-åring vi møter på Nesna.
– Jeg er heldig som har fått være så frisk, sier hun.
Kontakter
Bente WallanderKommunikasjonsrådgiverNasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
Tel:92296251bente.wallander@aldringoghelse.noBilder
Lenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse
Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
Geir Selbæk med i ny podkast: - Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen18.1.2024 10:18:48 CET | Pressemelding
– Hvordan er det å bli gammel i Norge - handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden.
Dårlig hørsel blant de viktigste risikofaktorene for demens hos eldre4.12.2023 09:09:44 CET | Pressemelding
En banebrytende studie har avdekket at redusert hørsel er blant de risikofaktorene, som man kan gjøre noe med, som øker risikoen for å utvikle demens mest. – Det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sier forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom